АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Загальні поняття про операцію та дії медичного персоналу під час операційного періоду.

Прочитайте:
  1. I.Загальні положення
  2. Взаємозв’язок нервової і гуморальної регуляції в організмі людини. Поняття про стрес та фактори, які його спричиняють.
  3. Гігієна медичного персоналу хірургічних відділень.
  4. Гігієна праці медичного персоналу
  5. Гігієна хірургічних стаціонарів, прибирання, санітарно-епідемічний стан, гігієна тіла, одягу медперсоналу, гігієна білизни і одягу хворих.
  6. Глава 1. Предмет і завдання патологічної фізіології. Основні поняття загальної нозології. Вчення про хворобу
  7. Деяки поняття і терміни післяпологової інфекції
  8. Дії медперсоналу в аварійних ситуаціях, при яких можливе внутрішньо лікарняне інфікування гострими вірусними гепатитами В, С та СНІДом
  9. Для оцінки санітарного стану пологового будинку проведено обстеження медичного персоналу на бактеріоносійство. Які мікроорганізми особливо небезпечні для оточуючих?
  10. Для студентів VI курсу медичного факультету

Хірургічна операція – це найважливіша складова частина лікувального процесу хірургічного хворого. Оперативне втручання в лікуванні хірургічного хворого займає центральну та провідну роль.. Операцією називають спосіб лікування чи діагностики, що включає механічну дію на органи і тканини та супроводжується їх роз’єднанням з метою оголення зони хвороби. Під час проведення таких агресивних засобів лікування або діагностики у хворого виникає рана тієї чи іншої локалізації. Саме в цей час пацієнт незахищений від завжди присутнього в зовнішньому середовищі (наприклад, в повітрі) інфекційного агенту. Чим більша тривалість операції або інвазивної діагностичної маніпуляції, тим більша буде і загроза інфікування хворого. На загальну тривалість операцій та діагностичних маніпуляцій суттєвий вплив має попередня підготовка до них відповідного обладнання і медичного персоналу, злагоджена, кваліфікована робота операційної бригади є вкрай важливою і повинна бути заснована на чіткому виконанні функціональних обов’язків. Від злагодженості роботи, чіткого знання її етапів виконання залежить результат лікування кожного хворого.

До операції готується вся операційна бригада, але попередня підготовка операційної зали, необхідного обладнання в основному полягає на середній та молодший медичний персонал під керівництвом старшої операційної сестри. Необхідно пам’ятати, що підтримання санітарно-гігієнічного режиму, зокрема дотримання правил асептики та антисептики під час оперативного втручання, також в основному знаходиться в межах відповідальності молодшого та середнього медичного персоналу, а керує цим процесом операційна сестра, що входить до складу операційної бригади.

Медичний персонал операційного блоку має бути заздалегідь попереджений про оперативне втручання, що відбудеться. Про планові оперативні втручання старша операційна сестра напередодні дізнається з відомостей планового операційного журналу, який зберігається в ординаторський, або у завідувача відділенням, щоб заздалегідь підготуватися до наступного робочого дня. Наприклад, підготувати до стерилізації спеціальні інструменти, матеріал та перевірити прилади. Попереднє прибирання в приміщеннях операційно-перев’язного блоку проводиться щоденно незалежно від наявності операцій, а генеральне у відповідності з графіком. Напередодні затверджується графік планових операцій на робочій день, з яким повинна ознайомитися старша операційна сестра та почати підготовку в операційній залі для планових оперативних втручань. В великих, як правило спеціалізованих клініках, графік планових оперативних втручань може затверджуватись, наприклад, на тиждень наперед, а роботою окремого операційного відділення керує завідувач ним, але такі особливості не є типовими для звичайних хірургічних відділень. Старша операційна сестра призначає операційну сестру та молодшу операційну сестру на кожне оперативне втручання та особисто перевіряє готовність операційної зали до проведення операції. Про екстрене оперативне втручання персонал операційного блоку попереджається ще з приймального відділення після встановлення хірургом показань до оперативного втручання. В деяких невідкладних ситуаціях хворого одразу ж транспортують до операційної зали, щоб якомога раніше почати операцію, тому операційна зала для екстрених втручань повинна бути в постійній готовності для роботи.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 582 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)