АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ОСНОВНІ ЕТАПИ ЕМБРІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ

Прочитайте:
  1. E Аномалії розвитку нервової системи
  2. V. Етапи проведення заняття
  3. V. Основні етапи заняття
  4. А.3.2.2. Етапи надання медичної допомоги вагітним з артеріальною гіпертензією
  5. Аномалії розвитку.
  6. Будова і основні функції спинного мозку.
  7. Велику роль у розвитку виразкової хвороби шлунка й дванадцятипалої кишки надають
  8. Виберіть із перерахованого, які основні частини розрізняють в скроневій кістці?
  9. Визначте основні методи дослідження психогенетики і можливості їх застосування.
  10. Відсутність динаміки кривої фізичного розвитку

Запліднення і розвиток зародка людини відбувається у внутрішніх статевих органах жінки (5.19).

Запліднення дорослої яйцеклітини сперматозоїдом (5.07) відбувається в матковій трубі. Далі запліднена яйцеклітина потрапляє крізь матковий отвір труби в порожнину матки та імплантується на поверхні розпушеної слизової оболонки матки. З цього періоду починається вагітність.

Розвиток статевих чоловічих та жіночих клітин поділяють на де­кілька періодів, що майже збігаються, а саме:

- розмноження;

- ріст;

- дозрівання;

- формування.

Чоловічі статеві клітини - сперматозоїди розвиваються в яєчках, а жіночі - яйцеклітини - в яєчнику. Ці процеси відповідно називають сперматогенезом та овогенезом, і починаються вони з періоду розмно­ження. В індивідів чоловічої статі цей період починається з часу статевого дозрівання і закінчується в старості; а у жіночої статі - починається на п'ятому місяці ембріогенезу і закінчується до народ­ження.

У цей період в епітелії сім¢яних канальців яєчка з'являється велика кількість невеликих клітин - сперматогоній, а в яєчниках – овогоній. На цьому період розмноження закінчується.

Далі починається період росту, під час якого при сперматогенезі утворюються первинні сперматоцити, а при овогенезі - первинні овоцити. У цей час і в чоловічих, і в жіночих клітинах починаються ду­же важливі процеси, наслідком яких є зменшення кількості хромосом у два рази.

Період росту при сперматогенезі закінчується поділом первинно­го сперматоцита на два вторинні сперматоцити, кожен з яких має гаплоїдний набір хромосом. При овогенезі цей період значно складніший, тому що крім підготовки клітини до мейозу вона нагромаджує поживні речовини.

У період дозрівання кожен вторинний сперматоцит поділяється на дві сперматиди. В сперматоцитах знаходяться статеві хромосоми, які під час запліднення визначають стать зародка.

Період дозрівання при овогенезі характеризується утворенням вторинного полоцита, який потім поділяється на зрілу яйцеклітину.

Період формування спостерігають тільки при сперматогенезі, в процесі якого із сперматиди формується сперматозоон, що має голів­ку, шийку та хвіст. Зрілий сперматозоон рухається за допомогою хвос­та і може пересуватись на значну відстань.

Зріла яйцеклітина кулястої форми; у ядрі міститься гаплоїдний набір хромосом, у тому числі статева Х-хромосома.

 

Запліднення - це складний комплекс біологічних проце­сів, наслідком якого є об'єднання ядерного матеріалу сперматозоона та яйцеклітини (5.19). При цьому утворюється зигота, в якій відновлюється диплоїдний набір хромосом. Якщо яйцеклітина запліднюється спермато­зоїдом, в якому є Х-хромосома, то в зиготі будуть дві Х-хромосоми, тобто зародок буде жіночої статі; а якщо сперматозоон несе Υ-хромосому, то виникне комбінація ХΥ- зародок чоловічої статі.

Протягом перших трьох тижнів ембріогенезу відбуваються утворен­ня зародкових листків: ектодерми, ендодерми, мезодерми.

Починаючи з четвертого тижня відбуваються відокремлення тіла зародка від позазародкових частин і формування нервової трубки. По­ступово утворюється пупковий канатик, внутрішня плодова оболонка. У пупковому канатику проходять пупкові артерії та вена, шо з'єднують судинну систему зародка з плацентою.

Із зародкових листків утворюються тканини та органи людини

- з ектодерми - нервова система, епідерміс, залози шкіри, нігті, емаль зубів, волосся;

- з ендодерми - епітелій кишок, травні залози, епітелій дихаль­ної системи;

- з мезодерми - усі види сполучної тканини, кровотворні органи, м'язова тканина, мезотелій очеревини, плеври.

Кожна частина зародка перебуває у складних відносинах з іншими частинами, тобто вже на цьому рівні існує нерозривна цілісність ор­ганізму.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 688 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)