АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ПОНЯТТЯ ПРО ОВУЛЯЦІЮ ТА МЕНСТРУАЦІЮ

Прочитайте:
  1. Взаємозв’язок нервової і гуморальної регуляції в організмі людини. Поняття про стрес та фактори, які його спричиняють.
  2. Глава 1. Предмет і завдання патологічної фізіології. Основні поняття загальної нозології. Вчення про хворобу
  3. Деяки поняття і терміни післяпологової інфекції
  4. Догляд за важкохворими та хворими в агональному стані. Поняття про вмирання організму.
  5. Завдання 3. У словнику анатомічної термінології дати визначення поняттям.
  6. Загальна характеристика будови організму. Поняття «тканина», «органи», «системи».
  7. Загальна характеристика залоз внутрішньої секреції. Поняття про гормони. Поняття про гіпо- та гіперфункції ендокринних залоз.
  8. Загальна характеристика системи крові. Склад і функції крові. Поняття про гомеостаз.
  9. Загальні поняття про операцію та дії медичного персоналу під час операційного періоду.
  10. Загальні поняття про першу медичну допомогу

Овуляція - це розрив дозрілого фолікула і вихід яйцеклітини з яєчника (5.20). Стінки фолікула спадаються, порожнина заповнюється кров'ю. Згусток крові заміщується рубцем сполучної ткканини.

Надалі відбувається утворення жовтого тіла. Несправжнє жовте тіло, яке утворюється при відсутності вагітності, відрізняється меншими розмірами і через декілька тижнів зникає.

З овуляцією тісно пов'язаний інший фізіологічний процес, який проходить періодично в організмі жінки - менструація. Менструацією називаються періодичні кров’янисті виділення з матки, які виникають з інтервалом 28 днів і є результатом відшарування функціонального шару ендометрію. Менструація виникає у статево зрілих дівчат та невагітних жінок.

У той період, коли дозріла яйцеклітина знаходиться у фалопієвій (матковій) трубі, слизова оболонка матки розростається та набрякає. Якщо не настало запліднення яйцеклітини, то поверхнева частина слизової оболонки відділяється і при цьому розриваються кровоносні судини. Наступає менструація, яка триває 3 - 5 днів. Потім слизова оболонка повністю відновлюється.

Перша менструація починається в 13 - 14 років і триває до менопаузи, яка наступає в 45 - 50 років. Приблизно посередині між двома менструаціями у жінок відбувається овуляція (5.20).

У жінок старшого віку /45 та більше років/ дозрівання фолікулів та овуляція стають нерегулярними, а згодом і зовсім припиняються. Настає клімактеричний період /клімакс/. У цей період припиняються також і менструації.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 824 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)