АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Яєчка з придатками

Прочитайте:
  1. N Яєчка у хлопчиків опущені в калитку, у дівчаток – малі статеві губи і клітор прикриті великими статевими губами.
  2. Операція при водянці яєчка за Вінкельманном

 

Яєчко, або сім'янник,— парна чоловіча статева залоза, еліпсоподібної форми, яка виробляє чоловічі статеві клітини та ста­теві гормони. Довжина яєчка — 4-6см, маса — 15-30г. Воно лежить майже вертикально в мошонці і має дві поверхні (бічну та присередню), два краї (передній та задній) та два кінці (верхній та нижній) (5.16)

До заднього краю яєчка прилягає його придаток. Зовні яєчко вкрите щільною та товстою сполучнотканинною, або білковою, оболонкою. Від цієї оболонки всередину відходять пе­регородки, які ділять речовину яєчка на 250-300 часточок. Конвергуючи до заднього краю, перегородки яєчка утворюють потов­щення — середостіння яєчка. В кожній з часточок яєчка розміще­ні 2-3 покручені сім'яні канальці, одні кінці яких сліпі, а другі, напрямлені до середостіння, переходять у прямі сім'яні канальці. Прямі сім'яні канальці, проходячи через середостіння яєчка, утворюють сітку, від якої відходять 12-15 виносних проточків яєчка (5.16).

Стінка покручених сім'яних канальців має опорно-трофічні клітини та сперматогенний епітелій, з якого в процесі сперматогене­зу утворюються сперматозоїди (5.07).

 

Придатокяєчка — невеликий видовжений орган, який прилягає до заднього краю яєчка. У ньому розрізняють го­ловку, обернену вгору і присередньо, та тригранної форми тіло, яке знизу закінчується хвостом.

У товщі головки придатка згадані вище виносні проточки зли­ваються і утворюють загальну покручену протоку придатка яєч­ка, яка, проходячи через тіло та хвіст, переходить у сім'явиносну протоку (5.16).

Кровопостачання яєчка та придатка відбувається за рахунок яєчкових артерій (гілок черевної частини аорти). Венозна кров від­тікає по однойменних венах, причому права вена впадає у нижню порожнисту вену, а ліва — у ліву ниркову вену.

Лімфа від яєчка та придатка відтікає в поперекові лімфатич­ні вузли, а іннервуються ці ор­гани гілками черевного, нирко­вого, аортального та підчеревного сплетень.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 605 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)