АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ПОНЯТТЯ ПРО ПОЗАМАТКОВУ ВАГІТНІСТЬ

Прочитайте:
  1. Багатоплідна вагітність та неправильні положення плодА
  2. Вагітність та опероване серце
  3. Взаємозв’язок нервової і гуморальної регуляції в організмі людини. Поняття про стрес та фактори, які його спричиняють.
  4. Гіпертонічна хвороба і вагітність
  5. Глава 1. Предмет і завдання патологічної фізіології. Основні поняття загальної нозології. Вчення про хворобу
  6. Деяки поняття і терміни післяпологової інфекції
  7. Догляд за важкохворими та хворими в агональному стані. Поняття про вмирання організму.
  8. Завдання 3. У словнику анатомічної термінології дати визначення поняттям.
  9. Загальна характеристика будови організму. Поняття «тканина», «органи», «системи».
  10. Загальна характеристика залоз внутрішньої секреції. Поняття про гормони. Поняття про гіпо- та гіперфункції ендокринних залоз.

Позаматкова вагітність - нерідка патологія першої половини ва­гітності. При цьому плід може розвиватись в матковій трубі /трубна вагітність/, яєчнику /яєчникова вагітність/ і черевній порожнині /черевна вагітність/.

Причиною позаматкової вагітності переважно є деформація матко­вих труб і звуження їх просвіту в результаті перенесених запальних процесів. Змінені маткові труби не можуть забезпечити просування в порожнину матки заплідненої яйцеклітини, вона затримується в трубі та імплантується в її стінку. Інколи запліднена яйцеклітина випадає з маткової труби та імплантація відбувається в яєчнику, очеревині або в інших органах черевної порожнини.

При трубній вагітності в слизовій оболонці маткової труби роз­вивається децидуальна тканина, війчаста оболонка плода. Війки хоріо­на проникають в стінку маткової труби, сприяючи її розриву. Матка при позаматковій вагітності також дещо збільшена в розмірах, в ендометрії з'являються нерізко виражені децидуальні зміни. На 5–10-му тижні вагітності переважно виникає кровотеча, плід гине і випадає в просвіт труби. Розвивається неповний трубний аборт. Якщо плід разом з оболонками випадає через фімбриальний кінець труби в черевну порожнину, то виникає повний трубний аборт.

Переважно при трубній вагітності розвивається розрив маткової труби, який супроводжується масивною кровотечею в черевну порожнину, що призводить до розвитку колапсу, а інколи і до смерті вагітної жін­ки внаслідок гострої крововтрати. Рідко при розриві маткової труби загинувший плід може випасти в черевну порожнину, де він муміфіку­ється /"паперовий плід"/ або звапнюеться /"кам'яний плід"/.



Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 528 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)