АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Промежина. Промежина - ділянка тканин тіла людини, обмежена спереду лобко­вою дугою, по боках - сідничими горбами

Прочитайте:
  1. Промежина
  2. Тема 44. Анатомія жіночої статевої системи. Аномалії розвитку. Промежина.

 

Промежина - ділянка тканин тіла людини, обмежена спереду лобко­вою дугою, по боках - сідничими горбами, а ззаду - куприком.

У вузькому розумінні, промежиною називають ділянку тканин між переднім краєм заднього проходу і заднім краєм зовнішніх статевих органів.

За формою промежина є ромбоподібною. По серединній лінії промежини розміщений шов, який ділить її на праву та ліву половини.

Комплекс м'язів та фасцій, розмішених у промежені, утворює та­зове дно, яке закриває вихід з малого тазу.

Лінією, проведеною через обидва сідничих горби, промежину по­діляють на відхідникову та сечостатеву ділянки. У відхідниковій ді­лянці розміщений кінцевий відрізок прямої кишки та зовнішній сфінк­тер відхідника, а в сечостатевій ділянці розміщені зовнішні стате­ві органи.

М'язи промежини та фасції, які їх покривають, утворюють дві діафрагми: тазову та сечостатеву.

Тазова діафрагма утворює більшу частину тазового дна. Основною складовою частиною тазової діафрагми є м'яз-підіймач відхідника, який покритий верхньою і нижньою фасціями діафрагми таза. Через ді­афрагму таза проходить нижній відрізок прямої кишки.

Сечостатева діафрагма - це м'язово-фасціальний утвір, який зни­зу закриває передній відділ виходу малого тазу. Основним елементом, який утворює цю діафрагму, є глибокий поперечний м'яз промежини та м'яз-стискач сечівника. Через сечостатеву діафрагму у чоловіків проходить сечівник, а у жінок - сечівник і піхва.

У кровопостачанні промежини основна роль належить внутрішній статевій артерії, а венозна кров відтікає по однойменних венах. Лімфа відтікає у поверхневі та глибокі пахвинні вузли. Ділянку промежини інервують гілки крижового сплетення.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 603 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)