АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Анатомія та фізіологія дихання

Прочитайте:
  1. Анатомія великих травних залоз
  2. Анатомія м’язів та фасцій верхніх та нижніх кінцівок
  3. Анатомія спинного мозку
  4. Анатомія та фізіологія дихальної системи
  5. Анатомія як наука, її місце серед інших біологічних дисциплін. Методи анатомічних досліджень. Анатомічна термінологія.
  6. АНАТОМІЯ, ФІЗІОЛОГІЯ І ГІГІЄНА НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ
  7. Анатомія. Конспект.
  8. АФО органів дихання.
  9. Блок 2. Анатомія кісток черепа

Подібно до биття серця і кровообігу, дихання має життєво важливе значення для безпосереднього продовження життя. Порушення дихання лише на кілька хвилин від задухи або удушення є причиною смерті.

Повітря потрапляє в організм через ніс і проходить через носові порожнини, які вистелені слизовою оболонкою і тонкими волосками (війками), які допомагають відфільтрувати чужорідні тіла, а також зігрівають і зволожують повітря. Після проходження через носову порожнину, далі повітря досягає глотки (горла). Є три відділи глотки. Носоглотка є перший відділ, і є найближчою до носової порожнини. Вона складається з аденоїдів, які є скупченням лімфатичної тканини. Аденоїди більш помітні у дітей і, якщо збільшені можуть перешкоджати проходженню повітря. Нижче носоглотки і ближче до рота з другий відділ глотки, ротоглотка. Мигдалини, дві округлі маси лімфатичної тканини, розташовані в ротоглотці. Третій відділ глотки гіпофарніксний. Саме в гіпофарніксному відділі, глотка виступаючи в якості єдиного проходу для їжі з порожнини рота і повітря з носа, ділиться на дві частини: гортанну (голосовий ящик) і стравохідну. Вхід в гортань покрита невеликою клапотю з м'язової тканини, надгортанника який закривається при ковтанні, таким чином запобігаючи потрапляння їжі в дихальні шляхи.

На своєму шляху в легені, повітря проходить з гортані в трахею (дихальне горло).

В області середостіння, трахея розділяється на дві гілки які називаються бронхами. Кожен бронх потрапляє до окремих легень, і ділиться та галузиться на більш дрібні і тонкі трубки. Найменшою з бронхіальних гілок є бронхіола. Наприкінці бронхіол є групи повітряних мішечків що називаються альвеолами. Є більш ніж 700 мільйонів альвеол в легенях. Кожна альвеола складається з одного клітинного шару епітелію. Дуже тонка стінка дозволяє обмін газів між альвеолами і капілярами, які оточують і входять в тісний контакт з ними. Кров, яка тече через капіляри, бере кисень з альвеол. Кисень зв’язується з білком (гемоглобіном) в еритроцитах і переноситься в усі частини тіла.

Кожна легеня оточується складеною у двоє мембраною мембраною що називається плеврою. Зовнішній шар плеври найближчий до ребер, є парієтальною плеврою. А внутрішній шар, найближчий до легень є вісцеральною плеврою. Плевра змочена серозною рідиною, яка полегшує рух легень в грудній клітці. Легені найбільший орган дихальної системи, виглядають як великі рожеві губки, що майже заповнюють груди. Дві легені не є зовсім дзеркальним відображенням одна одної. Права легеня більша з двох, складається з трьох часток, або частин, а ліва легеня, яка розділяє простір з серцем на лівій стороні грудей, ділиться на дві частини. Кожна легеня має основу, вершину, два краї і три поверхні.

Легкі простягаються від ключиці до діафрагми в грудній порожнині. Діафрагма, дзвоноподібний м’язовий лист, що відокремлює грудну від черевної порожнини і допомагає в процесі дихання. Діафрагма скорочується і опускається з кожним вдихом. Опущення діафрагми збільшує об’єм в грудної порожнини і зменшує внутрішній тиск повітря так, щоб потік повітря зайшло в легені, щоб вирівняти тиск. Коли легені повні, діафрагма розслаблюється і піднімається, при цьому зменшує об’єм грудної порожнини, і тим самим збільшуючи тиск повітря в грудній клітці. Повітря потім виходить з легень для вирівнювання тиску; це називається витіканням.

Дайте відповідь на наступні питання по тексту.

1. Яким чином повітря потрапляють в організм?

2. Що нам потрібно для вій?

3. Скільки частин робить глотки складається?

4. Хіба надгортанника виконують важливу функцію?

5. Де трахеї розділити на бронхи?

6. Які бронхіоли?

7. За допомогою яких засобів є кисень здійснюється у всі частини тіла?

8. Що таке кожного легкого оповитий?

9. У чому різниця між лівою і правої легені?

10. Які м'язи відокремлює грудну порожнину від черевної порожнини?

11. Яка роль діафрагми в вдиху і видиху?



Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 567 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)