АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

МОЗОЧОК (cerebellum)

Прочитайте:
  1. Мозочок
  2. Мозочок
  3. МОЗОЧОК ( cerebellum )
  4. Мозочок: кора.
  5. Стовбур головного мозку і мозочок

Мозочок є окремою частиною головного мозку. Разом із мостом формує задній мозок. Зверху до мозочка прилягають потиличні частки великого мозку.

На нижній поверхні мозочка є широка заглибина – долинка мозочка, до якої прилягає дорсальна поверхня довгастого мозку. Mозочoк має півкулі мозочка, які розділені між собою поздовжньою щілиною. Півкулі мозочка з’єднуються за допомогою черв’яка мозочка.

Внутрішня будова мозочка

Біла речовина мозочка оточена корою та розділена на перифериї численними різної глибини борознами, тому на стріловому (сагітальному) розрізі нагадує гілку дерева – дерево життя.

Мозочок ззовні вкритий шаром сірої речовини – корою мозочка, в якій розміщені листки мозочка, що відокремлені між собою щілинами мозочка.

Сіра речовина мозочка є скупченням сірої речовини у товщі мозкового тіла і складається з чотирьох пар таких ядер:

- зубчастого ядра;

- переднього міжпозиційного ядра;

- заднього міжпозиційного ядра; кулястого ядра;

- ядра вершини (шатра).

Біла речовина мозочка складає основну масу мозочка і називається мозковим тілом мозочка.

Мозочок має три пари мозочкових ніжок, які з’єднують його з іншими відділами головного мозку:

- середні мозочкові ніжки, що з’єднують мозочок з мостом;

- верхні (передні) мозочкові ніжки, що з’єднують мозочок з покривом середнього мозку;

- нижні (задні) мозочкові ніжки, що з’єднують мозочок з довгастим мозком.

Мозочок забезпечує рівновагу тіла людини, підтримує тонус м’язів, а під час рухів ураховує сили гравітації та інерції і координує та регулює рухи людини.

У цілому мозочок відіграє важливу роль у підтримці рівноваги тіла та координації рухів, він є одним із вищих автономних (вегетативних) центрів.

Тобто мозочок становить центр рефлекторної координації м’язових скорочень, які служать для підтримування рівноваги, особливо при статико-локомоторних актах; крім того, він координує роботу окремих м’язів при складних рухових актах, пов’язаних з пересуванням тіла в просторі, а також кожного м’яза окремо.

Четвертий шлуночок (ventriculus quartus) обмежований:

- вгорі і знизу верхнім мозковим парусом;

- знизу нижнім мозковим парусом.

Дном четвертого шлуночка є ромбоподібна ямка (fossa rhomboidea), яка займає дорсальну поверхню моста та довгастого мозку.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 400 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)