АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Д. Тромбоцитоз

Прочитайте:
  1. Тромбоцитозы, тромбоцитопении и тромбоцитопатии. Классификация, этиология, патогенез, лабораторные и клинические проявления.

Е. Сповільнення ШОЕ с. 385

 

1.8.24. Для яких алергічних реакцій характерне утворення комплексу антиген-антитіло у крові та міжклітинній рідині?

A. Феномен Артюса

B. Бронхіальна астма

C. Контактний дерматит

D. Анафілаксія

E. Реакція відторгнення трансплантату с. 120

 

1.8.25. Чоловік був укушений бродячим собакою. З метою профілактики призначений курс вакцинації проти сказу. Через 30 хвилин після 4-го введення вакцини на місці щеплення розвинулася виражена гіперемія і біль, набряк навколишніх тканин, підвищення температури тіла до 38°С. Яка реакція гіперчутливості розвинулася у хворого?

A. Реакція типу феномена Артюса

B. Атопічна реакція

C. Ідіосинкразія

D. Реакція гіперчутливості сповільненого типу

E. Контактний дерматит с. 120-121

 

1.8.26. Після введення хворому з лікувальною метою чужурідної сироватки з'явилися болі в суглобах, попереку, геморагічні висипання на шкірі, підвищилась температура. Яка з алергічних реакцій має місце в даному випадку?

A. Сироваткова хвороба

B. Кропив’янка

C. Набряк Квінке

D. Анафілаксія

E. Аутоімунний васкуліт с. 133

 

 

1.8.27. У дитини, хворої на дифтерію, через 10 днів після введення антитоксичної протидифтерійної сироватки з'явилися висипання на шкірі, які супроводжувались сильною сверблячкою, підвищилась температура тіла до 380С, з'явился біль у суглобах. Яка причина цих явищ?

A. Сироваткова хвороба

B. Анафілактична реакція

C. Атопія

D. Гіперчутливість сповільненого типу

E. Контактна алергія с. 133

 

1.8.28. На 8 день після введення протиправцевої сироватки з приводу брудної рани стопи в пацієнта підвищилася температура до 38оС, з’явилися болі в суглобах, висипка, сверблячка. З боку крові спостерігається лейкопенія і тромбоцитопенія. Який тип алергічної реакції розвинувся у хворого?

А. Імунокомплексна реакція

В. Анафілактична реакція

С. Цитотоксична реакція

Д. Гіперчутливість сповільненого типу

Е. Стимулююча алергічна реакція с. 133

 

1.8.29. У хворого на гострий гломерулонефрит розвинулась його імунокомплексна форма. В механізмі його розвитку лежить ушкоджуюча дія комплексу:

А. Ig M або Ig G з антигеном

В. Ig A або Ig D з антигеном

С. Ig E або Ig A з антигеном

Д. Ig G або Ig A з антигеном

Е. Ig D або Ig M з антигеном с. 539

 

1.8.30. Відомо, що розвиток нефротичного синдрому зумовлений імунними механізмами. Антитіла, які утворюються у відповідь на надходження екзо- та ендоантигенів, належать переважно до класу:

А. Ig M

B. Ig A

C. Ig G

Д. Ig E

Е. Ig D с. 543

 

1.8.31. У хворого із протеїнурією, гематурією, набряками і артеріальною гіпертензією встановлено діагноз «гострий гломерулонефрит». Назвіть алергічні реакції за Кумбсом і Джелом, які у 80% випадків є причиною гломерулонефриту?

А. Імунокомплексні

В. Анафілактичні

С. Цитотоксичні

Д. Гіперчутливості сповільненого типу

Е. Стимулюючого типу с. 540

 

1.8.32. У дитини 8 років через 10 днів після перенесеної ангіни розвинувся нефротичний синдром, діагностовано гострий постстрептококовий гломерулонефрит. Така реакція є проявом гіперчутливості III типу, що є результатом:

A. Імунокомплексного пошкодження базальної мембрани клубочків

B. Цитотоксичності Т-лімфоцитів

C. Аутоіммунного пошкодження базальної мембрани клубочків

D. Пошкодження антитілами базальної мембрани клубочків

E. Реакції антитіл з антигенами на поверхні клітин господаря с. 120

 

1.8.33. При обстеженні хворого, який переніс ангіну у важкій формі, виявлено набряки, підвищення артеріального тиску, протеїнурію, гематурію, зниження діурезу. Ці симптоми характерні для гострого гломерулонефриту, в основі якого лежить ураження базальної мембрани, найчастіше за механізмом:

А. Імунокомплексної алергічної реакції

В. Алергії анафілактичного типу

С. Феномена Санареллі

Д. Гіперчутливості сповільненого типу

Е. Стимулюючої алергічної реакції с. 540

 

1.8.34. Пацієнт страждає на контактний дерматит. При даному захворюванні переважають алергічні реакції:

A. IV типу

B. II типу

C. III типу

D. I типу

E. V типу с. 133-134

 

1.8.35. У хворої через 48 год. після вживаня мазі для натирання на шкірі плеча та передпліччя з'явилося почервоніння, висипка у вигляді міхурців, що свідчило про розвиток алергічної реакції. Визначте тип цієї реакції:

A. Гіперчутливість сповільненого типу

B. Псевдоалергічна реакція

C. Цитотоксична реакція

D. Імунокомплексна реакція

E. Анафілактична реакція с. 133

 

1.8.36.У медсестри через 3 роки після роботи у протитуберкульозному санаторії, де щоденно проводила ін’єкції стрептоміцину, почали з’являтися висипання на шкірі кистей рук і обличчя, свербіж цих ділянок. Діагностовано алергічний контактний дерматит. До якого типу гіперчутливості відноситься дане захворювання?

A. Сповільненого

B. Анафілактичного

C. Імунокомплексного

D. Цитотоксичного

E. Стимульованого с. 133-134

 

1.8.37. Медична сестра скаржиться на свербіння, гіперемію, тріщини шкіри кистей рук і обличчя, які виникають через день після контакту з антибіотиками пеніцилінової групи. Встановлено діагноз контактного алергічного дерматиту. Який тип алергічних реакцій має місце?

A. Гіперчутливість сповільненого типу

B. Імунокомплексний

C. Анафілактичний

D. Цитотоксичний

E. Стимульований с. 133-134

 

1.8.38. У дитини 10 років поставлена проба Манту (з туберкуліном). Через 48 годин на місці введення туберкуліну утворилася папула розміром до 8 мм в діаметрі. Реакція якого типу гіперчутливості розвинулася після введення туберкуліну:

A. Гіперчутливість IV типу

B. Атопічна реакція

C. Феномен Артюса

D. Сироваткова хвороба

E. Анафілаксія с. 133

 

1.8.39. Чоловіку 27 років була проведена туберкулінова проба Манту. Через 24 години на місці ін’єкції відмічається інфільтрат 40х35 мм, шкіра над яким гіперімейована. Яка із груп біологічно активних речовин визначила в основному розвиток алергічного запалення у пацієнта?

А. Лімфокіни

В. Лейкотрієни

С. Біогенні аміни

Д. Простагландини

Е. Кініни с. 126

 

1.8.40. У хворого після пересадки нирки через десять діб почалася реакція відторгнення трансплантанту. За участю яких лейкоцитів відбувається це явище?

B. Лімфоцитів

C. Мієлоцитів

D. Паличкоядерних

E. Сегментоядерних

F. Юних с. 134, 122

 

 

1.8.41. Хворому після важкого опромінювання виконана операція по пересадці кісткового мозку. Поступово у хворого нормалізувалися показники білої і червоної крові. Через 7 тижнів у хворого з’явилися шкірні геморагічні висипання, через 10 днів діарея, іноді з прожилками крові, ще через 2 тижні відмічено збільшення печінки, болючість її, посилилася анемія і нейтропенія. Що служить причиною погіршення стану хворого:

A. Реакція "трансплантат проти господаря"

B. Розвиток цирозу печінки

C. Розвиток гострої лейкемії

D. Розвиток сепсису

E. Загострення хронічного гепатиту с. 134

 

 

1.8.42. При проведенні шкірної алергічної проби на чутливість до пеніциліну у дитини 7 років виникли місцева гіперемія, значний набряк, біль в ділянці екскоріації. В патогенезі виникнення цих симптомів головна роль належить

А. Брадикініну

В. Ацетилхоліну

С.Гепарину

Д. Простагландину

Е. Калікреїну с. 123

 

 

1.8.43. У чоловіка віком 30 років який протягом кількох років хворіє сезонним алергійним ренітом, під час чергового звернення до лікаря у крові було виявлено еозинофільний лейкоцитоз. Чим зумовлена така реакція організму?

A. Антигістамінною функцією еозинофілів

B. Збільшенням фагоцитарної активності еозинофілів

C. Порушенням дозрівання еозинофілів в кістковому мозку

D. Підвищенням продукції антитіл еозинофілами

E. Дією продуктів розпаду тканин на еозинофіли с. 217, 387-388

 

1.8.44. У студентки 20 років, третю весну підряд з початком цвітіння тополі починається свербіння і гіперемія очей, носа, ринорея, покашлювання, дрібне уртикарне висипання відкритих ділянок тіла. При обстеженні виявлено різке збільшення рівня Ig E. Алергологом призначена специфічна гіпосенсибілізуюча терапія. Вкажіть, яким чином проводять дане лікування?

А. Багаторазовим введенням малих доз алергену

В. Однократним введенням великої дози алергену

С. Введенням антигістамінних препаратів

Д. Введенням гормонів наднирників

Е. Введенням хлористого кальцію с. 138

 

1.8.45. Дитина 10-ти років під час гри порізала ногу осколком скла і була направлена в поліклініку для введення протиправцевої сироватки. З метою попередження розвитку анафілактичного шоку лікувальну сироватку вводили за Безредко. Який механізм лежить в основі цього способу гіпосенсибілізації організму?

А. Зв’язування антитіл

В. Блокування синтезу медіаторів тучних клітин

С. Стимуляція імунологічної толерантності до антигену

Д. Стимуляція синтезу антиген-специфічних Ig G

Е. Зв’язування рецепторів до Ig E на тучних клітинах с. 138

 

1.8.46. У медичної сестри інколи виникає висипка на шкірі рук, свербіння. В анамнезі алергія до пеніциліну, новокаїну, анальгіну. Встановлено діагноз алергічного дерматиту. Як можна запобігти розвитку даного захворювання?

А. Перехід на іншу роботу, що не пов’язана з контактом з ліками

В. Працювати в гумових рукавичках

С. Уникати нервових перенавантажень

Д. Обмежити ліпіди у харчуванні

Е. Працювати на тлі прийому антигістамінів с. 138

 

1.8.47. У клініку госпіталізована хвора з рецидивуючою кропив’янкою. Після проведення алергічних проб виявлений причинний фактор – білок курячого яйця. Який метод лікування найоптимальніший?

А. Елімінаційна дієта

В. Специфічна імунотерапія алергеном курячого яйця

С. Антигістамінні засоби

Д. Антилейкотрієнові засоби

Е. Глюкокортикоїди с. 138

 

1.8.48. Що з переліченого відноситься до специфічної гіпосенсибілізації (десенсибілізації)?

А. Парентеральне введення малих доз алергена

В. Введення антигістамінних препаратів

С. Введення глюкокортикоїдів

Д. Застосування фізіотерапевтичного впливу

Е. Введення аутоантигенів с. 138

 

1.8.49. Хворий 30 років звернувся до лікаря з скаргами на наявність висипу, почервоніння і набряклість шкіри, що з’являється після вживання в їжу деяких продуктів. Кропив’янка це:

А. Місцевий прояв гіперчутливості І типу

В. Місцевий прояв гіперчутливості ІІ типу

С. Реакція гіперчутливості ІV типу

Д. Загальна реакція гіперчутливості І типу

Е. Постгемотрансфузійна реакція с. 120

 

1.8.50. До алерголога звернувся хворий зі скаргами на сльозотечу при виході з будинку на вулицю, недостачу повітря, почервоніння і свербіж шкірних покривів. Діагностовано поліноз. Назвіть загальні риси атопічних захворювань.

А. Гіперпродукція Ig E, Ig G

В. Гіперпродукція Ig М, Ig G

С. Гіперпродукція Ig А, Ig М

Д. Гіперпродукція Ig А, Ig G

Е. Гіперпродукція Ig А, Ig Е с. 120

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 502 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.012 сек.)