АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Відділи малого таза. Хід очеревини

Прочитайте:
  1. Безумовними рефлексами називають вроджені й більш-менш незмінні рефлекси, що їх здійснюють відділи нервової системи, розташовані нижче від кори головного мозку.
  2. Будова та відділи тонкої кишки
  3. Виберіть із перерахованого у кого порожнина очеревини замкнута?
  4. Відділи головного мозку, їх функції
  5. Воспалительные заболевания органов малого таза
  6. ВРОЖДЕННЫЕ ПОРОКИ СЕРДЦА С ОБЕДНЕНИЕМ МАЛОГО КРУГА КРОВООБРАЩЕНИЯ
  7. Гипотензия в сосудах малого круга
  8. Завдання №4. Проаналізуйте положення органів черевної порожнини щодо очеревини.
  9. Измерение наружных размеров таза.

У порожнині малого таза умовно виділяють три відділи (поверхи): очеревинний, підочеревинний і підшкірний (мал. 282).

Очеревинний відділ таза (cavum pelvis peritoneale)фактично є нижнім поверхом черевної порожнини, де розміщуються органи або частини органів, вкриті очеревиною (пряма кишка, матка, верхня та задньобокові стінки сечового міхура). У порожнині чоловічого таза очеревина переходить з передньобокової стінки живота на передню стінку сечового міхура, утворюючи поперечну перехідну складку, вкриває верхню, задню та частину бокових стінок сечового міхура, верхню частину сім’яних міхурців і переходить на передню стінку прямої кишки. Між сечовим міхуром і прямою кишкою формується прямокишково-міхурова заглибина (мал. 283). З боків вона обмежена прямокишково-міхуровими складками очеревини,що в передньозадньому напрямку йдуть від сечового міхура до прямої кишки. В прямокишково-міхуровій заглибині може розміщуватися частина петель тонкої кишки та сигмоподібна ободова кишка.

У жінок очеревина переходить із сечового міхура на дно матки, ззаду — на всю кишкову поверхню матки, верхню частину піхви (1—2 см) та на передню стінку прямої кишки. Таким чином, у порожнині жіночого таза утворюються дві заглибини: міхурово-маткова (excavatio vesicouterina)і прямокишково-маткова (excavatio rectouterіnа; мал. 284). Переходячи з матки на пряму кишку очеревина утворює дві бокові складки (plicaerectouterinae),якіпростягаються в передньозадньому напрямку, досягаючи крижової кістки, і містять матково-крижові зв’язки. В міхурово-матковій заглибині може розміщуватися великий чепець, в прямокишково-матковій — петлі тонкої кишки, сигмоподібна кишка, червоподібний відросток. Це — місце накопичення патологічної рідини в разі травм, порушеної позаматкової вагітності, запалення очеревини.

Підочеревинний відділ таза (cavum pelvis subperitoneale)розташований між очеревиною та пристінковою фасцією таза, що вкриває м’яз — підіймач відхідника (m. levator ani).В цьому відділі у чоловіків розташовані передміхурова залоза, тазові частини сечоводів, позаочеревинні відділи сечового міхура, прямої кишки, сім’яних міхурців, тазових частин сім’явиносних проток і їх ампули, артерії, нерви, венозні сплетення, лімфатичні вузли та судини органів таза й клітковинні простори, в яких вони розміщені. У жінок тут розташовані ті самі ділянки сечоводів, сечового міхура та прямої кишки, що й у чоловіків, а також шийка матки та тазовий відділ піхви.

Підшкірний поверх — цевідділ промежини, розміщений між нижньою поверхнею діафрагми таза та шкірою. В ньому виділяють сіднично-прямокишкову ямку.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 727 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.006 сек.)