АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Піхва (vagina)

Прочитайте:
  1. Влагалище (vagina)
  2. Піхва прямого м’яза живота.

Піхває продовженням матки у вигляді труби завдовжки 8—10 см.

Будова. З порожниною матки піхва сполучається через канал шийки матки. Внизу, в жіночій соромітній ділянці вона відкривається соромітноющілиною між малими соромітними губами. Між піхвою та тілом матки утворюється тупий кут. На розрізі просвіт піхви має вигляд Н-подібної щілини, оскільки орган містить лише дві стінки: передню та задню, причому перша на 1,5—2 см коротша (мал. 293).

Синтопія. Шийка матки неначе вступає в порожнину піхви, утворюючи її склепіння.

Передня стінка піхви прилягає до задньої стінки сечового міхура та сечівника, з якими вона пов’язана настільки міцно, що при розривах матки (або сечівника) тут можуть утворюватися міхурово-піхвові нориці. З’єднання передньої стінки піхви з цими органами відбувається за допомогою міхурово-піхвової та піхвово-сечівникової перегородок. Задня стінка піхви в межах підочеревинного відділу таза прилягає до прямої кишки, відділяючись від неї прямокишково-піхвовою перегородкою, а також клітковиною. В межах промежини ці органи розташовані на певній відстані один від одного.

З боків піхви розташована клітковина основи широкої зв’язки матки (parametrium), в якій лежать матково-піхвове нервове сплетення, венозне сплетення, сечоводи, маткова артерія та її гілки і лімфатичні судини.

Фіксацію піхви забезпечено міцним з’єднанням ізсечівником і сечо-статевою діафрагмою і відносно міцним — із сечовим міхуром. Укріплюють піхву також кардинальні зв’язки, прилеглі клітковина та фасції.

Кровопостачання піхви здійснюють піхвові артерії (аа. vaginales), що відходять від маткових судин, з яких найбільше значення мають низхідні артерії. Крім того, орган одержує кров від нижньої міхурової, середньої прямокишкової, а в нижньому відділі — від соромітної артерії. Венозний відтік відбувається в добре розвинене маткове та піхвове сплетення, розташовані з боків піхви, звідки — в маткові вени.

Лімфовідтік від піхви відбувається в клубові, а від нижніх її відділів — у пахвинні лімфатичні вузли.

Іннервацію піхви забезпечує матково-піхвове сплетення, від якого відходять піхвові нерви (nn. vaginales).


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 442 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)