АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Клітковинні простори таза

Прочитайте:
  1. Назвіть оболонки спинного мозку і між оболонні простори. Чим вони обмежовані і чим заповнені?
  2. Тема 31. Залози порожнини рота. Класифікація, будова, функції. Клітинні простори порожнини рота.
  3. Тема №8: Оболони спинного та головного мозку. Міжоболонні простори. Спинномозкова рідини.

Наявність виражених клітковинних просторів таза зумовлена постійною зміною об’єму, форми та синтопії його органів. Клітковина, в якій розташовані артеріальні судини, венозні та нервові сплетення, лімфатичні судини та вузли органів таза, промежини та нижньої кінцівки, виповнює простори між його фасціальними листками.

У тазу чоловіків виділяють такі клітковинні простори:

· передміхуровозалозовий;

· нутрощевий;

· підочеревинний;

· ложе сім’яних міхурців;

· капсула передміхурової залози;

· капсула прямої кишки;

· бічний;

· позадупрямокишковий;

· сіднично-прямокишкова ямка (мал. 281).

Передміхуровозалозовий клітковинний простір спереду обмежений пристінковим листком фасції, що вкриває лобковий симфіз, лобкові кістки та частково внутрішній затульний м’яз, ззаду — передміхуровозалозовою фасцією, знизу верхнім лиском фасції поперечного м’яза промежини та м’язом — підіймачем відхідника, з боків — зрощенням передміхуровозалозової та пристінкової фасцій, зверху — продовжується до рівня пупка. Нижній найглибший відділ передміхуровозалозового клітковинного простору розглядають як лобково-передміхуровозалозову ямку.

Нутрощевий передочеревинний простір сечового міхура розміщений в межах трикутника, сторонами якого є облітеровані пупкові артерії. Спереду він обмежений передміхуровозалозовою фасцією, ззаду — стінкою сечового міхура (нутрощевий простір), а вище нього — фасцією пупкових артерій (передочеревинний простір). Простір оточує стінку сечового міхура та облітеровану первинну сечову протоку.

Підочеревинний простір обмежений спереду та знизу фасцією пупкових артерій, ззаду та зверху листком очеревини, що вкриває черевну стінку та сечовий міхур. Це дає змогу відшаровувати очеревину від сечового міхура та здійснювати позаочеревинні доступи до матки у жінок та до сім’яних міхурців і проток — у чоловіків.

Ложе сім’яних міхурців обмежене спереду фасцією сечового міхура (пупкових артерій), ззаду — черевно-промежинним апеневрозом, знизу — капсулою передміхурової залози, зверху — очеревиною прямокишково-міхурової заглибини, з боків — слабко вираженою фасцією сім’яних пухирців.

Капсула передміхурової залози — щільний сполучнотканинний футляр навколо передміхурової залози.

Капсула прямої кишки обмежена з боків та ззаду нутрощевим листком фасції таза сполучнотканинного походження, спереду — черевно-промежинним апоневрозом.

Бічний клітковинний простір обмежений медіально — нутрощевим, а латерально та знизу — пристінковим листком фасції таза, що вкриває його стінку та діафрагму, зверху — листком пристінкової очеревини. Спереду через зрощення пупкової та пристінкової фасцій він сполучається з передміхуровим простором по ходу судин і нервів, ззаду через бокові зв’язки прямої кишки — з позадупрямокишковим простором, збоку по ходу сідничних судин і нервів — з клітковинними просторами сідничної ділянки.

Позадупрямокишковий простір обмежений спереду фасцією прямої кишки, ззаду — пристінковим листком фасції таза, що вкриває криж і куприк, знизу — діафрагмою таза, зверху продовжується в заочеревиний простір і з боків по ходу бокових зв’язок прямої кишки сполучається з бічним простором таза.

Сіднично-прямокишкова ямка обмежена знизу поверхневою фасцією промежини, зверху — діафрагмою таза, медіально — відхідником, латерально — фасцією, що вкриває сідничний горб і внутрішній затульний м’яз, ззаду фасцією великого сідничного м’яза, спереду продовжується в щілину між поперечним м’язом промежини та діафрагмою таза.

У тазу жінок виділяють біляматковий клітковинний простір, який обмежений спереду фасцією круглої зв’язки матки, що відділяє його від біляміхуровозалозового, ззаду — очеревиною матково-прямокишкових складок і прямокишково-міхурового закутка, черевно-промежинним апоневрозом, медіально — фасцією шийки матки та піхви, знизу — фасцією діафрагми таза та промежини. Збоку він переходить у бічний клітковинний простір, зверху — в клітковину широкої зв’язки матки.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 733 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)