АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Непритомність. Гіпертонічним кризом

Прочитайте:
  1. Непритомність
  2. Непритомність

Гіпертонічним кризом

називають різке підвищення у хворих гіпертонічною хворобою артеріального тиску, що супроводиться головним болем, особливо в потилиці, головокружінням, шумом в голові, нудотою, інколи блювотою, миготінням мушок перед очима.

 

Допомога:

Виміряти артеріальний тиск, положити хворого із припіднятим головним кінцем, забезпечити повний фізичний і психічний спокій, дати приплив свіжого повітря, поставити гірчичники на потилицю і ікроножні мязи, зробити горячі або гірчичні ніжні ванни, холодний компрес до голови, підготовити необхідні лікарства, викликати лікаря.

Непритомність

- це короткочасна втрата свідомості, яка обумовлена гострою недостатністю кровенаповнення судин головного мозку. Причиною його є сильні нервово-психічні подразнення (переляк, вигляд крові, больові подразнення), при перевтомі, хвилюванні, в душному приміщенні. Хворий відчуває головокружіння, нудоту, в нього темніє в очах, він втрачає свідомість. Хворий блідий, покритий холодним потом, кінцівки холодні, слабкий частий пульс. В неускладнених випадках непритомність триває не більше 20-40 сек.

Допомога:

Хворого положити без подушки, або припідняти ніжний кінець ліжка, звільнити грудну клітку від стискуючого одягу, збризнути обличчя і груди хворого холодною водою, піднести до носа хворого ватку, змо­чену нашатирним спиртом, розтерти скроні і груди руками, прикласти до ніг грілку, накрити і підготовити необхідні лікарства.

Колапс

- це прояв гострої судинної недостатності із різким зни­женням артеріального тиску і розладами периферичного кровообігу. Появляється слабість, головокружіння, шум в вухах. Свідомість переважно зберігається, але хворі заторможені, майже не реагують на зовнішні подразники. Шкіра холодна, покрита холодним липким потом. Через деякий час губи, пальці рук і ніг стають синюшні. Риси обличчя загострені, пульс ниткоподібний, систолічний тиск нижче 80 мм рт. ст., а діастолічний визначити не вдається.

Допомога:

Негайно викликати лікаря. Хворому забезпечити повний спокій, горизонтальне положення в ліжку без підголовнина із припіднятим ніжним кінцем. Хворого потрібно прикрити вовняною ковдрою, до ніг грілки, дати прип­лив свіжого повітря, підготовити необхідні лікарства (кофеіну натрію бензоату або сульфокамфокаіну або кордіаміну).

Одним із важких ускладнень захворювань серця є хронічна серцево-судинна недостатність. Її ознаки, це: задишка, набряки, виражений ціаноз, перебої в роботі серця, серцебиття. Догляд за хворими з цією патологією полягає:

Слідкувати за вагою тіла і кількість випитої рідини, вимірювати діурез в хворого та водний баланс, профілактика пролежнів, дотримуватися дієти.

Пульс

- це поштовхоподібні коливання стінок артерій, зумовлене викиданням крові із лівого шлуночка в артеріальну систему. Характер пульсу залежить від діяльності серця і стану артерій. Він змі­нюється при психічному збудженні, фізичній роботі, коливаннях навко­лишньої температури, залежить від віку, пори доби, статі.

При захворюваннях серцево-судинної сис­теми часто виникають аритмії.

Екстрасистолічна - це позачергове скорочення серця з послідуючою компенсаторною паузою. Вони можуть бути поодинокі та зустрічатися через одне, два, три і більше скорочень серця.

Миготлива аритмія - порушення закономірності ритму і наповнення пульсу. Пульсові хвилі виникають хаотично, безладно. При миготливій аритмії характерний дефіцит пульсу - різниця між серцевими скороченнями і пуль­сом. Тому при миготливій аритмії обов'язково рахують крім пульсу і частоту серцевих скорочень. Підрахунок проводять протягом 1хв.

Наповнення пульсу - ступінь наповнення кров'я артерій підчас систоли серця. Воно залежить від кількості крові, яку викидає серце (лівий шлуночок) в артеріальне русло. При доброму наповнений -висока пульсова хвиля, при поганому - малі пульсові хвилі.

Напруження пульсу - ступінь опору артерії натиску пальця, залежить від тиску крові в артерії, що зумовлене діяльністю серця (кількість крові) і тонусу судинної стінки. Напр., при гіпертонічній хворобі тонус арте­ріальних судин підвищений, судину стиснути важко, пульс тут суде напружений. твердий. При різкому падінні артеріального тиску, напр. при колапсі, досить легко натиснути на артерію, як пульс зникає такий пульс називають м'який, ниткоподібний.

Артеріальний тиск - це тиск крові на стінки судини. Вимірювання AT дає уявлення про силу скорочення серця, приплив крові в артеріальну систему, опір і еластичність периферичних судин. Є максимальний (сис­толічний) тиск, який виникає в момент систоли серця, коли пульсова хвиля досягає найвищого рівня і мінімальний (діастолічний) тиск, який виникає в кінці діастоли серця підчас спадання пульсової хвилі, і пульсовий (різниця між систолічним і діастолічним тиском).

 


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 320 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)