АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Середній мозок. Середній мозок теж належить до стовбурових структур і складається з покриву мозку та ніжок мозку

Прочитайте:
  1. IУ. ДОВГАСТИЙ МОЗОК. СЕРЕДНІЙ
  2. БУДОВА І ФУНКЦІЇ ЦЕНТРАЛЬНОЇ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ. СПИННИЙ МОЗОК
  3. Г) Проміжний мозок
  4. ГОЛОВНИЙ МОЗОК
  5. ГОЛОВНИЙ МОЗОК ( encephalon )
  6. ГОЛОВНИЙ МОЗОК (encephalon)
  7. Д) Кінцевий мозок
  8. Де розташований головний мозок? Опишіть його зовнішню будову.
  9. Довгастий мозок
  10. Довгастий мозок

Середній мозок теж належить до стовбурових структур і складається з покриву мозку та ніжок мозку. У покриві мозку розташоване чотирьохгорбкове тіло, два верхніх горбики якого є первинним зоровим центром, а два нижніх горбики – первинним слуховим. Ніжки мозку складаються з покришки і основи, між якими розміщена чорна речовина (субстанція) – ядро з забарвленими в чорне нейронами. Через ніжки мозку проходять пірамідні шляхи.

Покришка містить сіру речовину: червоне ядро, сіру речовину та ядра ІІІ і ІV пар черепномозкових нервів (ІV п. – блоковий нерв, який інервує верхній косий м’яз ока; ІІІ п. – окоруховий, який інервує більшість м’язів ока, м’яз, що піднімає повіку).

Через середній мозку проходять різні висхідні шляхи до таламусу та мозочку, низхідні шляхи від кори, смугастого тіла, гіпоталамусу до ядер середнього мозку та нижче розташованих структур.

Рефлектора функція середнього мозку полягає у здійсненні орієнтовних та сторожових зорових та слухових рефлексів. І.П.Павлов образно назвав орієнтовні рефлекси рефлексами «Що таке?». Вони проявляються у повороті голови, тулуба, очей у відповідь на подразник, що раптово з’явився. Вартові (сторожові) рефлекси пов’язані з підвищенням тонусу м’язів-згиначів.

Функція «чорної субстанції» пов’язана з регуляцією тонких рухів: міміки, рухів пальців, рук під час ходи, а також з базальними ядрами переднього мозку.

При перерізування мозку під червоними ядрами у тварини розвивається децеребраційна ригідність: різке підвищення тонусу м’язів-розгиначів кінцівок, голови, тулуба. Тварина буде нагадувати іграшку: кінцівки витягнуті, голові закинута назад, хвіст піднятий.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 407 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)