АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

СКЕЛЕТ ГОЛОВИ. ЧЕРЕП

Прочитайте:
  1. E. - VI пари черепних нервів.
  2. II пара черепних нервів
  3. III пара черепних нервів
  4. Анатомия основания черепа с учетом локализации парабазальных синусов, магистральных сосудов и краниобазальных нервов
  5. Анатомо - топографические особенности решетчатого лабиринта могут способствовать переходу патологических процессов в глазницу, полость черепа, на зрительный нерв.
  6. Аномалии и пороки развития черепа
  7. Б 2 Проаналізуйте будову скелетатулуба
  8. Б 4 Проаналізуйте будову скелета верхньої кінцівки
  9. Б 8 Охарактеризуйте скелет голови Назвіть кістки мозкового та лицевого черепа
  10. Б — соотношение лицевого черепа взрослого и новорожденного

Кістки голови в сукупності становлять череп (cranium). Він є вмістилищем для головного мозку і деяких органів чуття (зору, нюху, смаку). Крім того, кістки черепа є опорою для початкових відділів дихальних шляхів (порожнина носа) та травної системи (порожнина рота). Внаслідок цього череп поділяють на мозковий і лицевий.

 

 

Мозковий череп утворюють дві парні кістки - скронева і тім'яна та чотири непарні - лобова, решітчаста, клиноподібна і потилична. До кісток лицевого черепа належить шість парних кісток - верхня щелепа, носова, слізна, вилична і піднебінна кістки, а також нижня носова раковина та дві непарні - нижня щелепа і леміш. До лицевих кісток відносять і під'язикову кістку.

 

Більшість кісток черепа за будовою досить складні, вони мають багато отворів та каналів, через які проходять судини і нерви Деякі кістки всередині містять порожнини або комірки, які заповнені повітрям (синуси). Форма черепа залежить від розвитку головного мозку і жувального апарату. У людини мозковий череп є більшим від лицевого.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 1251 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)