АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

СПИННИЙ МОЗОК: БУДОВА, ФУНКЦІЇ

Прочитайте:
  1. II. Завдання і функції спеціального будинку-інтернату
  2. II. Завдання та функції відділення і порядок надання соціальних послуг
  3. Анатомія та функції сечовивідних шляхів
  4. Будова і життєві функції клітини
  5. Будова і життєві функції клітини
  6. Будова і основні функції спинного мозку.
  7. Будова і функції Варолієвого моста
  8. Будова і функції довгастого мозку
  9. Будова і функції ендокринних залоз
  10. Будова і функції ендокринних залоз

 

Спинний мозок (medulla spinalis) лежить в хребтовому каналі і являє собою тяж довжиною 41 – 45см, дещо сплющений спереду назад. Це найбільш древній і примітивний відділ ЦНС.

Верхня межа спинного мозку відповідає рівню верхнього краю 1-го шийного хребця; нижня межа – розміщується на висоті 1-го або 2-го поперекового хребця, повторюючи напрямок кривизни відповідних частин хребтового стовпа. У плода 3-ох місяців він закінчується на рівні 5-го поперекового хребця, а у новонародженого – на рівні 3-го поперекового хребця.

Спинний мозок у верхніх відділах без різкої межі переходить в довгастий мозок головного мозку. В нижніх відділах він переходить в мозковий конус, що продовжується в термінальну нитку, яка являє собою редуковану частину нижнього відділу спинного мозку.

Спинний мозок має 2 потовщення: шийне і поперекове, які відповідають місцям виходу з нього спинномозкових нервів, що ідуть до верхньої та нижньої кінцівок.

Передньою серединною щілиною і задньою серединною борозною спиннй мозок поділяється на 2 симетричні половини, кожна з яких, в свою чергу, має по 2 слабовиражені борозни, з яких виходять передні і задні корінці – спинномозкові нерви. Ці борозни ділять кожну половину на 3 поздовжні тяжі – канатики: передній, задній і бічний. Місця виходу корінців не відповідають рівню міжхребцевих отворів, і корінці, перш ніж вийти з каналу, направляються в сторони і вниз. В поперековому відділі вони йдуть паралельно кінцевій нитці і утворюють пучок, який носить назву кінського хвоста.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 883 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)