АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Мозочок. Мозочок знаходиться над довгастим мозком і мостом ззаду і складається з черв’яка, двох півкуль, бокових доль

Прочитайте:
  1. Мозочок
  2. МОЗОЧОК ( cerebellum )
  3. МОЗОЧОК (cerebellum)
  4. Мозочок: кора.
  5. Стовбур головного мозку і мозочок

Мозочок знаходиться над довгастим мозком і мостом ззаду і складається з черв’яка, двох півкуль, бокових доль. Останні є найстарішою частиною мозочка. Поверхня мозочка покрита шаром сірої речовини і називається корою. Центральна частина мозочка складається з білої речовини, в якій знаходяться скупчення сірої речовини – ядра. Найбільше з них –зубчасте. Мозочок має три пари ніжок, через які проходять пучки нервових волокон, що з’єднують їх з різними відділами головного і спинного мозку.

Мозочок забезпечує здійснення складних, координованих, швидких, точних рухів; регулює рівновагу та м’язовий тонус; регулює вегетативні функції, обмін речовин. Внаслідок регулюючого впливу мозочка рухи стають чіткішими, точнішими, з певною силою і швидкістю При видаленні однієї половинки мозочка у тварини з боку пошкодження втрачається м’язовий тонус, вона не може стояти, падає. При видаленні всього мозочка тварина спочатку не може піднятися і здійснювати будь-які рухи. Через деякий час рухи відновлюються, але з’являється багато неточних і зайвих рухів.

Симптоми, які спостерігаються при ураженні мозочка:

1. Атонія – різке падіння тонусу м’язів.

2. Астенія – швидка втомлюваність м’язів.

3. Астазія – тремтіння кінцівок і голови.

4. Атаксія – порушення координації рухів: рухи тварини неточні, незграбні; лапи при ходінні піднімаються високо; тварина часто шпортається і падає.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 406 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)