АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Поперековий відділ хребта (5 хребців)

Прочитайте:
  1. A. Ручне відділення і видалення плаценти
  2. E. - Задній відділ середньої лобової звивини в лівій півкулі.
  3. II. Завдання та функції відділення і порядок надання соціальних послуг
  4. Б. Відкривання рота, розгинання шийного відділу хребта, висування нижньої щелепи
  5. Безумовними рефлексами називають вроджені й більш-менш незмінні рефлекси, що їх здійснюють відділи нервової системи, розташовані нижче від кори головного мозку.
  6. Будова та відділи тонкої кишки
  7. Будова та функції парасимпатичного відділу вегетативної нервової системи
  8. В приймальному відділенні роділлі стало зле, вона втратила свідомість, почалися судоми. Про яке ускладнення це свідчить?
  9. Виберіть, як називаються поздовжні складки слизової оболонки, які розміщені в нижньому відділі прямої кишки?
  10. Визначте межі шийного відділу блукаючого нерва.

Хребці своїми розмірами (тіло велике, овальної форми), масою, відсутністю суглобових ямок і поперечних отворів вони відрізняються від шийних хребців.

 

Остисті відростки: відростки цих хребців великі, довгі, мають вигляд широкої пластинки, потовщені на кінцях і лежать майже горизонтально.

 

Крижовий відділ хребта (5 хребців)

П¢ять крижових його хребців у 17-22 роки зростаються в одну кістку. За формою крижова кістка нагадує трикутник, основа якого обернена догори, а верхівка – вниз і трохи вигнута вперед.

 

Основа крижової кістки нагадує тіло хребця і зчленовується з останнім поперековим хребцем під кутом, утворюючи мис. Дозаду від неї розміщуються верхній отвір крижового каналу, який проходить крізь усю крижову кістку і є продовженням хребтового каналу. Вгору від задньої частини основи відходять два невеликих плоских верхніх суглобових відростки, які разом з нижніми суглобовими відростками останнього поперекового хребця утворюють попереково-крижове зчленування.

 

 

Верхівка крижової кістки закінчується крижовими ріжками, між якими знаходиться крижовий розтвір.

На крижовій кістці виділяють тазову і спинну поверхні та бічні частини. Тазова поверхня значно вгнута, входить до складу задньої стінки малого тазу. Біля її краю розміщені чотири або п¢ять пар тазових крижових отворів, крізь які проходять нерви крижового сплетіння і судини.

Спинна поверхня крижової кістки опукла і, на відміну від тазової, має складнішу будову. Вздовж серединної лінії проходить серединний крижовий гребінь, що утворився внаслідок зрощення остистих відростків крижових хребців. По боках від нього лежать невисокі проміжні крижові гребені, що утворилися від злиття верхніх і нижніх суглобових відростків, а назовні від них знаходяться бічні крижові гребені, сформовані внаслідок зрощення поперекових відростків.

Масивні, неправильної форми бічні частини крижової кістки утворилися внаслідок зрощення поперечних відростків крижових хребців та залишків крижових ребер. На верхніх половинах бічних частин знаходяться вушкоподібні поверхні, що зчленовуються з клубовими кістками і формують крижово-клубові суглоби. Ззаду цих поверхонь є крижові горбистості, до яких прикріплюються зв¢язки.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 879 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)