АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Проміжний мозок. Проміжний мозок розміщений за середнім

Прочитайте:
  1. IУ. ДОВГАСТИЙ МОЗОК. СЕРЕДНІЙ
  2. БУДОВА І ФУНКЦІЇ ЦЕНТРАЛЬНОЇ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ. СПИННИЙ МОЗОК
  3. Г) Проміжний мозок
  4. ГОЛОВНИЙ МОЗОК
  5. ГОЛОВНИЙ МОЗОК ( encephalon )
  6. ГОЛОВНИЙ МОЗОК (encephalon)
  7. Д) Кінцевий мозок
  8. Де розташований головний мозок? Опишіть його зовнішню будову.
  9. ДОВГАСТИЙ МОЗОК
  10. Довгастий мозок

Проміжний мозок розміщений за середнім. Він складається зі згір’я (таламусу) та підзгір’я (гіпоталамусу).

Таламус – парне скупчення сірої речовини, яке поділяється на власне згір’я (таламус), зазгір’я (метаталамус) і надзгір’я (епіталамус). У структурі таламусу розташовано близько 40 ядер, які функціонально поділяються на: 1) неспецифічні, які посилають аксони по всій корі і є ядрами ретикулярної формації; 2) специфічні, які посилають аксони до визначених ділянок кори.

Таламус є воротами для всієї інформації про довкілля та стан нашого організму, тобто він сприймає усі чутливі сигнали, крім нюхових. При цьому таламус здійснює гальмівний вплив, що забезпечує передачу в кору лише найважливішої інформації.

Ядра метаталамусу (зазгір’я) є підкірковими центрами слуху та зору. Вони сприймають аналогічну по функціям інформацію від довгастого і середнього мозку.

Крім того, таламус є вищим центром больової чутливості. Він забезпечує ріаень збудливості кори, необхідний для збереження свідомості. У таламусі замикаються рефлекторні дуги рефлексів жування, ковтання, смоктання.

Гіпоталамус складається зі скупчення ядер (близько 16), що є вищими підкірковими центрами, які регулюють функції всіх внутрішніх органів і сталість внутрішнього середовища організму. Тобто, гіпоталамус регулює діяльність симпатичної та парасимпатичної нервових систем, всі види обміну речовин, температуру тіла, функції ендокринних залоз, діяльність всіх систем – серецево-судинної, дихальної, травної, сечостатевої. У гіпоталамусі розміщені центри, пов’язані з поведінковими реакціями: статевими, оборонними, задоволення тощо; центри насичення, голоду, спраги.

Підзгір’я бере участь у регулювання процесів сну та бадьорості. Задня частина гіпоталамусу є також ендокринним органом, так як у ній виробляються гормони: вазопресин (антидіуретичний гормон); окситоцин; релізинг-фактори (статини та ліберини), які регулюють виділення гормонів гіпофізом.

Гіпоталамус регулює емоційну поведінку (страх, гнів тощо) і тому тісно пов’язаний з лімбічною системою.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 375 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)