АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Тазова частина сечоводу

Прочитайте:
  1. А.1. Паспортна частина
  2. А.1. Паспортна частина
  3. А.1. Паспортна частина
  4. А.1. Паспортна частина
  5. А.1. Паспортна частина
  6. А.1. Паспортна частина
  7. А2 Загальна частина
  8. Вільна частина верхньої кінцівки
  9. Вільна частина нижньої кінцівки
  10. Гістологія (частина 1)

Голотопія. Тазова частина сечоводу розміщена в бічних і позадуміхуровому клітковинних просторах таза у чоловіків і бічних та приматкових клітковинних просторах у жінок. Вона оточена власною фасцією, довжина її становить 15—16 см.

Синтопія. У сечоводі розрізняють пристінкову (прилягає до бокової стінки таза) та нутрощеву (до органів таза) частини. Тазова частина сечоводу починається від верхньої межі малого таза — пограничної лінії. У цьому місці сечовід перетинає клубові судини, причому ліворуч —загальну клубову артерію, праворуч — зовнішню клубову біля місця її виникнення, одержуючи від них сечовідні гілки. Просвіт сечоводу в цьому місці становить 4—6 мм (друге, або середнє, звуження). У початковому відділі тазової частини спереду від сечоводу розміщений корінь брижі сигмоподібної ободової кишки (ліворуч) і сліпа кишка (праворуч). Нижче сечовід прилягає до бічної стінки таза, проходячи по передній або передньовнутрішній стінці внутрішньої клубової артерії, досередини від її гілок, і перетинаючи початок пупкової артерії, затульні судини та нерви, а також маткову артерію. Тут сечовід проходить під очеревиною, контуруючись у вигляді тяжа. Слід зазначити, що фасція сечоводу зрощена сполучнотканинними перетинками з пристінковою очеревиною, тому під час її відпрепаровування він відділяється також. Досередини і назад від сечоводу, на відстані 2—2,5 см, лежать бокова, а за нею — передня стінки прямої кишки.

У жінок сечовід проходить в основі широкої зв’язки матки. На рівні шийки матки, на відстані 1—2 см від неї, він перехрещується з матковою артерією. У цьому місці сечовід, який прямує до сечового міхура, розташований позаду маткової артерії в оточенні маткових вен.

Прямуючи після цього вперед, вниз і досередини, сечовід проходить біля передньобокової стінки піхви, досягаючи задньобокової стінки дна сечового міхура.

Очеревина не доходить до кінцевого відділу сечоводу на 1—1,5 см. У чоловіків сечоводи вступають у взаємозв’язок з сім’явиносними протоками і їх ампулами, а також з сім’яними пухирцями. Поблизу стінки сечового міхура сечовід проходить збоку від сім’яних пухирців і перехрещується з сім’явиносними протоками, розташованими перпендикулярно до нього та попереду. Після цього протоки повертають вниз і проходять медільно від сім’яних пухирців. Входячи в інтрамуральний відділ (у стінці сечового міхура) сечовід утворює згин, переходячи з фронтальної площини в сагітальну. Приміхурова частина сечоводу (portio juxtavesicalis)є найвужчою (2—4 мм). Це третє звуження сечоводу.

Кровопостачання тазової частини сечоводу здійснюють гілки клубової та нижньої міхурової артерій. Крім того, до сечоводу відходять гілкисередніх прямокишкових артерій, а у жінок — маткової артерії. Венозна кров відтікає в міхурове венозне сплетення.

Лімфа від нижнього відділу сечоводу прямує в систему внутрішніх клубових лімфатичних вузлів.

Іннервацію тазової частини сечоводу забезпечують гілки підчеревного та міхурового нервових сплетень.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 521 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)