АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Калитка

Калитка — це шкірний мішок, розділений перегородкою на два відділи, в яких розташовані чоловічі статеві залози (яєчки; testis)і калиткова частина сім’яних канатиків.

Пошарова будова. Стінка калитка утворена тканинами, гомологічними шарам передньої стінки живота: шкірою, м’ясистою оболонкою (tunicadartos), зовнішньою та внутрішньою сім’яними фасціями і піхвовою оболонкою яєчка (мал. 291).

Шкіра калитки тонка й еластична, надзвичайно чутлива до подразнень. По середній лінії розташований сагітальний шов, який утворився внаслідок зрощення двох закладок і є продовженням аналогічного шва промежини та статевого члена. Підшкірна жирова клітковина міститься лише біля кореня калитки.

М’ясиста оболонкає продовженням підшкірної сполучної тканини з пахвинної ділянки і промежини. За походженням це — типовий підшкірний м’яз. Оболонка позбавлена жиру і містить елементи непосмугованої м’язової тканини, що під час скорочення зморщує шкіру. Продовження цієї оболонки вглиб утворює перегородку калитки (septum scroti). Надзвичайна еластичність шкіри та м’ясистої оболонки дає змогу висікати значні ділянки. Через скорочення м’язів краї рани ввертаються всередину, що утруднює загоєння.

Зовнішня сім’яна фасція(fascia spermatica externa)— продовження поверхневої фасції живота.

М’яз — підіймач яєчка(m. сrеmaster)є похідним внутрішнього косого (в основному) і поперечного м’язів живота. Він має сполучнотканинні пучки,що вкривають волокна (fascia cremasterica).

Внутрішня сім’яна фасція (fascia spermatica interna) сполучнотканинна оболонка, що є продовження поперечної фасції (fascia transversalis).Вона вкриває яєчко, сім’явиносну протоку, судини та нерви яєчка.

Піхвова оболонка яєчка(tunica vaginalis testis)утворена очеревиною, що в процесі розвитку проникла в калитку. Вона утворена пристінковою(lamina parietalis) і нутрощевою пластинками (lamina visceralis). Пристінкова пластинка прилягає до внутрішньої сім’яної фасції, нутрощева вкриває яєчко і зростається з його білковою оболонкою. Між цими листками розташована щілиноподібна порожнина,яка має значення при розвитку такого патологічного стану, як водянка яєчка.

Незважаючи на багатошаровість стінки калитки, практично розрізняють два шари: шкіру з м’ясистою оболонкою та решту.

Кровопостачання калитки здійснюють задні та передні калиткові гілки (rr. scrotales posteriores et anteriores),які виникають відповідно з внутрішньої соромітної, промежинної і зовнішніх соромітних артерій (аа. pudendae externae).Венозний відтік відбувається через однойменні вени.

Лімфа від стінок калитки відтікає в пахвинні лімфатичні вузли.

Іннервацію калитки забезпечують гілки соромітного нерва, які віддають задні калиткові нерви, і клубово-пахвинного нерва (n. ilioinguinalis), який віддає передні калиткові нерви.

Яєчко(testis)

Голотопія. Яєчо — парний орган, який належить до внутрішніх статевих органів чоловіка. Кожне яєчко розташоване у відповідній половині калитки і відділене одне від одного перегородкою. Ліве яєчко лежить нижче правого. Верхні кінці яєчок спрямовані вперед і латерально.

Будова. Яєчко має яйцеподібну форму, сплюснуте з боків. Його розміри (довжина — 4,5 см, ширина — 2,5 см, товщина — 3 см) не відповідають функціональним можливостям. Пружність яєчка під час пальпації залежить від наповнення сім’яною рідиною, з віком вона зменшується. Спереду і з боків яєчко вкрите нутрощевим листком піхвової (серозної) оболонки, під яким розташована білкова оболонка – щільна фіброзна пластинка, не здатна розтягуватися, тому при набряках яєчко стискається, що супроводжується сильним болем. Зсередини вона багата на судини — судинна оболонка. По задньому краю яєчка, позбавленому серозного покриву, білкова оболонка потовщена внаслідок входження кровоносних судин і виходу сім’яних канальців — це середостіння яєчка (mediastinum testis). Від середостіння всередину паренхіми яєчка відходять радіальні перегородки, що ділять її на часточки. Паренхіма часточок яєчка утворена звивистими сім’яними трубочками, від яких в ділянці верхівки часточки відходять прямі сім’яні трубочки, що проходять через середостіння та потрапляють у над’яєчко (epididymis), де об’єднуються в виносні протоки.

Над’яєчко розташоване вздовж заднього краю яєчка, має головку, тіло та хвіст. Головка над’яєчка розміщена вгорі, хвіст обернений вниз і переходить у сім’явиносну протоку. Яєчко та над’яєчко містять залишки ембріональних закладок: у місці з’єднання пристінкового та нутрощевого листків піхвової оболонки яєчка, біля його нижнього кінця, а також на 1 см вище верхнього кінця розташовані зв’язки, що йдуть до стінки калитки — залишки тяжа яєчка,на передньому кінці придатка є пухирець із серозною рідиною — привісок над’яєчка, що є залишком парамезонефричного (мюллерового) ходу, на верхньому кінці яєчка розташований його привісок (apрendix testis) — утворення, гомологічне лійці маткової труби. Ці утворення можуть бути причиною розвитку кісти яєчка.

Кровопостачання яєчка здійснює яєчкова артерія (a. testicularis), яка починається від черевної частини аорти. Відтік венозної кровівідбувається в нижню порожнисту вену через праву яєчкову вену, ліворуч — у ліву ниркову вену. Проходячи в сім’яному канатику, вени яєчка утворюють лозоподібне сплетення (plexus pampiniformis), яке має анастомози із зовнішньою соромітною веною та венами черевної стінки.

Лімфа від яєчка відтікає в поперекові вузли, розташовані поблизу місця формування цистерни грудної протоки (cisterna chyli)біля аорти, та в нижні клубові лімфовузли, розміщені по ходу зовнішньої клубової вени, звідти — в приаортальні лімфовузли. Через це видалення регіонарних лімфовузлів при злоякісному новоутворенні яєчка утруднене, а завдяки близькості цистерни метастазування є генералізованим.

Іннервацію яєчка забезпечують аортальне та ниркове симпатичні сплетення, нижнє підчеревне сплетення, що підходять до нього разом з яєчковою артерією, та статева гілка від статево-стегнового нерва. В яєчку міститься велика кількість нервових закінчень, тому його забої надзвичайно болючі і нерідко супроводжуються втратою свідомості.

Сім’яний канатик(funiculus spermaticus)

Голотопія. Сім’яний канатик простягається від заднього краю яєчка до глибокого пахвинного кільця.

Будова. Він є комплексом анатомічних утворень, в який входять сім’явиносна протока з однойменними артерією і веною, яєчкова артерія, лозоподібне венозне сплетення, лімфатичні судини, гілки яєчкового нервового сплетення, залишок піхвового відростка очеревини. Всі вони ззовні всередину вкриті зовнішньою сім’яною фасцією, м’язом — підіймачем яєчка з фасцією, що його вкриває, і внутрішньою сім’яною фасцією.

Синтопія елементів канатика. Органи сім’яного канатика оточені пухкою клітковиною. В задньому відділі розташована сім’явиносна протока, попереду якого яєчкова артерія, ззаду — артерія сім’явиносної протоки. Однойменні вени супроводжують артеріальні стовбури. Лімфатичні судини проходять з передньою групою вен.

Кровопостачання, лімфовідтік та іннервація аналогічні яєчковим.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 883 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)