АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ФОТОПРИЙМАЧІ

Простим методом при калібруванні оптико-електронних приладів є метод порівняння параметрів приладу що калібрується, з параметрами еталонного засобу вимірювання. В якості еталонного засобу використовується ідентичний або близький за технічними характеристиками до вимірюваного прилад.

Проте калібрування УФ-вимірювачів, при якому здійснюється визначення абсолютних значень світлових потоків від джерел УФ випромінювання, є складним процесом із-за спектрально-змінної форми потоку та спектрально-селективної чутливості еталонних вимірювальних систем (головок).

На рисунку 1 приведені спектральні характеристики фотодіодів, чутливих до ультрафіолетового випромінювання. Це фотодіоди “Синева” на основі фосфіду галію та фотодіоди ФД-288 на основі кремнію. Вони розроблялись для метрологічних цілей, мають високі технічні та метрологічні характеристики [8] і використовуються в якості еталонних фотоприймачів при визначенні параметрів потоків монохроматичного випромінювання.


 
 

 


Рисунок 1. Відносні спектральні характеристики чутливості фотодіодів.

Крива 1 – фотодіод “Синева”, крива 2 – фотодіод ФД-288.

 

Проте визначити параметри інтегральних за спектральним складом потоків випромінювання за допомогою вище вказаних або подібних фотодіодів досить складно а інколи неможливо, так як вихідний фотосигнал Іф визначається за формулою

, (1)

тобто залежить від спектрального розподілу потоку випромінювання rλ та спектральної характеристики чутливості фотоприймача Sλ.

В загальному випадку еталонний фотоприймач атестується по інтегральній чутливості при дії на нього потоку, який створюється стандартизованим джерелом випромінювання з відомим спектральним розподілом випромінювання. Так, для фотоприймачів чутливих у видимій та ближній інфрачервоній областях визначається інтегральна чутливість при дії потоку від джерела з кольоровою температурою тіла розжарювання Тк = 2850 К (джерело типу А).Для фотоприймачів, що чутливі в середній та дальній інфрачервоній областях в якості джерела використовується абсолютно чорне тіло [9,10]. Далі, за відомим спектральним складом випромінювання встановлюється інтегральна чутливість фотоприймача, яка відповідно переноситься на шкалу приладу при калібруванні.

Проте наявними на сьогодення стандартами не передбачені умови, за яких можна було б визначати інтегральну чутливість фотоприймачів до потоків ультрафіолетового випромінювання взагалі та спектральних піддіапазонах УФ- А, УФ- В, та УФ- С, зокрема [11,12].

Основною причиною відсутності конкретних вказівок в стандартах є проблема складності відтворення умов та режимів експлуатації як джерел випромінювання так і фотоприймачів.

Щодо джерел, то нами встановлені значні відхилення відносного розподілу випромінювання від даних, приведених в [13]. На разі сприйняття вказаних даних як нормативних, то похибка вимірювань в УФ-області буде не сприйнятливо велика.

Остання обставина і спонукала появу даних досліджень.


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 421 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)