АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Матка (uterus)

Прочитайте:
  1. А) влагалище, клитор, матка, яичники
  2. Двурогая матка
  3. Докматка с докпонтонами Master floating dock with dockpontoons.
  4. МАТКА, UTERUS (METRA)
  5. Маточная труба. 2. Матка (полость). 3. Влагалище.
  6. Яичник, маточная труба и матка вид сзади

Голотопія. Маткарозміщена в центральній частині порожнини малого таза між сечовим міхуром і прямою кишкою (мал. 292).

Скелетотопія. Перешийок (перехід тіла в шийку — isthmus uteri) та шийкаматки розташовані на рівні S2—S3.

Будова. Матка має три відділи: дно (fundus uteri) — частина, розташована вище відходження маткових труб, тіло (corpus uteri) — частина органа між дном і шийкою, шийка (сervix uteri), що має надпіхвову та піхвову порції. Звужену частину тіла в ділянці шийки називають перешийком. Розрізняють передню та задню поверхні, правий і лівий краї матки. Поздовжня вісь матки нахилена вперед (anteversio), тіло матки по відношенню дошийки також нахилене вперед (anteflexio).

Стінка матки містить три оболонки:зовнішня — серозно-фасціальна (perimetrium), середня — м’язова (myometrium), внутрішня — слизова (endometrium). Зовнішня оболонка представлена очеревиною та фасцією таза.Очеревина вкриває тіло та дно матки, задню стінку шийки, а також невелику ділянку (близько 1—1,5 см2) задньої стінки піхви, переходячи на передню стінку прямої кишки й утворюючи прямокишково-маткову заглибину(excavatio rectouterina).На міхуровій поверхні матки очеревина доходить до перешийка, потім йде на задню та верхню стінки сечового міхура, утворюючи міхурово-маткову заглибину (excavatio vesicouterina). Біля країв матки очеревина утворює дублікатуру, що йде до бокових стінок таза. Це — широка зв’язка матки (lig. latum uteri).Бокові краї матки між листками зазначеної зв’язки очеревиною не вкриті. Передня стінка шийки матки, перешийок і піхва розташовані в підочеревинному відділі малого таза. Вони вкриті нутрощевою фасцією таза і зрощені з фасцією сечового міхура.

М’язова оболонка має тонкі зовнішній і внутрішній поздовжні шари та виражений коловий середній шар, у якому розташована основна маса кровоносних судин.

Слизова оболонка не має підслизової основи та щільно зрощена з м’язовою.

У порожнині матки виділяють два відділи: власне порожнина матки та канал шийки.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 543 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)