АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Загальна характеристика периферичної нервової системи

Прочитайте:
  1. E Аномалії розвитку нервової системи
  2. II. Лебон и его характеристика массовой души
  3. III. Характеристика на интерна
  4. IX. Характеристика основных классов АМП
  5. VІІ. ОБ’ЄКТИВНЕ ОБСТЕЖЕННЯ СЕРЦЕВО-СУДИННОЇ СИСТЕМИ
  6. А) Характеристика методів візуалізації сечової системи, показання до застосування, їх можливості та обмеження.
  7. А2 Загальна частина
  8. Аглютиногени і аглютиніни системи АВ0.
  9. Анатомическая характеристика
  10. Анатомическая характеристика

Периферична нервова система з'єднує центральну нервову систему з органами і кінцівками. Нейрони периферичної нервової системи розташовуються за межами центральної нервової системи - головного і спинного мозку. На відміну від центральної нервової системи, периферична нервова система не захищена кістками і може бути схильна до механічних пошкоджень і діям токсинів. Периферичну нервову систему класифікують на соматичну нервову систему і вегетативну нервову систему; деякі джерела також додають сенсорну систему. Виділяють два типи напрямків нейронів: чутливі сенсорні нейрони (тобто передають імпульси в центральну нервову систему); чутливі рухові нейрони (тобто передають імпульси з центральної нервової системи). Периферичнанервова система у людинивключає у себе 31 пару спинно-мозковихнервів і 12 пар черепнихнервів, щопрямуютьвід спинного та головного мозку до периферії. Периферичнанервова система поділяється на соматичнунервову систему і автономнунервову систему.

68. Обмін вуглеводів, роль для нервової, серцево-судинної, м*язової системи. Особливості обміну вуглеводів у дітей.

Вуглеводи складають біля 70 % харчового раціону людини, являючись основним джерелом енергії для організму. Вуглеводи поступають до нас в організм у вигляді складних полісахаридів - крохмалю, дисахаридів і моносахаридів. Основна кількість вуглеводів поступає у вигляді крохмалю. Розщепнувшись до глюкози, вуглеводи всмоктуються і через ряд проміжних реакцій розпадаються на вуглекислий газ і воду. Ці перетворення вуглеводів і остаточне окислення супроводжуються звільненням енергії, яка і використовується організмом.Для нормальної роботи нервової системи потрібна енергія. Її містять вуглеводи. Вони стимулюють роботу головного мозку та покращують пам'ять. Легкозасвоювані вуглеводи тонізують кору головного мозку, знімають її втому. Тому їх постійне вживання є необхідним, але в оптимальних співвідношеннях з полісахаридами. При нестачі глюкози в крові розвивається гальмування кори головного мозку і посилюються емоційні реакції.В організмі людини глікоген утворюється з глюкози. Він накопичується в печінці та м’язах. При значних фізичних навантаженнях глікоген може використовуватись як резервний енергетичний матеріал. Зазвичай глікоген підтримує нормальні функції печінки. Частина вуглеводів у вигляді глюкози постійно циркулює в крові, забезпечуючи енергетичним матеріалом клітини організму, а частина у вигляді глікогену депонується в печінці, м'язах і інших тканинах.Основні етапи обміну речовин у дітей з моменту народження до формування дорослого організму має ряд своїх особливостей. При цьому міняються кількісні характеристики, відбувається якісна перебудова обмінних процесів. У дітей, на відміну від дорослих, значна частина енергії витрачається на ріст і пластичні процеси, які найбільш великі у новонароджених і дітей раннього віку.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 1160 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.007 сек.)