АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Артрити

Прочитайте:
  1. Реактивні поліартрити.

Існують два найбільш поширених захворювання суглобів – остеоартроз і ревматоїдний артрит.

 

Остеоартроз виникає головним чином у результаті зношення, а тому переважно в суглобах опорної системи, таких як хребці, кульшовий суглоб, коліна. У декотрих людей він уражає руки та пальці. Хрящові поверхні суглобів деградують і розростаються, а кісткова тканина деформується.

 

Остеоартрит можна розглядати як скла­дову процесу старіння, однак від цієї хво­роби страждають і молоді люди. У деяких випадках причина полягає в надмірному навантаженні на суглоби в молоді роки (балет, футбол) або ж у травмах суглобів. У багатьох людей причина цього захво­рювання залишається невстановленою. Основні симптоми - болі в суглобах. Для боротьби з цим захворюванням застосовують поєднання спеціальних вправ, фізіотерапію, препарати, які зніма­ють біль, хірургічне втручання, а також різноманітні пристрої, які допомагають у разі втрати певних функцій.

Іншим поширеним захворюванням є ревматоїдний артрит, причину якого також повністю не встановлено. Вважа­ють, що імунна система організму, яка зазвичай бореться з мікробами, уражає власні суглоби, а точніше - маслянисті “мастила”, які вистилають капсулу сугло­ба. Перетинки набрякають, що впливає на весь суглоб, який поступово червоніє, починає боліти, втрачає гнучкість. При цьому запалюються симетричні суглоби, насамперед кистей і стоп, що часто закінчується руйнуванням внутрішніх структур суглоба. Зазвичай ті, хто страж­дає від ревматоїдного артриту, відчува­ють у декількох суглобах біль, який швидко минає, проте є люди, в яких ця хвороба через деформацію суглобів призводить до тяжких наслідків.

Для лікування ревматоїдного артриту використовують найрізноманітніші мето­ди – від відпочинку й постільного режиму до повноцінного харчування, сильно­діючих ліків та хірургічної операції.

Таке захворювання може розвинутися в будь-якому віці, але найчастіше реєстру­ється в людей віком від 40 до 60 років.

 

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 509 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)