АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Довгастий мозок. Довгастий мозок (bulbus) починається від потиличного отвору

Прочитайте:
  1. IУ. ДОВГАСТИЙ МОЗОК. СЕРЕДНІЙ
  2. БУДОВА І ФУНКЦІЇ ЦЕНТРАЛЬНОЇ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ. СПИННИЙ МОЗОК
  3. Г) Проміжний мозок
  4. ГОЛОВНИЙ МОЗОК
  5. ГОЛОВНИЙ МОЗОК ( encephalon )
  6. ГОЛОВНИЙ МОЗОК (encephalon)
  7. Д) Кінцевий мозок
  8. Де розташований головний мозок? Опишіть його зовнішню будову.
  9. ДОВГАСТИЙ МОЗОК
  10. Довгастий мозок

Довгастий мозок (bulbus) починається від потиличного отвору. Вгорі він межує з мостом. По формі довгастий мозок нагадує цибулину. Всередині нього розташовані ядра, які є нервовими центрами, що забезпечують виконання життєвоважливих функцій, а також ядра, від яких починаються ІХ-ХІІ черепномозкові нерви:

- ХІІ п. –підязиковий нерв; руховий;

- ХІ п. – додатковий нерв; руховий;

- Х п. – блукаючий нерв; змішаний;

- ІХ п. – язикогорловий нерв; змішаний; (від рецепторів язика, гортані, внутрішніх органів грудної та черевної порожнин; до коловушної залози, гладких м’язів трахеї, бронхів, шлунково-кишкового тракту, серця, судин).

Довгастий мозок виконує провідникову та рефлекторну функції.

Задній мозок забезпечує наступну рефлекторну діяльність:

1. Сприйняття, обробка, поглинання їжі, регуляція секреції слинних і травних залоз. Травна функція здійснюється шляхом ланцюгового включення: один рефлекс включає наступний і т.д. У харчових рухових рефлексах приймають участь рухові ядра V, ІХ, Х, ХІ, ХІІ нервів.

2. Вегетативну регуляцію дихальної функції. Нервові клітини дихального центру знаходяться у РФ, в ділянці 4-го шлуночка. При їх пошкодженні може виникнути навіть зупинка дихання. Дихальний центр має 2 зони: перша регулює вдих, а друга – видих.

3. Вегетативну регуляцію серцево-судинної системи. Центр серцево-судинної діяльності теж має аналогічні 2 зони. Крім того, він має високу хімічну чутливість і реагує на зміни складу крові.

Бульбарна тварина, у якої перерізали мозок над довгастим мозком, може самостійно дихати і підтримувати артеріальний тиск. Але найменше пошкодження цієї ділянки мозку призводить до важких порушень життєдіяльності і навіть смерті.

4. У довгастому мозку локалізуються центри блювання, чхання, кашлю, сльозовиділення.

5. Статичні рефлекси, які допомагають підтримувати позу. Вони розпочинаються з рецепторів присінку, які розташовані у вестибулярному апараті внутрішнього вуха.

Існує кілька видів вестибулярних статичних рефлексів: 1) при підніманні голови тонус м’язів-розгиначів передніх лап тварин підвищується, а задніх – знижується; 2) при нахилянні голови спостерігається протилежний ефект тощо. Значення цих рефлексів полягає у перерозподілі тонусу м’язів при зміні положення голови для забезпечення рівноваги.

6. Шийні тонічні рефлекси аналогічні вестибулярним статичним, але починаються з пропріорецепторів м’язів шиї. Ці рефлекси впливають не лише на м’язи кінцівок, а й на очні м’язи: відхилення голови супроводжується рухом очних яблук у протилежному напрямку. Таким чином зберігається правильна зорова орієнтація.

7. Статокінетичні рефлекси, які направлені на збереження пози та орієнтацію в просторі при зміні швидкості руху (рух з прискоренням).

Захисний статокінетичний рефлекс при водінні може зіграти роль: водій випрямленими ногами замість гальм, може натиснути на акселератор.

З середньої частини довгастого мозку починається ретикулярна формація (РФ) – сіткоподібне скупчення нейронів різних розмірів та форм, розділених численними, прямуючими у різних напрямках, волокнами. Ретикулярна формація має близько 40 ядер і поширюється до проміжного мозку включно.

Нейрони РФ обробляють інформаційні сигнали довкілля та внутрішнього середовища організму, здійснюють м’язовий контроль і контроль над сном та бадьорістю, а також підвищують активність вегетативних нервових центрів. Клітини РФ мають зв’язок як зі спинним мозком, так і вище лежачими відділами ЦНС: корою та мозочком.

Вплив РФ стовбура мозку на діяльність рухових центрів спинного мозку різноманітний. Одні ділянки гальмують рефлекси спинного мозку, а інші їх полегшують.

Отже, через стовбур головного мозку в кору проходять дві системи: одна – специфічна (це чутливі шляхи, що несуть імпульси від усіх рецепторів), яка закінчується у 4.му шарі кори великих півкуль; друга – неспецифічна, утворена ретикулярною формацією і закінчується на дендритах усіх шарів кори.

Якщо зруйнувати РФ, то тварина засинає, а при її подразненні нормальна тварина, що спить, прокидається.

Міст

Міст ззаду межує з довгастим мозком, а спереду – з ніжками мозку. В ньому розташовані ядра V- VIII пар черепномозкових нервів:

- VIII п. –присінковозавитковий нерв; чутливий; (чутливі волокна відходять від органів рівноваги та слуху, які знаходяться в лабіринтах внутрішенього вухв);

- VII п. – лицьовий нерв; змішаний; (чутливі волокна йдуть від смакових рецепторів, рухові – до мімічних м’язів);

- VI п. – відвідний нерв; руховий; (забезпечує рух зовнішнього прямого м’язу ока);

- V п. – трійчастий нерв; змішаний, (чутливі волокна йдуть від шкіри і утворів голови, рухові – до жувальних м’язів тощо).


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 541 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)