АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Значення вегетативної інервації

Прочитайте:
  1. А.3.3.4. Призначення статинів
  2. Анатомія вегетативної нервової системи
  3. Анатомо-фізіологічна характеристика вегетативної нервної системи.
  4. Артеріальний тиск: визначення, нормальні показники АТ згідно з даними ВООЗ.
  5. Білет №17 Проаналізуйте будову вегетативної НС
  6. Білки плазми крові, їх функціональне значення ШОЕ.
  7. Біологічне значення гарячки
  8. Біологічне значення залоз внутрішньої секреції
  9. Біологічне значення нервової системи
  10. Будова нервового волокна, нерва, значення міелізації. Роль синапсів, медіаторів у проведенні збудження

Роль вегетативної інервації полягає у регулюванні обміну речовин, збудливості та автоматії периферійних органів і самої ЦНС. Вегетативна нервова система (ВНС) корегує та змінює фізіологічний стан тканин та органів, пристосовуючи їх до умов довкілля та умов діяльності цілісного організму. Таким чином вона підтримує гомеостаз. Крім цього, ВНС виконує адаптаційно-трофічну роль., яка була доведена на нервово-м’язовому препараті жаби. Даний препарат подразнювали електричним струмом до моменту розвитку втоми, коли м’яз переставав реагувати на подразнення. Після цього починали подразнювати симпатичний нерв, який інервує даний м’яз. В результаті такого впливу м’яз відновлював свою працездатність і знову починав скорочуватися.

Адаптаційний (пристосувальний) вплив симпатичної нервової системи полягає у тому, що під її дією організм готується до роботи у нових, змінених умовах. Емоційний стан (гнів, лють, радість) веде до підвищення діяльності симпатичної нервової системи зв’язку з активацією симпато-адреналової системи.

У більшості органів, що інервуються ВНС, подразнення симпатичних і парасимпатичних нервових волокон викликає протилежний ефект.

При подразненні симпатичної нервової системи поліпшується кровоплин, звужуються кровоносні судини (крім судин серця, мозку, скелетних м’язів, що працюють), підвищується артеріальний тиск, розширюються бронхи, прискорюється частота серцевих скорочень (ЧСС), частота дихання (ЧД), покращується постачання систем поживними речовинами, підвищується обмін речовин, підвищується рівень глюкози у крові, гальмується секреція, моторика і всмоктування у шлунково-кишковому тракті, розширюються зіниці ока.

При подразненні парасимпатичних нервів знижується сила і частота серцевих скорочень, розширюються судини, знижується артеріальний тиск, дихання стає нечастим і поверхневим, звужуються бронхи, зіниці, підвищується секреція і моторика у шлунково-кишковому тракті, розслаблюються сфінктери, знижується обмін речовин та рівень глюкози у крові.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 388 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)