АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Патологія аденогіпофіза

Прочитайте:
  1. Анататомія, фізіологія, патологія дітей ОГ
  2. ВЧЕННЯ ПРО ІНФЕКЦІЙНІ ХВОРОБИ. ЗАГАЛЬНА ПАТОЛОГІЯ ІНФЕКЦІЙНИХ ХВОРОБ
  3. Екстрагенітальна патологія матері.
  4. ІНСТРУКЦІЇ ТА МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ (для студентів) ДО ПРАКТИЧНОГО ЗАНЯТТЯ ПО ТЕМІ: «ПАТОЛОГІЯ ОРГАНІВ ДИХАННЯ».
  5. Патологія гемостазу
  6. Патологія жирового обміну
  7. Патологія зовнішнього дихання
  8. ПАТОЛОГІЯ МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ
  9. Патологія нейрогіпофіза

Акромегалія - це захворювання, зумовлене надлишковою продукцією гормону росту – соматотропіну – у дорослих людей. Під його впливом посилюються анаболічні процеси, що проявляється інтенсивним ростом кісток скелета, збільшенням об'єму м'язів (акромегалія) і внутрішніх органів (спланхномегалія).

Гігантизм характеризується прискореним пропорційним ростом підлітків, тобто осіб з незавершеним фізіологічним ростом. При цьому захворюванні ріст перевищує верхню межу норми, що відповідає даній статі і віку. Патологічним вважають ріст понад 200 см у чоловіків і 190 см - у жінок.

Як і при акромегалії, основною причиною гігантизму є аденома гіпофіза, яка секретує надлишок соматотропіну, внаслідок чого відбувається пропорційний надмірний ріст кісток у довжину, оскільки в підлітковому віці скостеніння епіфізарних хрящів не завершене.

Гіпофізарний нанізм (карликовість) – захворювання, що характеризується карликовим ростом (у чоловіків – до 130 см, у жінок – до 120 см) у зв'язку з абсолютною або відносною недостатністю соматотропіну.

Причиною ппофізарного нанізму може бути генетичний дефект синтезу гормону росту, інтоксикація, травма в пренатальному періоді, судинна патологія або пухлина гіпоталамо-гіпофізарної системи

Затримка росту і розвитку стає помітною у віці 2-х - 5-ти років. Інтелект звичайно не страждає, але відмічається швидка фізична і розумова втомлюваність.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 559 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)