АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Завершення запалення

Прочитайте:
  1. БАНАЛЬНЕ І СПЕЦИФІЧНЕ ЗАПАЛЕННЯ
  2. Біологічно активні речовини – медіатори (модулятори) запалення
  3. Глава 10. Запалення
  4. Грануломатозне запалення
  5. Ділянка запалення характеризується значними змінами метаболізму.
  6. Ексудативне запалення
  7. Ексудація – це процес виходу рідини, білків, електролітів та формених елементів крові з судинного русла в осередок запалення.
  8. Еміграція лейкоцитів – це вихід лейкоцитів із кровоносних судин у осередок запалення.
  9. Етіологія запалення
  10. Етіологія запалення.

В оптимальному випадку припинення дії ушкоджуючого агента повинне супроводжуватися згасанням запальної відповіді і повним усуненням усіх наслідків власне запальних реакцій. Якщо це відбувається, говорять про «повне завершення запалення». Під завершенням запалення мають на увазі:

- припинення утворення медіаторів і їхнє зникнення із зони ушкодження;

- припинення еміграції лейкоцитів;

- відновлення судинної проникності;

- видалення рідини, білків, продуктів розпаду бактерій і клітин (у тому числі нейтрофілів і макрофагів), що діють в осередку запалення.

Зникнення медіаторів зумовлене почасти їхньою спонтанною дифузією за межі осередку запалення і інактивацією ферментами. Слід зазначити, що система інактивації медіаторів частково розвивається в ході самого запалення.

Якщо збільшення проникності судин не було пов’язане з грубим ушкодженням ендотеліальних клітин, то вона швидко відновлюється після зникнення медіаторів. Якщо збільшення проникності було пов’язане з частковою загибеллю ендотелію, але базальна мембрана зберегла свою цілісність, можливе відновлення ендотеліального шару шляхом місцевої проліферації. У випадку ушкодження базальної мембрани відновлення судин пов’язане з утворенням фіброзу.

Велика частина рідини, що зібралася в осередку запалення, видаляється з нього з течією лімфи. Відкладення фібрину розчиняються фібринолітичними ферментами крові, ферментами клітин запалення і видаляються по лімфатичних судинах. Можливо, по лімфатичних шляхах з осередку запалення відходять і макрофаги, що виконали свою функцію «прибиральників» ексудату. Частина макрофагів, навантажених нетоксичними речовинами, що не зруйнувлися, може залишатися тривалий час (роки) у місці колишнього запалення.

Повне завершення запалення створює умови для повного відновлення структури і функції ушкоджених тканин. Однак таке відновлення має місце в дійсності тільки при відносно невеликих ураженнях органів і тканин, що мають до того ж здатність до регенерації, – при пораненнях шкіри, слизових оболонок, паренхіми органів черевної порожнини, при крупозному запаленні легень і при деяких інших видах запалення.

Неповне завершення запалення призводить до того, що відновлення відбувається за допомогою рубцювання. Відновлювальні процеси не є частиною запалення, хоча й тісно з ним пов’язані.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 495 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)