АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Функціональні системи організму.

Прочитайте:
  1. A.слідкувати за станом серцево-судинної системи (частотою пульсу та рівнем артеріального тиску)
  2. E Аномалії розвитку нервової системи
  3. VІІ. ОБ’ЄКТИВНЕ ОБСТЕЖЕННЯ СЕРЦЕВО-СУДИННОЇ СИСТЕМИ
  4. А) Характеристика методів візуалізації сечової системи, показання до застосування, їх можливості та обмеження.
  5. Аглютиногени і аглютиніни системи АВ0.
  6. Анатомічні особливості кровоносної системи риб
  7. Анатомічні особливості травної системи риб
  8. Анатомія вегетативної нервової системи
  9. Анатомія дихальної системи (верхні дихальні шляхи)
  10. Анатомія та фізіологія дихальної системи

Функціональна система організму – це сукупність органів і тканин, що відносяться до різних анатомо-фізіологічних структур і об'єднаних для досягнення певних форм пристосовної діяльності, що постійно змінюється. Вона формується при відхиленні від норми тих або інших показників з метою повернути і в норму.

Функціональна система складається з 4 ланок:

1. ланка корисного пристосовного результату;

2. центральної ланки;

3. виконавчої ланки;

4. зворотному зв'язку.

 

Корисний пристосовний результат – це той результат, ради досягнення якого і формується функціональна система.

Центральна ланка є нервовими центрами, які беруть участь в діяльності даної функціональної системи. Показники, що відхилилися від норми, збуджують рецептори, від яких в ЦНС поступає потік імпульсів, що активують центральну ланку. У нейронах центральної ланки йде переробка інформації, внаслідок чого утворюється модель (еталон) майбутнього результату роботи функціональної системи, а також програма його досягнення.

Виконавча ланка – це ті органи і тканини, які працюють для досягнення потрібного результату.

 

4 компоненти будь-якої виконавчої ланки:

1. внутрішні органи

2. залози внутрішньої секреції

3. скелетна мускулатура

4. поведінкові реакції

 

Зворотний зв'язок здійснюється за рахунок тих же рецепторів, які зафіксували зміну показника. Імпульси від них поступають в центральну ланку, де вже сформований еталон роботи функціональної системи. Якщо зміни, що сталися, збігаються з еталоном, мета досягнута, і система розпадається. Якщо зміни не збігаються з еталоном, система продовжує працювати, поки результат не буде досягнутий.

Реакції, що по характеру викликається, зворотний зв'язок ділиться на позитивну і негативну. Позитивний зворотний зв'язок підсилює у відповідь реакцію, негативна, навпаки, ослабляє її. Зворотний зв'язок є основним механізмом саморегуляції ЦНС, за рахунок якого підтримується постійність внутрішнього середовища організму.

Властивості функціональної системи:

1. динамічність;

2. саморегуляція.

Динамічність: будь-яка функціональна система – освіта тимчасове і постійно змінне. Різні органи і тканини можуть бути компонентамі великої кількості різних функціональних систем.

Саморегуляція: за рахунок наявності зворотного зв'язку система сама контролює відповідність досягнутого результату потребам організму.

Таким чином, організмом є сукупність функціональних систем, що підтримують постійність внутрішнього середовища організму, забезпечують його пристосування до змінних умов зовнішнього і соціального середовища.


Дата добавления: 2015-10-19 | Просмотры: 334 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)