АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Загальні ознаки запалення

Прочитайте:
  1. I.Загальні положення
  2. БАНАЛЬНЕ І СПЕЦИФІЧНЕ ЗАПАЛЕННЯ
  3. Біологічно активні речовини – медіатори (модулятори) запалення
  4. Відмінні ознаки квашіоркору і аліментарного маразму
  5. Глава 10. Запалення
  6. Грануломатозне запалення
  7. Діагностичні ознаки вагітності
  8. Ділянка запалення характеризується значними змінами метаболізму.
  9. Ексудативне запалення
  10. Ексудація – це процес виходу рідини, білків, електролітів та формених елементів крові з судинного русла в осередок запалення.

Поряд з місцевими (чи зовнішніми) ознаками запалення: почервоніння, припухлість, біль, жар і порушення функції органа, в організмі виникають зміни, що заведено називати загальними ознаками запалення. Вони, як правило, носять захисно-пристосувальний характер.

Типовою загальною ознакою більшості запальних процесів є збільшення кількості лейкоцитів в одиниці об’єму периферичної крові – лейкоцитоз і зміна лейкоцитарної формули. Лейкоцити фагоцитують і знищують мікроорганізми.

Досить часто запалення супроводжується лихоманкою. Вона розвивається під впливом пірогенів, що утворюються нейтрофільними лейкоцитами. Підвищення температури під час лихоманки викликає підвищення активності лейкоцитів, підсилює синтез імуноглобулінів. При запаленні змінюється співвідношення білкових фракцій крові: знижується рівень альбумінів і збільшується рівень глобулінів. Внаслідок зміни складу білкових фракцій плазми крові, а також зменшення заряду еритроцитів збільшується швидкість осідання еритроцитів.

Для характеристики метаболізму при запаленні здавна застосовується термін «пожежа обміну». Аналогія полягає в тому, що внаслідок різкого підвищення обміну речовин «горіння», як і при пожежі, йде не до кінця: утворюється багато недоокиснених продуктів: поліпептиди, жирні кислоти, кетонові тіла.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 551 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)