АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Класифікація умовно рефлекторних реакцій

Прочитайте:
  1. Адаптаційний синдром – це комплекс реакцій адаптації людини у відповідь на значні за силою і тривалістю несприятливі впливи (стресори).
  2. Анемії: класифікація, етіологія, патогенез, їх характеристика.
  3. Визначення і класифікація методів стерилізації різальних, оптичних і загальхірургічних інструментів
  4. Гіпоксія: етіологія, патогенез, класифікація.
  5. Гіпоксія: етіологія, патогенез, класифікація.
  6. Гістологічна класифікація пухлин молочних залоз (ВОЗ, 1981)
  7. Гістологічна класифікація пухлин нирок (ВОЗ, 1981)
  8. Гістологічна класифікація пухлин печінки (ВОЗ, 1978)
  9. Гістологічна класифікація пухлин центральноїнервової системи (ВОЗ, 1979)
  10. Гістологічна класифікація пухлин шкіри (ВОЗ, 1980)

По рецептивному полю, до якого адресується умовний подразник, їх ділять на екстероцептивні, інтероцептивні, пропріоцептивні. По ефекту вони бувають рухові, секреторні (слиновидільні), дихальні, судинні, серцеві. Зустрічаються умовні рефлекси на час (виділення травних соків в час обіду, сніданку). Умовні рефлекси можуть бути натуральні (природні) і штучні (лабораторні). Прикладом штучного умовного рефлексу є інструментальні рефлекси. Це умовний рефлекс, при якому рухова реакція отримує підкріплення у вигляді задоволення чи покарання (натискування на педаль підкріплюється їжою). Виділяють умовні рефлекси вищого порядку. Якщо якийсь подразник поєднується (сполучається) з дією їжі, то виникає умовний рефлекс І-го порядку. Умовний рефлекс 2-го порядку виробляють при умові сполучення нового подразника з умовним сигналом І-го порядку. Виробляються і комплексні умовні рефлекси. При цьому умовний подразник являється комплексом подразників (світло, метроном), які послідовно включаються і підкріплюються безумовним подразником. Можливе включення подразників одночасно, які підкріплюються безумовним. Набуті рефлекси – це реакції, які утворюються в організмі в процесі індивідуального життя за принципом тимчасового зв’язку і здійснюються при обов’язковій участі вищих відділів головного мозку. Вони включають в свою групу умовні рефлекси, звикання, сумаційні рефлекси. Умовні рефлекси виробляються в процесі індивідуального життя за принципом тимчасового зв’язку, вимагають певних умов, не мають постійної рефлекторної дуги, є індивідуальними для кожної людини. В основі їх утворення лежить домінанта. Вони вимагають обов’язкової участі кори великих півкуль. Якщо необхідність в цих рефлексах зникла, то і умовні рефлекси зникають. Вони мають сигнальне значення, а також потрібні для пристосування до нових умов існування. Прикладом умовних рефлексів можуть бути всі рефлекси, які появились в житті людини з часом: вміння говорити, читати, ходити, писати, одягатись, спілкуватись і т.д.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 812 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)