АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Його розвиток і відділи

Прочитайте:
  1. Безумовними рефлексами називають вроджені й більш-менш незмінні рефлекси, що їх здійснюють відділи нервової системи, розташовані нижче від кори головного мозку.
  2. Будова та відділи тонкої кишки
  3. Будова, функції і розвиток спинного мозку
  4. Будова, функції та розвиток спинного мозку.
  5. Відділи головного мозку, їх функції
  6. Відділи малого таза. Хід очеревини
  7. Вплив гіпофізу на ріст і розвиток дитини.
  8. Еволюційний розвиток нервової системи
  9. Ембріональний розвиток нервової системи
  10. Запліднення і розвиток зародка людини

Головний мозок розміщується в порожнині черепа. За формою головний мозок нагадує або кулю або еліпсоїд. Його поздовжній розмір дорівнює 170-180 мм, а поперечний – 140 мм.

Маса мозку дорослої людини коливається в значних межах. Цей факт давав змогу деяким вченим вважати, що від маси мозку залежать розумові здібності людини, тобто, чим більша маса мозку, тим вищий інтелект людини, і навпаки. Дослідженнями прогресивних вчених (у тому числі і вітчизняних – Зернов Д.М., Бехтєрєв В.М.) доведено, що абсолютна маса головного мозку не може бути показником інтелектуального розвитку людини. Маса мозку в чоловіків дорівнює в середньому 1360 г, а в жінок – 1227 г. Спостереження психіатрів та паталогоанатомів довели, що тільки маса мозку менша за 900 г повязана з порушенням психічної діяльності людини.

З історії людства відомо багато видатних людей, маса мозку яких була значно вища або нижча від середніх показників. Так, маса мозку Тургенєва І. С. – 2012 г, Дж.Байрона – 2238 г, О.Кромвеля – 2000 г, Ж. Кювє – 1881 г, Ф.Шіллера – 1871 г, Ю.Лібіха – 1325г, А.Франса – 1017 г. Тепер вважають, що інтелектуальні здібності людини залежать не стільки від структурних особливостей головного мозку, скільки від функціональних особливостей нейроцитів та їхньої фізіологічної активності.

Верхньолатеральна поверхня головного мозку випукла, а нижня поверхня – основа мозку – нерівна і потовщена.

В ділянці основи від головного мозку відходять 12 пар черепних нервів.

В головному мозку розрізняють півкулі головного мозкуі стовбур з мозочком.

Головний і спинний мозок розвиваються на дорсальній стороні із зовнішнього зародкового листка (ектодерми). В цьому місці формується нервова трубка з розширенням в головному відділі зародка. На початку це розширення представлено у вигляді трьох мозкових міхурців: переднього, середнього і заднього (ромбоподібного). Надалі, передній і ромбоподібний міхурці поділяються і утворюють 5 мозкових міхурців: кінцевий, проміжний, середній, задній, і довгастий (додатковий).

В процесі розвитку стінки мозкових міхурців ростуть нерівномірно. Залишки порожнин мозкових міхурів і нервової трубки є мозковими шлуночками і центральним каналом спинного мозку. З кожного мозкового міхура розвиваються певні відділи мозку. В звязку з цим, в головному мозкувиділяють 5 основних відділів:

- - довгастий мозок

- - задній мозок

- - середній мозок

- - проміжний мозок

- - кінцевий мозок.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 682 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)