АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Основні причини виробничих травм

Прочитайте:
  1. C)травмадан кейінгі пневмония
  2. F43.1 Посттравматическое стрессовое расстройство
  3. IV. Основні завдання та функції служби страхових експертів
  4. IX. Контроль и руководство работой по профилактике травматизма у детей
  5. X группа – жестокость, или синдром избитого ребенка, когда ребенок получает физическую и психическую травму от своих родителей.
  6. А) травматической катарактой
  7. Авиационная травма
  8. Автомобильная травма
  9. Акт за якою формою складається при обліку нещасних випадків, під час виробничого травматизму?
  10. Акушерский травматизм матери и плода.

Виробничий травматизм

Травмами називаються раптові ушкодження, що виникають внаслідок нещасного випадку, що тягнуть за собою порушення цілісності тканин або правильного функціонування окремих органів. Травми, які виникли при виконанні роботи або взагалі на підприємстві, вважаються виробничими травмами.

Основні причини виробничих травм

За характером причин, що викликали травми, останні діляться на: механічні, термічні, електричні та хімічні.

Однією з основних і найбільш частих причин травматизму є низький рівень механізації технологічних процесів і переважання внаслідок цього ручної праці. Найчастіше отримують травми малостажировані робітники, які ще не мають достатнього досвіду і тренування в безпечних прийомах роботи при виконанні трудових процесів.

Багато що у виникненні травм залежить від характеру технологічного процесу та організації праці. Ці взаємопов'язані чинники не завжди розглядаються з позицій профілактики травматизму при їх розробці, в результаті чого іноді допускаються зайві маніпуляції, зустрічні або перехрещуються потоки транспортних комунікацій, нераціональне або навіть небезпечне складування сировини, напівфабрикатів та готової продукції, небезпечні прийоми роботи і т. п. Нераціональне або непристосоване технологічне обладнання та інструменти і тим більше їх несправність також є причиною травм.

Травми нерідко виникають внаслідок відсутності або поганого стану захисної техніки. Це стосується насамперед до всіх обертових і рухомих вузлів і агрегатів обладнання, а також до частин обладнання, що знаходиться під струмом (клем, рубильники, малоізолірованним проводам і т, п.), ємностей з сильнодіючими речовинами, гарячим поверхням і т. д. Сприяють збільшення травматизму захаращеність і безлад у робочих приміщеннях, недостатнє і нераціональне освітлення, незадовільний санітарний стан, низька культура праці. В цілому ряді виробництв у виникненні травм важливу роль відіграють нераціональні і несправні засоби індивідуального захисту (захисні маски, окуляри, щитки, рукавички тощо) і спецодяг.

Відсутність інструктажу робітників або погано організоване навчання їх безпечним методам і прийомам роботи і слабке ознайомлення з правилами по техніці безпеки сприяють збільшенню травматизму. Цілком природно, що до цього ж приводить і недотримання робітниками правил з техніки безпеки, встановленого порядку в цеху.

Всі перераховані вище фактори є якби загальними причинами, що породжують травматизм. Безпосередніми ж причинами травмування можуть бути різноманітні моменти. Найбільш частими з них є: падіння робочого з висоти, падіння важких предметів, відлітань деталей, осколків або інструментів, попадання рукою або іншими частинами тіла в механізми або інше рухоме обладнання, удари інструментом по руці, нозі або інших частин тіла, попадання в очі пилу, дрібних осколків і т. п., відлітань гарячих іскор, зіткнення з гарячими поверхнями або рідинами, провідниками, що знаходяться під струмом, їдкими рідинами та іншими речовинами.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 568 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)