АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Сім’яні канатики та сім’яні міхурці

Прочитайте:
  1. Канатики спинного мозку, будова, функції
  2. Про яке захворювання можна думати? Які структури уражені? (Спинна сухотка, уражені задні канатики, 3 пара ЧМН)
  3. Сім’яні пухирці

 

Сім'яний канатик формується струк­турами, які тягнуться за яєчком при його опусканні з черевної по­рожнини в мошонку. Сім'яний канатик формою нагадує шнур. До складу його входять: сім'явиносна протока, судини і нерви яєчка та сім'явиносної протоки, а також лімфатичні судини (5.16). Всі ці еле­менти оточені сполучнотканинною оболонкою — внутрішньою сім'яною фасцією. Назовні від цієї фасції, в пахвинному каналі, про­лягає підвішуючий м'яз яєчка, який зовні по­критий підвищуючою фасцією, а ще більш назовні лежить зовнішня сім'яна фасція.

Сім'яний канатик починається від верхнього кінця яєчка, йде догори і через поверхневе пахвинне кільце потрапляє в пахвинний канал. Біля глибокого пахвинного кільця елементи сім'яного кана­тика розходяться. Так, сім'явиносна протока йде донизу та присередньо, до сечівника; судини та нерви йдуть догори, а підвішуючий м'яз яєчка тут закінчується.

Сім'яний міхурець — парний, довгастої форми утвір 4-5 см завдовжки та до 2см завширшки, який має ба­гато випинів та згинів. Сім'яні міхурці (правий та лівий) розміщені позаду дна сечового міхура та перед ампулою пря­мої кишки.

Секрет сім'яних міхурців — прозора, безбарвна або дещо жов­тувата рідина, яка домішується до сперми і розріджує її.

Стінка сім'яного міхурця утворена слизовою оболонкою, тонки­ми м'язовою та адвентиційною оболонками. Випинання слизової оболонки частково відділяють численні покручені камери, які вид­но в порожнині сім'яного міхурця.

Вивідна протока сім'яного міхурця з'єднується з кінцем сім'явивідної протоки, утворюючи сім'явипорскувальну протоку.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 927 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)