АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Будова, форма скелетних м’язів

Прочитайте:
  1. I. Информация о больном и НПР
  2. II. Форматирование текста
  3. IV. Источники учебной информации
  4. Power Point форматында презентация жасау
  5. V. БЛОК ИНФОРМАЦИИ.
  6. V. Информационный блок для самостоятельной позааудиторной разработки темы
  7. V. Учебно-методическое и информационное обеспечение дисциплины
  8. V. Учебно-методическое и информационное обеспечение дисциплины
  9. VI. Учебно-методическое и информационное обеспечение
  10. А.1.8. Епідеміологічна інформація

У м’язові розрізняють середню частину — черевце, яке складається з м’язової тканини, і сухожилків, утворених щільною сполучною тканиною. Як правило, м’яз має два сухожилки, якими він прикріплюється до кісток, проте деякі м’язи можуть прикріплюватися і до різних органів (очного яблука), до шкіри (м’язи обличчя і шиї) тощо. Кінці м’яза переважно переходять у міцний сполучнотканинний утвір — сухожилок, яким м’яз прикріплюється до кісток. Навколо сухожилка у деяких м’язів (на кисті та стопі) розташована його обгортка, утворена зовнішніми волокнистими та внутрішніми синовіальними листками, між якими є невелика кількість синовіальної рідини. Це захищає м’язи від фізичних перевантажень.

Кожний м’яз складається з великої кількості посмугованих м‘язових волокон, розташованих паралельно і з’єднаних між собою прошарками пухкої сполучної тканини у пучки. М‘язове волокно являє собою симпластичну багатоядерну структуру, тобто утвір, в якому відсутнє розмежування клітин. Діаметр м‘язових волокон - 0,01 - 0,1 мм, а довжина може сягати кількох сантиметрів. Кількість таких волокон неоднакова в різних м‘язів: у дрібних - кілька сотень, у великих - кілька тисяч. Сила м‘язів визначається площею поперечного перерізу всіх волокон м‘яза. Зовні м’яз вкритий фасцією — тонкою сполучною оболонкою. М’язи багаті на кровоносні судини та нерви. Постачання органа кровоносними судинами називається васкуляризацією, а постачання нервовими волокнами — іннервацією.

Форма і величина м’язів залежить від виконуваної ними роботи. Розрізняють м’язи довгі, широкі, короткі й колові. Довгі м’язи розміщені головним чином на кінцівках, широкі — на тулубі, короткі — між окремими хребцями. Колові м’язи розташовуються навколо отворів тіла і під час скорочення звужують їх. Такі м’язи називаються сфінктерами. Назву м’язам дають або за їх функцією — згиначі, розгиначі, або за ходом волокон — поперечні, косі, або за формою — дельтовидний, квадратний, або за місцем їх прикріплення — грудинно-ключично-сосковий. М’язи, які разом і одночасно виконують той або інший рух, називаються синергістами; м’язи, які своїм скороченням спричиняють протилежні рухи (наприклад, одні згинають кінцівку, а другу розгинають), називаються антагоністами.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 606 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)