АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ПРОМІЖНИЙ МОЗОК

Прочитайте:
  1. IУ. ДОВГАСТИЙ МОЗОК. СЕРЕДНІЙ
  2. БУДОВА І ФУНКЦІЇ ЦЕНТРАЛЬНОЇ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ. СПИННИЙ МОЗОК
  3. Г) Проміжний мозок
  4. ГОЛОВНИЙ МОЗОК
  5. ГОЛОВНИЙ МОЗОК ( encephalon )
  6. ГОЛОВНИЙ МОЗОК (encephalon)
  7. Д) Кінцевий мозок
  8. Де розташований головний мозок? Опишіть його зовнішню будову.
  9. ДОВГАСТИЙ МОЗОК
  10. Довгастий мозок

 

Спереду від середнього мозку розташований проміжний мозок, структури якого утворюють кінцевий відділ мозкового стовбура. Основними утвореннями проміжного мозку є таламус та гіпоталамус. Порожниною проміжного мозку є третій шлуночок.

Таламус – це парне скупчення сірої речовини, яке поділяється на:

1) 1) власне згір’я (таламус)

2) 2) зазгір’я (метаталамус)

3) 3) надзгір’я (епіталамус)

 

Таламус (власне згір’я) складається з двох утворів яйцеподібної форми. В передній частині верхньої поверхні горба знаходиться передній горбок зорового горба, а задній – потовщений кінець зорового горба називають подушкою. Медіальна поверхня горба утворює бічну стінку 3 шлуночка. Сіра речовина таламуса концентрується в передніх, латеральних та медіальних ядрах.

Метаталамус (зазгір’я) – складається з медіального та латерального колінчастих тіл. Медіальне колінчасте тіло розташоване між верхнім горбком покришки середнього мозку і подушкою. Вважають, що це тіло є підкорковим центром слухового шляху. Бічне колінчасте тіло менше за розмірами і розміщується під подушкою. Відомо, що воно виконує функцію підкоркового центру зорового шляху.

Епіталамус (надзгір’я) складається з повідців, спайки повідців та шишкоподібного тіла. Посередині спайки повідців знаходиться яйцеподібної форми шишкоподібне тіло (епіфіз) завбільшки з горошину, яке є залозою внутрішньої секреції.

 

Гіпоталамус – це ділянка, до якої відносять:

- - передзорове поле

- - зорове перехрестя

- - зоровий шлях

- - сосочкові тіла

- - сірий горб

- - лійку

- - нейрогіпофіз.

Зорове перехрестя – складається із волокон зорових нервів і має вигляд чотирикутної пластинки. Її задні кути продовжуються в зорові шляхи, які огинають ніжки мозку і закінчуються в верхніх горбиках покриву середнього мозку.

Сосочкові тіла – розміщені позаду від сірого горба між ніжками мозку. Всередині цих тіл лежать скупчення сірої речовини – медіальні та латеральні ядра сосочкових тіл.

Сірий горб – лежить між зоровим перехрестям та сосочковими тілами. Це утвір сірого кольору, верхівка якого поступово потоншується і переходить у лійку, до якої прикріплюється гіпофіз. Основа лійки бере участь у формуванні дна 3 шлуночка.

 

Третій шлуночок є залишком другого мозкового міхура і порожниною проміжного мозку. Він має вигляд вертикальної щілини, що знаходиться між медіальними поверхнями горбів таламуса, і зєднується позаду із водопроводом мозку, а спереду – з бічними шлуночками. Нижня стінка шлуночка утворена основою сірого горба, зоровим перехрестям, передніми частинами ніжок мозку та задньою пронизаною речовиною. Верхня стінка шлуночка утворена судинною основою, що прикріплюється до мозкової смужки спинного зорового горба. Передня стінка 3 шлуночка утворена тонкою кінцевою пластинкою та стовпцями склепіння, а задня – задньою мозковою спайкою та спайкою повідців

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 783 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)