АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

АФО органів дихання.

Прочитайте:
  1. E. Лікування специфічної інфекції жіночих статевих органів
  2. Анатомо-фізіологічні особливості органів травлення у дітей.
  3. АФО органів травлення
  4. Будова зовнішніх чоловічих статевих органів. Їх функції.
  5. БУДОВА ОРГАНІВ ВИДІЛЕННЯ
  6. Будова органів дихання, їх функції та вікові
  7. Будова органів розмноження самок
  8. Будова ротової порожнини та її органів
  9. В. З органів ділянок тіла до головного мозку

До верхніх відділів органів дихання належать – ніс, порожнина носа з навколоносовими пазухами, носова частина глотки, гортань, до нижніх – трахея, бронхи, легені.

Зовнішній ніс відносно невеликий, з вузькими носовими ходами. У дітей перших місяців життя нижнього носового ходу немає. Слизова оболонка порожнини носа вкрита ніжним епітелієм, багата на кровоносні судини. Навіть невелика гіперемія спричинює у маленької дитини задишку, утруднюючи носове дихання і ссання грудей.

Приносові пазухи (решітчаста і верхньощелепна) у немовлят розвинені слабко, а лобової і клиновидної немає.

Глотка у дитини раннього віку відносно вузька і мала. Слухова трубка, яка з’єднує носову частину з барабанною порожниною, коротка і широка, має більш горизонтальний напрям, що сприяє занесенню інфекції з носової частини глотки до порожнини середнього вуха. Цим пояснюється частота його ураження при захворюваннях верхніх дихальних шляхів у дітей. У глотці є глоткове лімфатичне кільце, яке у новонародженого виражено слабко. Найбільшого розвитку лімфоїдна тканина досягає у 4 – 10 років, а до 14 – 15 років відбувається зворотний розвиток мигдаликів. Глоткове лімфатичне кільце носить назву Пірогова – Вальдейера, до нього відносять: поодинокі фолікули, піднебінні, глоткові, язикова мигдалина. Мигдалики у новонароджених невеликі, розташовані глибоко, повний їх розвиток закінчується до 6 міс.

Гортань у дітей раннього віку має лійкоподібну форму і відносно довша. Просвіт її вузький, хрящі піддатливі, слизова оболонка ніжна, багата на кровоносні судини. Голосова щілина вузька і коротка, через що звуження її (стеноз) спостерігається навіть при незначному запаленні слизової оболонки гортані.

Трахея протягом перших місяців життя має лійкоподібну форму, вузький просвіт. Хрящі її м’які і піддатливі.

Бронхи вузькі, хрящі їх м’які. Правий бронх займає майже вертикальне положення, є ніби продовженням трахеї, лівий відходить під кутом.

Легені багаті на сполучну тканину, еластичний каркас розвинений слабко. Цим можна пояснити схильність дітей раннього віку до ателектазів (спадання альвеол). Дихальна поверхня легень у дітей відносно більша. За одиницю часу через легені проходить більше крові, ніж у дорослого.

Діафрагма розташована відносно вище, ніж у дорослого. Умови, що утруднюють рухи діафрагми (метеоризм, збільшення печінки) погіршують вентиляцію легень.

Дихальні м’язи у дітей розвинуті слабко.

Тип дихання у новонародженого і дитини на першому році життя діафрагмальний, або черевний, з 2 років дихання змішане – діафрагмально – грудне, а з 8 – 10 років: у хлопчиків черевне, у дівчаток – грудне. Ритм дихання у дітей раннього віку нестійкий, паузи між вдихом і видихом нерівномірні. Частота дихання у новонародженого 40 – 60 за хвилину. З віком дитини частота дихання поступово зменшується. Кашльовий рефлекс у дітей перших днів життя виражений слабко, еквівалентом кашлю є з’явлення піни на губах. Частоту дихання у дітей підраховують, поклавши руку на грудь або живіт, або за допомогою фонендоскопу (піднести його до носа дитини). Дихання через рот у дітей першого року життя майже неможливо, тому що великий язик відтісняє надгортанник назад.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 1202 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)