АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Профілактика захворювань і травм опорно-рухового апарату дітей

Прочитайте:
  1. II. Неогнестрельные травмы
  2. N Проведення профілактики захворювань серед породіль та новонароджених.
  3. А. Травматический шок
  4. Аборт – війна проти дітей, проти себе і проти Господа Бога
  5. АКУШЕРСЬКИЙ ТРАВМАТИЗМ МАТЕРІ
  6. Анататомія, фізіологія, патологія дітей ОГ
  7. Антропометричні дослідження дітей різного віку та особливості їх проведення
  8. Б. Профілактика захворювань і травм опорно-рухового апарату дітей
  9. ВИДЫ ТРЕПАНАЦИЙ ПРИ ЧЕРЕПНО-МОЗГОВОЙ ТРАВМЕ
  10. Визначення готовності дітей до навчання

Порушення постави є одним із найбільш поширених захворювань опорно-рухового апарату школярів. Постава — це звичне положення тіла людини під час ходьби, стояння, сидіння чи роботи.

Для правильної, або фізіологічної, постави властиве нормальне положення хребта з його помірними природними вигинами, симетричним положенням плечей і лопаток, прямим триманням голови, прямими ногами без сплощення стоп. При правильній поставі спостерігається оптимальне функціонування системи органів руху, правильне розміщення внутрішніх органів і положення центру тяжіння.

Постава, як правило, формується в 6-7 років і протягом життя може змінюватися. Проте потрібно пам'ятати, що утворення і закріплення рухових навичок, які формують поставу, відбувається поступово і протягом тривалого часу із раннього віку. Ріст хребта найбільш повно відбувається у перші два роки життя. Кривизна хребта, яка є його характерною особливістю, формується у процесі індивідуального розвитку дитини. У ранньому віці, коли дитина починає тримати голівку, з'являється шийний вигин, який направлений опуклістю вперед (лордоз). У 6 місяців, коли дитина починає сидіти, утворюється грудний вигин з випуклістю назад (кіфоз). Коли дитина починає стояти й ходити, утворюється поперековий лордоз (рис.40).

       
 
 
Передумовами порушення постави у цей період може стати те, що дитину рано починають садити, неправильно носять на руках, дуже рано (проминаючи стадію повзання) починають вчити ходити, під час прогулянок постійно тримають за руку.
 

 

 


Рис.40. Формування вигинів хребта


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 524 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)