АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Високий розріз сечового міхура (sесtiо аltа, суstotomia)

Прочитайте:
  1. Виберіть із перерахованого, скільки часток розрізняють у правій і лівій легені?
  2. Виберіть із перерахованого, які основні частини розрізняють в скроневій кістці?
  3. Видалення сечового міхура (cystectomіа)
  4. Використання міхура із льодом, газовивідної трубки, грілки під час догляду за хворими.
  5. Запалення плавального міхура (ЗПМ)
  6. Застосування холоду __________ (міхура з льодом, примочок)
  7. І провідної системи на фронтальному розрізі серця
  8. Катетеризація сечового міхура (cateterisatіо vesiсае иrіпаrіае)
  9. Мал. 50. З’єднання ребер з грудниною, вигляд спереду. Лівий бік на фронтальному розрізі.

Показання. Камені, сторонні тіла та новоутворення сечового міхура; звуження, ушкодження сечівника; як доступ до передміхурової залози.

Положення хворого: лежачи на спині з опущеним головним і дещо піднятим тазовим кінцем операційного стола (положення Тренделенбурга).

Техніка операції. Перед операцією сечовий міхур заповнюють розчином антисептика. При цьому перехідна складка очеревини піднімається вище лобкового зрощення і стає досяжною передня стінка сечового міхура. По серединній лінії в напрямку пупка проводять розріз завдовжки 6—8 см догори від лобкового симфізу (мал. 295, а). У чоловіків і жінок з надлишковою масою тіла можна застосовувати поперечний розріз за Пфанненштілем.

Розрізають шкіру, підшкірну жирову клітковину, поверхневу фасцію та її глибокий листок. Після розрізання білої лінії живота розводять краї прямих і пірамідних м’язів. Розрізавши поперечну фасцію, потрапляють у передміхурову клітковину. За допомогою тупфера або гострим способом пристінкову очеревину відшаровують від передньої стінки живота та стінки сечового міхура. Оголюють передньоверхню стінку сечового міхура, яку відрізняють від клітковини за вертикальним розташуванням вен і переплетенням м’язових волокон, і прошивають її за допомогою двох лігатур-тримачів, накладених на відстані 2—3 см одна від одної. Введену в сечовий міхур рідину випускають, знімаючи затискач з катетера.

Стінку сечового міхура розрізають у вертикальному напрямку між двома накладеними лігатурами-тримачами (мал. 295, б, в). Спочатку дозовано розсікають м’язовий шар. Слизову оболонку сечового міхура, що випнулася, розрізають на меншому протязі ніж м’язи, оскільки вона більше розтягується. Вміст сечового міхура видаляють за допомогою електричного вакуумного насоса. У розріз органа вводять дзеркало, піднімають його стінку й оглядають його слизову оболонку. Після чого виконують основні прийоми залежно від причини операції (видалення каменів, пухлин, сторонніх тіл тощо).

Зашивають стінку сечового міхура вузловими швами в 2—3 поверхи, не захоплюючи в шов слизову оболонку. Перший ряд (поверх) накладають тонким кетгутом герметизуючим адвентиційно-підслизовим вузловим швом, другий і третій — адвентиційно-м’язовим швом.

У передміхуровому просторі розміщують дренаж, який залишають на 1—3 доби. Рану черевної стінки зашивають до нього. На кілька днів у сечовий міхур уводять двопросвітний катетер для промивання його порожнини розчином антисептика та видалення сечі.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 857 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)