АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Передміхурова залоза

Прочитайте:
  1. БАРТОЛІНОВА ЗАЛОЗА
  2. Вилочкова залоза в онтогенезі. Значення для імунітету
  3. З яким анатотомічним утвором щільно звязана щитоподібна залоза?
  4. Загрудинна (вилочкова) залоза.
  5. Контур гуморальної регуляції. Регуляція секреції гормонів ендокринними залозами.
  6. Передміхурова залоза
  7. Підшлункова залоза
  8. Підшлункова залоза
  9. Підшлункова залоза, як орган внутрішньої та зовнішньої секреції, основні розлади функцій

Голотопія. Передміхурова залоза є непарним м’язово-залозистим органом, який за формою нагадує плід кінського каштана. Розміри залози —3х4 см, розташована вона в передній частині малого таза між сечо-статевою діафрагмою і дном сечового міхура.

Будова передміхурової залози. У залозі розрізняють основу, верхівку, передню, задню та нижньобічну поверхні. Вона містить у своєму складідві частки (праву та ліву) і перешийок, який їх з’єднує. На задній поверхні залози між частками пролягає добре виражена вертикальна борозна, або вирізка (incisura prostatica), яку можна легко пропальпувати під час ректального дослідження. Вона є інформативною щодо патологічних змін у передміхуровій залозі. Основа органа обернена догори і зрощена із шийкою сечового міхура (м’язова частина передміхурової залози бере участь у формуванні внутрішнього м’яза — замикача сечового міхура), верхівка обернена вниз до сечо-статевої діафрагми. На основі залози позаду сечівника є заглибина — лійка передміхурової залози, на дні якої в орган входять сім’явиносні протоки. Між лійкою і сечівником розташований перешийок залози, або середня частка, гіпертрофія якого призводить до перекриття сечівника. Залоза містить 30—40 часточок, вивідні протоки яких відкриваються в передміхуровий відділ сечівника збоку від сім’яного горбика. Передміхурова залоза оточена щільним фасціальним листком,який утворює передміхурову капсулу (capsula prostatica, Пирогова — Ретціуса),з’єднану з лобковими кістками за допомогою лобково-передміхурових зв’язок (lig. puboprostaticum). Задня частина капсули утворена черевно-промежинним апоневрозом, нижня зрощена з верхнім листком фасції діафрагми таза, верхня — з фасцією сечового міхура. Простір між фасціальною капсулою і залозою називають “ложе передміхурової залози”. В ньому міститься венозне сплетення органа.

Синтопія передміхурової залози. Передня поверхня залози відділена передміхуровою клітковиною від лобкового симфізу, задня оберненадо прямої кишки та відмежована від неї черевно-промежинним апоневрозом і шаром клітковини. Основа передміхурової залози зрощена з шийкою сечового міхура. До задньої ділянки основи залози прилягають нижні відділи сім’яних пухирців. Через товщу залози проходять сечівник і сім’явиносні протоки.

Кровопостачання передміхурової залози здійснюють нижні міхурові, а також середні прямокишкові артерії. Відтік венозної крові відбувається в міхурове та прямокишкове венозні сплетення.

Лімфа від залози відтікає в двох напрямках: у крижові лімфатичні вузли та у вузли за ходом клубових артерій.

Іннервацію забезпечують гілки підчеревного нервового сплетення, що утворюють нервове сплетення передміхурової залози.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 511 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)