АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Зв’язки матки

Прочитайте:
  1. A. Затримка додаткової дольки у порожнині матки
  2. E. - Широку зв’язку матки.
  3. N На внутрішній стінці матки є залишки залоз, з яких потім регенерує покрив ендометрію.
  4. N Скорочення матки поступово зменшуються, вони менш виражені в нижньому сегменті і шийці.
  5. N85 Інші незапальні ураження матки, за винятком шийки матки
  6. VІ. Техніка проведення операції кесарева розтину в нижньому сегменті матки поперечним розтином.
  7. Аферентні та еферентні зв’язки базальних гангліїв
  8. Б15 Охарактеризуйте будову ,положення матки
  9. Бальная оценка состояния шейки матки при беременности по E.H. Bishop
  10. Больная К., 20 лет, была госпитализирована в гинекологическую клинику по поводу кровотечения из матки, развившегося после произведенного накануне криминального аборта.

Широка зв’язка матки — парна. Вона є дублікатурою очеревини і має чотирикутну форму. Її присередній край фіксований до бічного краю матки, бічний — до бокової стінки таза в ділянці крижово-клубового суглоба. Верхній її край вільний, в ньому розташована маткова труба, нижній — утворений завдяки розходженню листків очеревини. В товщі (зверху вниз) широкої зв’язки матки розташовані маткові труби, круглі зв’язки матки (ligg. teres uteri), задні частини яєчників та власні зв’язки яєчників (ligg. ovarii proprium). Всі ці утворення випинають очеревину широкої зв’язки й утворюють власні брижі, тобто частини зв’язки, що кріпляться до цих органів: mesometrium — брижа матки, mesosalpinx — брижа маткової труби, mesoovarium— брижа яєчника, mesodesma — стрічка очеревини, фіксована до круглої зв’язки матки. Біля основи широкої зв’язки розташована приматкова клітковина (parametrium),в товщі якої проходять сечовід, оточений власною фасцією, маткова артерія, кардинальна зв’язка (lig. cardinale uteri). Відстань від сечоводу до стінки матки коливається залежно від віку: від 0,5 см у дитинстві та старості, до 1—2 см у репродуктивному віці. Причому лівий сечовід зазвичай розташований ближче до матки, ніж правий.

Кругла зв’язка матки починається дещо нижче і вперед від початкової частини маткової труби.У товщі широкої зв’язки вона прямуєлатерально і вперед до глибокого пахвинного кільця. Нерідко за її ходом виявляють венозні й артеріальні стовбурці, що утворюють анастомоз між матковими та нижніми надчеревними судинами.

Власна зв’язка яєчника починається в ділянці кута матки. Прямуючи вниз і назад від початку маткової труби, вона йде до маткового кінця яєчника. У зазначеній зв’язці містяться кровоносні судини й утворюються анастомози між матковою та яєчниковою артеріями.

Кардинальна зв’язка матки починається від перешийка, проходить в основі широкої зв’язки по ходу маткової артерії та кріпиться до пристінкового листка фасції таза. Зазначена зв’язка є сполучнотканинним і м’язовим тяжем, утвореним непосмугованою м’язовою та фіброзною тканиною.

Крижово-маткова зв’язка (lig. sacrouterina) єпарною. Вона фіксує перешийок матки до S2—S3. Над нею утворюється матково-прямокишкова складка очеревини.

Синтопія. Спереду від матки, між нею та сечовим міхуром, розташована міхурово-маткова заглибина, що знизу доходить до половини органа. Нижче заглибини стінка матки зрощена зі стінкою сечового міхура.. Позаду розташована матково-прямокишкова заглибина, яке досягає проксимальної частини піхви. Для евакуації крові або гною, що накопичилися в цій заглибині, доступ виконують через задню стінку склепіння піхви.

В шийці матки виділяють надпіхвову та піхвову частини. Останню охоплює піхва, внаслідок чого утворюється склепіння піхви і його частини: передня — між передньою губою вічка матки та передньою стінкою піхви, задня — між задньою губою вічка матки та задньою стінкою піхви і бокова. Задня, глибша, частина склепіння піхви та ділянка стінки, що його утворює, вкриті очеревиною, яка є дном прямокишково-маткової заглибини. По боках від тіла матки розташовані приматкові клітковинні простори. Маткові артерії, що проходять у них, під час атонічних післяпологових кровотеч, можна перетиснути затискачами, накладеними через бокові склепіння піхви.

Кровопостачання матки забезпечує переважно маткова артерія (a. uterina).Додатковими джерелами кровопостачання органа є нижня надчеревна артерія, яєчникова, нижня міхурова та внутрішня соромітна артерії. Венозний відтік відбувається в основному через систему внутрішньої клубової вени. Слід зазначити, що в ділянці матки та піхви утворюються маткове та піхвове венозні сплетення, що можуть широко з’єднуватися звенозними сплетеннями прямої кишки і сечового міхура.

Регіонарними лімфатичними вузлами матки і піхви є внутрішні клубові, крижові та пахвинні лімфатичні вузли.

Іннервація матки відбувається завдяки матково-піхвовому сплетенню, утвореному гілками підчеревного.

Маткова труба (tuba uterina, salpinx)

Маткова труба — порожнисте утворення довжиною 10—12 см.

Будова. Маткова труба містить маткову частину, перешийок, ампулу, лійку та торочки (fimbriae tubae). Стінка органа представлена такими шарами: серозною оболонкою, підсерозним прошарком, м’язовою і слизовою оболонками.

Голотопія. Труба проходить по верхньому краю широкої зв’язки матки, що утворює для неї брижу (mesosalpinx),в якій до органа підходять судинні гілки маткової і яєчникової артерій.

Синтопія. Маткова труба тісно зв’язана з яєчником: охоплює його з трьох боків. Біля матки труба має горизонтальний напрямок, потім утворює різкий згин і майже вертикально прямує вгору вздовж брижового краю яєчника. В кінцевому відділі труба утворює ще один згин, опуклою частиноюобернений так, що лійка труби спрямована вниз і прилягає до вільного краю та бічної поверхні яєчника. Трубу фіксує підвішувальна зв’язкою яєчника(lig. suspensorium ovarii),в товщі якої проходять гілки яєчникової артерії.

Кровопостачання маткової труби забезпечують трубні гілки маткової артерії.

Регіонарними лімфатичними вузлами органа є внутрішні клубові, крижові та пахвинні лімфатичні вузли.

Іннервацію маткової труби забезпечує матково-піхвового сплетення, утворене гілками підчеревного.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 1685 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)