АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ЗДОРОВ'Я, ЧИННИКИ РИЗИКУ ВИНИКНЕННЯ ЗАХВОРЮВАННЯ

Формулювання ВООЗ. "Здоров'я — це не тільки відсутність хвороб або фізичних дефектів, а стан повного фізичного, психічного і соціального добробуту".

"Суспільне здоров'я" — це суспільна, соціально-політична й економічна категорія, а також об'єкт соціальної політики.

При вивченні оцінки "суспільного здоров'я" медичні працівники повинні враховувати соціальні, природні і біологічні чинники, що зумовлюють його, висловлюючи результат їхнього впливу через систему медико-статистичних і демографічних показників. Медична сестра при проведенні профілактичної роботи для характеристики "здоров'я" населення може використовувати три групи показників:

— демографічні;

— фізичного розвитку населення;

— захворюваності, травматизму, інвалідності.

Для характеристики суспільного здоров'я можуть використовуватись такі демографічні показники — народжуваність, смертність, дитяча смертність, середня тривалість життя та інші.

Коефіцієнт народжуваності характеризує частоту народжень за рік на одну тисячу населення, яке проживає на певній території.

У зв'язку зі складною економічною ситуацією в Україні народжуваність в останні роки суттєво знизилась і складала в 1997 році 8,7

Коефіцієнт смертності характеризує частоту смертельних випадків за рік на 1000 населення, яке проживає на даній території.

Річний показник смертності в Україні в 1997 році складав 15,2 .

Показник природного приросту населення — це різниця між показниками народжуваності та смертності, який в Україні в 1997 році складав 6,5 %. Низький приріст населення при високій його смертності характеризує тривожну тенденцію з відтворенням населенням.

Пересічна тривалість імовірного життя — це кількість років, яку в середньому проживе дане покоління, що народилося в цьому році. В Україні для жінок цей показник становить 73 роки, у чоловіків — 62. Для порівняння: в Японії пересічна тривалість імовірного життя більша, відповідно, на 10 років для обох статей, у Франції — на 7 років.

До показників суспільного здоров'я належать також показники захворюваності, поширеності захворювань, непрацездатності через хвороби і нещасні випадки.

Захворюваність — це сукупність нових, ніде раніше не врахованих і вперше в цьому році виявлених серед населення захворювань.

Захворюваність по смертності та інвалідності у світі розподіляється таким чином: на першому місці серед причин захворюваності — серцево-судинні захворювання, на другому — злоякісні новоутворення, на третьому — нещасні випадки, отруєння та суїциди.

"Суспільне здоров'я" зумовлене соціальними чинниками, які залежать від соціальних умов, соціально-економічного і політичного розвитку, а також від природних умов — зовнішнього середовища, яке оточує людину. На показники "суспільного здоров'я" впливають також стан охорони здоров'я й охорона навколишнього середовища. До біологічних чинників, які здійснюють вплив на "суспільне здоров'я", відносяться генетичні характеристики популяції, вікова і статева структура населення.

Багато зусиль на попередження захворювань були направлені на усунення визначених фізіологічних факторів ризику, як от діабет, низька вага новонароджених, недостатній рівень імунізацій, раннє виявлення раку, високого тиску крові, високого рівня холестеролу (зовсім недавно). Незважаючи на те, де надавалась основна допомога — в кабінеті лікаря, госпіталі чи центрі громадського здоров'я, основна увага приділялась попередженню захворювань, спричинених проблемами, які б могли призвести до розладу функцій організму.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 1583 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.006 сек.)