АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Загальна характеристика залоз внутрішньої секреції. Поняття про гормони. Поняття про гіпо- та гіперфункції ендокринних залоз.

Прочитайте:
  1. E. - Прищитоподібної залози.
  2. E. Через білу речовину коліна внутрішньої капсули
  3. II. Лебон и его характеристика массовой души
  4. III. Характеристика на интерна
  5. IX. Характеристика основных классов АМП
  6. J. Через білу речовину коліна внутрішньої капсули
  7. N На внутрішній стінці матки є залишки залоз, з яких потім регенерує покрив ендометрію.
  8. O. Через білу речовину коліна внутрішньої капсули
  9. А) Характеристика методів візуалізації сечової системи, показання до застосування, їх можливості та обмеження.
  10. А2 Загальна частина

Залозами внутрішньої секреції, або ендокринними, називаються такі залози, які не мають вивідних проток і секрет (інкрет, гормон) яких надходить безпосередньо у кров або лімфу.

Процес синтезу і виділення у внутрішнє середовище фізіологічно активних речовин ендокринними залозами називають внутрішньою секрецією, а ці речовини – гормонами.

До ендокринних залоз відносяться:

- - гіпофіз

- - епіфіз

- - прищитоподібні залози

- - щитоподібна залоза

- - загруднинна залоза

- - надниркові залози.

Підшлункова та статеві залози є змішаними, в них виробляються і гормони, і продукти зовнішньої секреції.

Крім ендокринних залоз,існують паракринні залози і клітини, які розмі­щені в органах (шлунок, сечівник, нирки) серед інших тканин і секретують тканинні гормони.

Гормони - це фізіологічно активні речовини, які синтезуються спеціалізова­ними клітинами ендокринних залоз і в малих кількостях дають значний фізіологічний ефект. Вони надходять безпосередньо в кров і проявляють свою дію на клітинні мембрани, ферментні системи.

Гормони виробляються в ендокринних залозах двох типів:

- - залозах із змішаною функцією, які здійснюють поряд із внутрішньою секрецією зовнішню;

- - залозах, які виконюють лише функцію органів внутрішньої секреціі.

Властивості гормонів:

- - дистантний характер дії – органи і системи, на які діють гормони, звичайно розташовані далеко від місця їх утворення в ендокринних залозах;

- - строга специфічність дії – реакції органів та тканин на гормони строго специфічні і не можуть бути викликані іншими біологічно активними речовинами;

- - висока біологічна а ктивність.

Фізіологічна роль гормонів:

- - беруть участь в регуляції та інтеграції функцій організму;

- - адаптують організм до змінних умов зовнішнього та внутрішнього середовища;

- - відновлюють змінену рівновагу внутрішнього середовища організму.

Впливаючи на синтез білка в клітинах, гормони регулюють фізичний, стате­вий і розумовий розвиток, обмін речовин і енергії, сприяють підтриманню гомеостазу організму (рівня глюкози, електролітів, осмотичного тиску, артеріального тиску), забезпечують адаптацію активності фізіологічних систем. Вони впливають на поведінку і психіку людини. Під дією гормонів проходять зміни не тільки фізіологічних процесів, а й морфологічних.

Серед численних етіологічних факторів ендокринних порушень можна виді­лити основні: психічну травму, некроз, пухлину, запальний процес, бактеріальні та вірусні інфекції, інтоксикації, місцеві розлади кровообігу (крововилив, тром­боз), аліментарні порушення (дефіцит йоду й кобальту в їжі та питній воді, надлишкове вживання вуглеводів), іонізуюче випромінювання, уроджені хромо­сомні та генні аномалії.

Провідне значення у патогенезі більшості ендокринних розладів має недос­татня (гіпофункція) або підвищена (гіперфункція) активність ендокринних залоз.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 2165 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)