АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Підшлункова залоза, як орган внутрішньої та зовнішньої секреції, основні розлади функцій

Прочитайте:
  1. E. Через білу речовину коліна внутрішньої капсули
  2. I. Организационный момент
  3. I. Организационный момент.
  4. I. Патология половых органов в общем.
  5. I. Права медицинской организации
  6. I. Расходы, покрываемые организаторами
  7. II. Доброякісні пухлин статевих органів, ендометріоз
  8. II. Організація і склад експертних комісій
  9. II. Організація і склад медико-соціальних експертних комісій
  10. II. Распределение лекарственных средств в организме. Депонирование.

Підшлункова залоза — це залоза внутрішньої та зовнішньої секреції, розташована позаду шлунка, цілком ним вкрита спереду, складається з головки, тіла і хвоста. Це змішана залоза, яка виробляє як травний сік, і гормони, зокрема, інсулін, глюкагон, і ін. Вона виділяє всі без винятку ферменти, потрібні для процесу травлення. Підшлункова залоза має вигляд видовженої пірамідки завдовжки 20 см і розташована за шлунком (якщо людина стоїть) або під шлунком (якщо лежить на спині). "Характер" у цього органа панський. Не любить, коли її навантажують зайвою роботою (тому будь-яке переїдання, навіть вживання надмірної кількості дієтичних продуктів, їй не до вподоби). Підвищення секреції інсуліну веде до збільшення поглинання глюкози клітинами тканин і відкладання в печінці та м`язах глікогену, зниженню концентрацію глюкози в крові. Підшлункова також виробляє гормон глюкагон. Він діє протилежно інсуліну-сприяє розчепленню глікогену до глюкози. Підшлункова залоза відкриває свої протоки у дванадцятипалу кишку.Без цього органу людина зможе спокійно жити.
ПОРУШЕННЯ ФУНКЦІй ПІДШЛУНКОВОЇ ЗАЛОЗИ. Цукровий діабет – це гетерогенна група захворювань, що виникають на ґрунті абсолютної чи відносної інсулінової недостатності і об’єднуються наявністю спільного симптому – гіперглікемії.Гострий панкреатит— гостре асептичне запалення підшлункової залози, в основі якого лежать некробіоз панкреатоцитов та ферментна аутоагресія з послідуючим некрозом та дистрофією залози, до яких може приєднуватись вторинна інфекція, що призводить до гнійних ускладнень.Хронічний панкреатит — запалення підшлункової залози. Серед панкреатитів розрізняють хронічний панкреатит та гострий панкреатит.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 1011 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)