АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Таким чином, регуляція гормоноутворювальної функції статевих залоз здійснюється по загальному принципі за рахунок нервових і гуморальних (гормональних) впливів.

Прочитайте:
  1. E) Паули принципі
  2. E. - Прищитоподібної залози.
  3. II. Доброякісні пухлин статевих органів, ендометріоз
  4. II. Завдання і функції спеціального будинку-інтернату
  5. II. Завдання та функції відділення і порядок надання соціальних послуг
  6. N На внутрішній стінці матки є залишки залоз, з яких потім регенерує покрив ендометрію.
  7. Анатомія та функції сечовивідних шляхів
  8. Анатомо- фізіологічна характеристика печінки, підшлункової залози, як важливих органів травлення, небезпека патологічних їх змін.
  9. Анатомо-фізіологічна характеристика щитовидної та паращиттовидної залоз; наслідки при відхиленнях функцій.
  10. БАРТОЛІНОВА ЗАЛОЗА

Поняття про тканинні гормони

Поняття про тканинні гормони. В даний час відомо, що спеціалізовані клітини різних органів і тканин виробляють біологічно активні речовини. Ці речовини одержали назву тканинних гормонів. Тканинні гормони мають різноманітні впливи на регуляцію діяльності тих органів, де вони утворяться.

Велика група тканинних гормонів синтезується слизовою оболонкою шлунково-кишкового тракту. Ці гормони впливають на утворення і секрецію травних соків, а також моторну функцію шлунково-кишкового тракту.

У тканинах утворяться тканинні гормони, що беруть участь у регуляції місцевого кровообігу (гістамін розширює кровоносні судини, серотонін володіє прессорним ефектом).

До тканинних гормонів відносять також компоненти кінінової системи організму - калликреїн, під впливом якого утворюється судинорозширювальний поліпептид - брадикинін.

В останні роки значну роль у місцевій регуляції фізіологічних функцій відводять простагландину- великій групі речовин, що утворяться в мікросомах усіх тканин організму з ненасичених жирних кислот. Різні види простагландинів беруть участь у регуляції секреції травних соків, процесу агрегації тромбоцитів, зміни тонусу гладких м'язів судин і бронхів.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 610 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)