АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ПАРАСИМПАТИЧНА НЕРВОВА СИСТЕМА

Прочитайте:
  1. IV. Система изложения
  2. IX. Дыхательная система
  3. IX. Система HLA
  4. Автономна нервова система
  5. АНАСТОМОЗИ МІЖ ВЕНОЗНИМИ СИСТЕМАМИ
  6. Антигенная система Резус.
  7. АНТИКОАГУЛЯНТНАЯ СИСТЕМА
  8. Антиноцицептивная система
  9. Артериальная система
  10. АТФ и адениловая система клетки

 

Парасимпатична частина нервової системи також, як і симпатична, складається з 2 відділів:

1) 1) Центральний відділ – представлений парасимпатичними ядрами, які лежать в середньому, задньому і довгастому мозку та в крижових сегментах спинного мозку;

2) 2) Периферичний відділ – складається з вузлів та волокон, які входять до складу 3, 7, 9 і 10 пар черепних нервів і тазових нервів.

В середньому мозку поряд з руховим ядром 3 пари нервів лежить парасимпатичне додаткове ядро, або ядро Якубовича, відростки клітин якого входять до складу окорухового нерва та іннервують м’яз-звужувач зіниці.

В ромбоподібній ямці поряд з ядром лицевого нерва лежить верхнє слиновидільне ядро. Відростки його клітин входять до складу проміжного і лицевого нерва. Парасимпатичні волокна досягають слинної залози, залоз слизової оболонки носової і ротової порожнин, піднижньощелепної та під’язикової залоз.

Нижнє слиновидільне ядро дає початок парасимпатичним волокнам навколовушної залози, які виходять з мозку в складі 9 пари нервів.

В складі блукаючого нерва проходять парасимпатичні волокна дорсального ядра, які іннервують всі органи шиї, грудної і черевної порожнин.

Парасимпатична іннервація низхідної ободової та сигмоподібної кишок, а також всіх органів малого тазу здійснюється за рахунок тазових нервів, які відходять від крижового відділу спинного мозку.

В грудній, черевній порожнинах та порожнині малого тазу є черевне (сонячне) сплетення, яке розміщене на передній поверхні черевної аорти по боках від місця відходження черевного стовбура. До його складу входять 2 черевних нервових вузли і верхній брижовий вузол. Прегангліонарні волокна несуть до них великий і малий черевні нерви. В даних вузлах відбувається їх переключення і постгангліонарні волокна, утворюючи сплетення на судинах, поширюються в усі сторони до органів.

По черевній аорті донизу опускається вегетативне нервове сплетення, яке посилюється гілками симпатичних стовбурів і опускається до ділянки мису хребта – промонторіума. Тут всі ці гілки формують верхнє підчеревне сплетення, яке розходиться вправо і вліво донизу, опускаючись в порожнину малого тазу.

В результаті, в малому тазі формуються праве і ліве нижні підчеревні сплетення. До них приєднуються тазові парасимпатичні нерви, з гілок яких в органах тазу формуються міхурове, матково-піхвове і ін. нервові сплетення. У складі цих сплетень проходять і чутливі волокна від внутрішніх органів.

Таким чином:

1) 1) Від середнього мозку відходять парасимпатичні волокна, які входять до складу окорухового нерва та іннервують круговий м’яз райдужної оболонки ока.

2) 2) З довгастого мозку виходять парасимпатичні волокна, які ідуть в складі лицевого, язикоглоткового нервів, що іннервують слинні залози.

3) 3) З довгастого мозку виходять парасимпатичні волокна в складі блукаючого нерва, який, розгалужуючись, іннервує внутрішні органи: серце, стравохід, бронхи, альвеоли легень, шлунок, підшлункову залозу, наднирники, нирки, печінку, селезінку.

4) 4) Від крижового відділу спинного мозку відходять волокна тазових внутрішніх нервів, які іннервують органи малого тазу: сигмоподібну і пряму кишки, сечовий міхур, статеві органи, за винятком матки.

Вищі центри веретативної нервової системи розміщені в головному мозку. Серед них особливе значення мають гіпоталамічна ділянка і кора півкуль великого мозку.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 550 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)