АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА СТАТЕВИХ ОРГАНІВ.

Прочитайте:
  1. II. Доброякісні пухлин статевих органів, ендометріоз
  2. II. Лебон и его характеристика массовой души
  3. III. Характеристика на интерна
  4. IX. Характеристика основных классов АМП
  5. А) Характеристика методів візуалізації сечової системи, показання до застосування, їх можливості та обмеження.
  6. А2 Загальна частина
  7. Анатомическая характеристика
  8. Анатомическая характеристика
  9. Анатомічна та фізіологічна характеристика ретикулярної формації
  10. Анатомо- фізіологічна характеристика білої та сірої речовин спинного мозку.

Статеві органи поділяються на чоловічі (5.03) та жіночі (5.02), а також на на внутрішні та зовнішні статеві органи.

Органом, який визначає статеву приналежність людини, є статева залоза: у чоловіків – яєчко (5.16), у жінок - яєчник (5.13), які являють собою залози змішаної секреції. В них, як в екзо­кринних залозах, утворюються статеві клітини - у чоловіків - сперма­тозоїди (5.07), у жінок – яйцеклітини (5.20), які виділяються в зовнішнє середо­вище і забезпечують процес розмноження. Як ендокринні залози вони виробляють статеві гормони, що поступають в кров і впливають на роз­виток вторинних статевих ознак і функцію статевої системи.

Отже, основна функція внутрішніх статевих органів - розмножен­ня, тобто утворення і виведення чоловічих та жіночих статевих клі­тин, виношування плоду у жінок та виділення специфічних секретів у чоловіків.

ВНУТРІШНІ ЖІНОЧІ СТАТЕВІ ОРГАНИ.

Яєчник

Парний орган, статева залоза, в якій утворюються та дозрівають статеві клітини, а також виробляються жіночі статеві гормони.

Яєчник розміщується на бічній стінці малого тазу з обох сторін дна матки. Він має еліпсоподібну форму, синьо-біле забарвлення, не­значно горбисту поверхню (5.13).

Яєчник має дві поверхні:

1) медіальну - яка обернена до матковоі труби і майже повністю по­крита її торочками;

2) латеральну- прилягає до стінки малого тазу.

Краї яєчника:

1) прямий брижовий /ворота яєчника/;

2) випуклий, вільний - обернений до черевної порожнини, звисає в порожнину таза.

Брижовим краєм яєчник прикріплений до заднього листка широкої зв'язки матки за допомогою дуплікатури /складки/ очеревини, яка має назву - брижі яєчника. Брижа служить місцем входу судин і нервів з широкої зв'язки в ворота яєчника (5.13).

Яєчник має два кінці:

1) матковий /нижній/ - від якого до дна матки йде власна зв'язка яєчника, що фіксує яєчник;

2) трубний /верхній/ - обернений до маткової труби.

Довжина яєчника у статевозрілої жінки складає 2,5 - 5,0 см, ширина 1,5-3см, товщина 0,5 - 1,5 см. Маса яєчника 5 - 8 г. Як розміри, так і маса яєчника залежать від віку, індивідуальних особливостей і стану організму (5.13).

Зовні яєчник покритий тонкою білковою оболонкою і розміщений в порожнині очеревини, але очеревиною не покритий і зростається з нею лише брижовим краєм. Його вільна поверхня покрита одношаровим ку­бічним епітелієм, який розміщується на сполучнотканинній оболонці.

Глибше білкової оболонки розміщується більш щільна коркова речовина і залозиста тканина.

Центрально залягає мозкова речовина яєчника, багата судинами і пухкою сполучною тканиною - стромою яєчника.

В корковій речовині розміщені великі, до розмірів горошини, пу­хирчасті мішечки - фолікули. Фолікули, що мають менші розміри, нази­ваються первинними фолікулами яєчника, а фолікули більших розмірів, містять фолікулярну рідину і називаються везикулярними фолікулали.

Везикулярний фолікул являє собою порожнину, яка вистелена клі­тинами і оточена сполучнотканинною оболонкою; в міхурці розвивається жіноча статева клітина – яйцеклітина.

Дозріваючи, фолікул збільшується, просувається до поверхні яєч­ника і дещо виступає над нею. Стінка дозрілого фолікула являє собою товсту сполучнотканинну оболонку, яка у зрілого фолікула розривається. Яйцеклітина течією рідини переміщується через маткову трубу в порож­нину матки / овуляція /. Якщо вагітність не наступає, то на місці фо­лікула, який розірвався, утворюється залоза внутрішньої секреції - цик­лічне (менструальне) жовте тіло, яке в подальшому атрофується і пе­ретворюється в побудоване із сполучної тканини білувате тіло, яке в подальшому зникає. У випадку запліднення яйцеклітини, жовте тіло зберігається до кінця вагітності і носить назву справжнього жовтого тіла вагітності на відміну від зникаючого менструального тіла.

Яєчники забезпечують кров'ю однойменні артерії (гілки черевної частини аорти), а венозна кров відводиться по яєчникових венах у нижню порожнисту вену (від правого яєчника) та в ліву ниркову вену (від лівого яєчника).

Лімфа відводиться в поперекові та у внутрішні клубові лімфатичні вузли.

Яєчник іннервують гілки черевного, ниркового, аортального та підчеревного нервових сплетень.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 1049 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.007 сек.)