АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Передміхурова залоза. Передміхурова залоза — непарний м'язово-залозис­тий орган, який формою нагадує каштан

Прочитайте:
  1. БАРТОЛІНОВА ЗАЛОЗА
  2. Вилочкова залоза в онтогенезі. Значення для імунітету
  3. З яким анатотомічним утвором щільно звязана щитоподібна залоза?
  4. Загрудинна (вилочкова) залоза.
  5. Контур гуморальної регуляції. Регуляція секреції гормонів ендокринними залозами.
  6. Передміхурова залоза
  7. Підшлункова залоза
  8. Підшлункова залоза
  9. Підшлункова залоза, як орган внутрішньої та зовнішньої секреції, основні розлади функцій

Передміхурова залоза — непарний м'язово-залозис­тий орган, який формою нагадує каштан. Маса залози у дорослого близько 20г. Залоза розміщена у порожнині малого таза і охоплює початкову частину сечівника та кінцеві відділи сім'явипорскувальних проток.

У передміхуровій залозі розрізняють потовщену основу, яка прилягає до дна сечового міхура, та загострену верхівку, напрям­лену наперед та донизу, до сечостатевої діафрагми. Крім того, опи­сують чотири поверхні залози: передню (обернену до лобкового зро­щення), задню (що прилягає до ампули прямої кишки і може бути промацана пальцем через відхідник) та дві нижньобічні.

Пе­редміхурова залоза має дві частки (праву та ліву) і перешийок.

По всій довжині передміхурову залозу пронизує початкова час­тина сечівника, який проходить ближче до передньої поверхні за­лози.

Тканина передміхурової залози складається з двох речовин: за­лозистої та м'язової.

Залозиста речовина утворює 30-35 маленьких часточок залози, проміжки між якими заповнені сполучною ткани­ною та непосмугованими міоцитами. Часточки виділяють секрет, який входить до складу сперми. Цей секрет по проточках передмі­хурової залози, які відкриваються переважно на задній стінці се­чівника, потрапляє в сечівник.

М'язова речовина передміхурової залози побудована з непосмугованих м'язових клітин, розміщених між проміжками часточок за­лози, і складає значну частину речовини залози. М'язові клітини при скороченні сприяють одночасному виділенню секрету із зало­зистих часточок, а також виконують роль мимовільного стискача сечівника.

Зовні передміхурову залозу вкриває сполучнотканинна капсула.

Кров'ю передміхурову залозу забезпечують гілки нижніх міхурових та середніх прямокишкових артерій, а венозна кров відтікає в міхурове сплетення та через гілки нижніх міхурових вен у вну­трішню клубову вену. Лімфа відводиться у внутрішні клубові лімфатичні вузли.

Передміхурову залозу іннервують гілки нижнього підчеревного сплетення.



Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 616 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)