АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Педіатричний профіль. Крок 2. Загальна лікарська підготовка

Прочитайте:
  1. Акушерський профіль (з буклетів Крок 2. 2000-2008рр.)
  2. Основні вимоги до багатопрофільних поліклінік
  3. Педіатричний профіль
  4. Педіатричний профіль
  5. Профіль фізичного розвитку учня

Крок 2. Загальна лікарська підготовка. 2004 - 2005

1.

У хворої 6 років відмічено: відставання в фізичному розвитку, напади непритомності, задуху, блідість шкіри, розширення меж серця, систолічне дрижання в II міжребер’ї, акцент II тону над легеневою артерією, систоло-діастолічний (“машинний”) шум в міжлопатковій ділянці. Рентгенографія ОГК: посилення легеневого малюнку, кардіомегалія за рахунок лівих відділів серця, випинання дуги легеневої артерії. Діагноз?

@Відкрита артеріальна протока

Стеноз отвору легеневої артерії

Відкрите овальне вікно

Транспозиція магістральних судин

Тетрада Фалло

#

2.

Хвора 10 років госпіталізована в зв’язку з тривалою гіпертермією, болями в суглобах. При обстеженні відмічено: висип на обличчі у вигляді “метелика”, заїди, збільшення та болючість колінних та ліктьових суглобів, розширення меж та приглушеність тонів серця, гепатомегалія. Лабораторно: еритроцити – 2,8 г/л, лейкоцити – 2,6 г/л, тромбоцити – 100 г/л, ШОЕ 40ммоль/л, протеїн- та циліндрурія. Ваш діагноз?

@Системний червоний вовчак

Ревматоїдний артрит

Ревматизм

Дерматоміозит

Вузликовий периартеріїт

#

3.

Хвора 12 років госпіталізована зі скаргами на високу температуру, біль в м’язах, утруднене ковтання їжі. Об-но: параорбітальний набряк з рожево-фіолетовим відтінком, при пальпації біль та зниження тонусу м’язів, капілярити в ділянках подушечок пальців та долонів, розширення меж та приглушеність тонів серця, гепато-спленомегалія. Креатинін в крові – 150 мкмоль/л, в сечі – 10 ммоль/л. Ваш діагноз?

@Дерматоміозит

Склеродермія

Системний червоний вовчак

Вузликовий периартеріїт

Ювенільний ревматоїдний артрит

#

4.

Хворий 8 років скаржиться на болі колінних суглобах. Три тижні тому переніс ангіну. Об-но: зниження АТ, кільцеподібні висипи на тілі, припухлість колінних суглобів, підшкірні вузлики над суглобами та по ходу сухожиль, розширення меж серця, тахікардія, приглушеність тонів. С-реактивний білок - +++, титр АСЛ-О – 450 од. Ваш діагноз?

@Ревматизм

Ревматоїдний артрит

Системний червоний вовчак

Склеродермія

Вузликовий периартеріїт

#

5.

Хлопчику 1,5 місяці. Мати скаржиться на блювання дитини по 2-3 рази майже щоденно після годування з перших днів життя. Стан хворого не порушений. Крива маси тіла сплощена. Живіт м?який, безболісний. Об?ємних утворень при пальпації не виявлено. Сечопуск 6-7 раз за добу, в незначній кількості. Який найбільш ймовірний діагноз?

@Пілороспазм

Пілоростеноз

Кишкова непрохідність

Халазія

Дивертикул Меккеля

#

6.

Хлопчику 3 роки. Після народження була затримка з відходженням меконію. Після введення прикорму у хворого з?явились рідкі, блискучі, зеленуваті з домішками жиру випорожнення. Незважаючи на задовільний апетит відстає у вазі, схильний до ГРВІ, має стійкий кашлюкоподібний кашель, нерідко з блюванням. Який найбільш ймовірний діагноз?

@Муковісцидоз

Целіакія

Ексудативна ентеропатія

Дисахаридазна недостатність

Дизбактеріоз кишечника

#

7.

Дитині 8 місяців. Після вживання манної каші напротязі місяця хлопчик втратив апетит, став подразливим. Випорожнення смердючі, пінисті, блискучі, від жирових включень, 2-3 рази на добу, у значній кількості. Підшкірно-жирова клітковина бліда, тонка, особливо на грудях, кінцівках. Живіт великий, здутий – псевдоасцит. Який найбільш ймовірний діагноз?

@Целіакія

Лактазна недостатність

Ексудативна ентеропатія

Муковісцидоз

Дизбактеріоз кишечника

#

8.

Хлопчику 12 років, хворіє 1,5 місяці. Скаржиться на домішки крові та слизу у випорожненнях, незначні болі в животі. Самопочуття задовільне. Шкірні покриви чисті, блідуваті. Живіт м?який, злегка болючий при пальпації в лівій здухвинній ділянці. В периферичній крові: Нв-80 г/л, Ер-3.0 Т/л, Л- 12,0 Г/л, ШЗЕ-16 мм/год. Який ймовірний діагноз?

@Неспецифічний виразковий коліт

Інвагінація кишечника

Геморой

Хвороба Крона

Гостра дизенетерія

#

9.

Хлопчик 10 років рік тому перехворів на гепатит В. В останні 3 місяці турбує погіршення апетиту, підвищена втомлюваність, погіршення сну, нудота. Шкірні покриви чисті, склери субіктеричні. Печінка пальпується на 2 см нижче реберного краю, неболюча. Активність АЛТ 2,2 ммоль/л. Який найбільш ймовірний діагноз?

@Хронічний гепатит

Дискінезія жовчовивідних ходів

Цироз печінки

Залишкові явища перенесеного гепетиту

Рецидив вірусного гепатиту В

#

10.

У дитини 12 років в гострій фазі ревматоїдного артриту з’явились диспное, біль в ділянці серця, що посилюються в положенні лежачи і при вдиху. ЧСС 138 на хв, напруження вен шиї, печінка + 6 см з під ребрової дуги, розширення меж серцевої тупості назовні, тони серця глухі. Парадоксальний пульс 15-20 мм рт.ст. Проявом якої патлогії найбільш імовірно є фізикальні ознаки та симптоми у хворого:

@Перикардиту

Тромбозу вінцевої артерії

Міокардиту

Аневризми вінцевої артерії

Ендокардиту Libman-Sacks

#

11.

У хлопчика від батьків, що зловживають алкоголем, на 5 міс життя поряд із проявами фетального алкологольного синдрому виявлено грубий пансистолічний шум по лівому краю грудини з максимумом у нижній частині її лівого краю. Яка вада серця найбільш імовірна у дитини?

@Дефект міжшлуночкової перетинки

Коарктація аорти

Стеноз легеневого стовбуру

Відкрита артеріальна протока

Тетрада Фало

#

12.

У хлопчика 10 років з високим зростом при огляді лійкоподібна грудна клітка, кіфоз, надто довгі кінцівки, гіпоплазія м’язів, перерозгинання сухожилків та суглобів, ектопія кришталика. У верхній і середній частині лівого краю грудини прослуховується дуючий діастолічний шум, що проводиться на верхівку. На сонних артеріях визначається пульс Корігена. Проявом якої патології найбільш вірогідно є ці симптоми:

@Недостатності аортального клапану

Дефекту міжшлуночкової перетинки

Дефекту міжпередсердної перетинки

Відкритої боталової протоки

Коарктації аорти

#

13.

В дитини 12 років через 3 тижні після перенесеної ангіни з‘явились артрит колінних суглобів, температура тіла 38С, анулярна висипка на шкірі, ЧСС 104 на хв, систолічний шум на верхівці, розширення меж серця вліво, ЕКГ: PQ=0,26 с, С-реактивний білок +++. Виберіть стартову комбінацію ліків для дитини:

@Пеніцилін+аспірин

Парацетамол+бісептол

Біцилін+делагіл

Ібуфен+ванкоміцин

Строфантин+диклофенак

#

14.

У дитини 6 міс з народження вислуховували шум у серці і відмічали ціаноз за центральним типом. Поступила до стаціонару у зв’язку з нападом, що супроводжувався значним посиленням ціанозу. ЧСС 160 на хв, ЧД 62 на хв, неспокій, збудження. Яка вада серця найімовірніше може призвести до появи такого нападу:

@Тетрада Фалло

Коарктація аорти

Стеноз вустя аорти

Відкрита артеріальна протока

Незарощення овального вікна

#

15.

Жінка 38 років, її чоловік 40 років. Акушерський анамнез обтяжений одним спонтанним абортом і народженням дитини з синдромом Дауна (клінічний діагноз). Дитина померла. В сім’ї немає дітей. Яка тактика лікаря?

@Дослідити каріотипування лімфоцитів периферичної крові батьків.

Провести клініко-генеалогічне обстеження сім’ї.

Провести біохімічне обстеження сім’ї.

Здійснити преконцепційну підготовку жінки перед плануванням вагітності.

Провести дерматогліфічне обстеження сім’ї.

#

16.

У дівчинки 2 років на фоні підвищення температури до 390С з’явилась блювота, рідкі випорожнення до 10 разів за добу. При огляді бліда, шкіра суха, тургор знижений. Частота дихання 30 за хв., пульс – 110 за хв. Живіт м’який, болючий у лівій здухвинній ділянці. Випорожнення з великою кількістю слизу, прожилками крові. Який ймовірний діагноз?

@Гостра дизентерія

Харчова токсикоінфекція

Сальмонельоз

Ентеровірусна інфекція

Функціональний розлад травлення

#

17.

У дівчинки 2 років на фоні підвищення температури до 390С з’явилась блювота, рідкі випорожнення до 10 разів за добу. При огляді бліда, шкіра суха, тургор знижений. Частота дихання 26 за хв, пульс – 110 за хв. Живіт м’який, болючий у лівій здухвинній ділянці. Випорожнення з великою кількістю слизу, прожилками крові. Який метод дослідження слід провести в першу чергу?

@Бактеріологічний висів калу

Ректороманоскопія

Езофагогастрофіброскопія

Колоноскопія

Копрологічне дослідження

#

18.

Батьки 6-місячного хлопчика скаржаться на розлади випорожнення, відсутність прибавки ваги. Дитина на штучному вигодовуванні сумішшю “Малюк”. При огляді шкіра суха, набряки нижніх кінцівок. Вага дитини 4 800 г. В загальному аналізі сечі та крові змін немає. При біохімічному обстеженні – загальний білок 56 г/л. При копрологічному дослідженні – стеаторея за рахунок жирних кислот. Який ймовірний діагноз?

@Ексудативна ентеропатія

Кишковий дизбактеріоз

Гостра дизентерія

Муковісцидоз

Целіакія

#

19.

Хлопчик 10 років скаржиться на біль у животі, який пов’язаний з дефекацією, метеоризм, відчуття розпирання, часті розлади випорожнення, головний біль, швидку втомлюваність, дратівливість. Хворіє впродовж 3-х років, захворювання не прогресує, однак самопочуття хлопчика та розлади випорожнення погіршуються після хвилювання. При копрологічному дослідженні та УЗД органів черевної порожнини змін не виявлено. Який найбільш імовірний діагноз?

@Синдром подразненого кишечника

Хронічний неспецифічний коліт

Хронічний ентероколіт

Харчова алергія

Глистна інвазія

#

20.

Мати дитини 4 місяців скаржиться на появу одноразової блювоти у дитини, розріджені випорожнення, неспокій. Дитина на природньому вигодовуванні. Захворювання мати пов’язує з введенням в раціон дитини овочевого пюре. При огляді шкіра блідо-рожева, чиста. Частота дихання 30 за хв, пульс 120 за хвилину, t – 36,80С. Живіт м’який, вздутий. Стілець жовтого кольору з незначною кількістю білих грудочок. Сечовиділення часті, достатні. Який ймовірний діагноз у дитини?

@Функціональний розлад травлення

Гостра дизентерія

Сальмонельоз

Ексудативна ентеропатія

Ентеровірусна інфекція

#

21.

У дитини 12 років впродовж двох років реєструються гострі бронхіти з частотою 2-3 рази на рік. Встановлено діагноз: рецидивуючий бронхіт. Два тижні тому дитину виписано із стаціонару, де вона знаходилася на лікуванні у зв’язку з наступним рецидивом гострого бронхіту. Який профілактичний підхід у даному випадку є найбільш доцільним?

@Сезонна профілактика ГРВІ

Ультрафіолетове опромінення

Антибіотикотерапія

Оксигенотерапія

Фітотерапія

#

22.

До відділення патології вагітних поступила вагітна жінка з терміном гестації 32 тижня з загрозою передчасних пологів. Препарат з якої групи треба призначити вагітній з метою профілактики синдрому дихальних розладів у новонародженої дитини?

@Глюкокортикостероїди

Антибіотики

Десенсибілізуючі

Бета-адреноміметики

Пробіотики

#

23.

Дівчинка 9 років без свідомості доставлена до лікарні. 5 років спостерігається з приводу цукрового діабету І типу. Впродовж останніх п‘яти днів високо лихоманить, корекція інсулінотерапії не проводилась. Дихання глибоке шумне, запаху ацетону немає. Рівень глікемії 46 ммоль/л, ацетон у сечі+, глюкозурія – 15г\%. Про яке ускладнення основного захворювання слід думати:

@Гіперосмолярна гіперглікемічна кома

Гіперглікемічна кетоацидотична кома

Гіпоглікемічна гіпоосмолярна кома

Гіперглікемічна лактацидотична кома

Гіперглікемічна гіпоосмолярна кома

#

24.

Лікарі швидкої допомоги реанімують хлопчика 4 років після електротравми. Дитина без свідомості, самостійне дихання відсутнє, пульс на периферії та центральних артеріях не визначається. Під час штучної вентиляції легень та непрямого масажу серця була знята ЕКГ, на якій замість шлуночкових комплексів спостерігаються хвилі різної форми та амплітуди з частотою 350 за хвилину. Якою повинна бути першочергова дія лікарів?

@Електрична дефібриляція

Прямий масаж серця

Трансфузія кристалоїдів

Інтубація трахеї

Введення лідокаїну

#

25.

Хлопчик 14 років скаржиться на здавлюючі пекучі болі в ділянці серця, серцебиття, задишку. Симптоми з’явились 2 тижня назад після ГРВІ. Загальний стан важкий, шкірні покрови бліді, акроціаноз, пульс 112 за хв., слабкого наповнення, ліва межа серця зміщена вліво, тони серця глухі, на верхівці визначається розщеплення І тону, шуми не вислуховуються. Про яке захворювання слід думати?

@Інфекційний міокардит

Ексудативний перикардит

Інфекційний ендокардит

Кардіалгічний синдром

Легеневе серце

#

26.

Дівчинка 13 років скаржиться на задишку, серцебиття, виражену в’ялість, пітливість, болі в суглобах. Захворіла гостро В анамнезі часті ангіни. Температура тіла 39,00С з ознобами, шкіра блідо-жовтушного відтінку, на шкірі тулуба і кінцівок геморагічна висипка, ЧСС- 95 за хв., перкуторно ліва межа серця зміщена вліво на 2 см, аускультативно над аортою грубий систолічний шум, І тон на верхівці ослаблений, ІІ тон над аортою ослаблений. Про яку патологію можна думати?

@Бактеріальний ендокардит

Ревматичний міокардит

Аортальний стеноз

Геморагічний васкуліт

Фібринозний перикардит

#

27.

У хлопчика 6 років спостерігається задишка при фізичному навантаженні. В анамнезі чотири перенесені пневмонії, з 3-х річного віку лікарі вислуховують у нього шум в серці. Загальний стан не порушений, шкіра бліда, перкуторно – зміщення відносної серцевої тупості вправо, аускультативно – негучний систолічний шум в ІІ – ІІІ м/р зліва від грудини, акцент ІІ тона над легеневою артерією. Ваш діагноз?

@Дефект міжпередсердної перетинки

Відкрита артеріальна протока

Дефект міжшлуночкової перетинки

Інфекційний міокардит

Фунцкціональний шум

#

28.

Хлопчика 14 років турбує погіршання самопочуття, підвищену втомлюваність, подразливість, зниження уваги, біль в ділянці серця, болі в кінцівках вночі. За останній рік зріст хлопчика збільшився на 14 см. При аускультації серця виявляється тахікардія, акцент ІІ тону над аортою, м’який дуючий постійний систолічний шум над верхівкою. Якого генезу цей шум?

@Функціональний шум

Міокардіодистрофія

Позасерцевий шум

Нейровегетативна дисфункція

Пролапс мітрального клапана

#

29.

У хлопчика 5 років відмічається відставання у фізичному розвитку, виражений дифузний ціаноз, періодично – задишково-ціанотичні напади. В IV міжребір’ї зліва від грудини грубий гучний систолічний шум, ІІ тон над легеневою артерією послаблений. Яку ваду серця треба запідозрити?

@Тетрада Фалло

Коарктація аорти

Відкрита артеріальна протока

Стеноз легеневої артерії

Аортальний стеноз

#

30.

Дитина 6 міс., яка спостерігалася дільничим педіатром з приводу ГРВІ поступила до стаціонару з вираженою задухою по змішаному типу, акроцианозом. При огляді: субфебрилітет, рінорея, тахіпное, дихання шумне, над легенями розсіяні дрібнопухирчасті хрипи. Який попередній діагноз?

@Бронхіоліт

Вірусний круп

Бронхіальна астма

Епіглотит

Обструктивний бронхіт

#

31.

У дитини 4 р. протягом 2 тижнів спостерігається нападоподібний спазматичний кашель. При огляді відмічається блідість шкіри, одутловатість обличчя, крововиливи в склери. В аналізі крові – лімфоцитоз. Який найвірогідніший діагноз?

@Кашлюк

Стороннє тіло дихальних шляхів

Аденовірусна інфекція

Парагрипозна інфекція

Обструктивний бронхіт

#

32.

У дитини 7 міс. на фоні ГРВІ на 3 добу захворювання вночі з’явилися неспокій, осиплість голосу, задишка. При огляді: периорбітальний та периоральний цианоз, тахіпное. Дихання утруднено з участю допоміжної мускулатури. Аускультативно розсіяні вологі хрипи. Яку вірусну інфекцію клінічно можна запідозріти у дитини?

@Парагрип

Вірус гррипу

Аденовірус

Риновірус

Респіраторно-синтиціальний вірус

#

33.

Хлопчик 5 років хворий з народження. Фізикально: анемія, жовтяниця, виражена спленомегалія, затримка фізичного розвитку. Мазок периферичної крові: мікросфероцити, Hb 73 г/л, ретикулоцити 64‰, порушена осмотична резистентність еритроцитів, непрямий білірубін 49 мкМ/л. Кістковий мозок – гіперплазія еритроїдного паростка. Яке ускладнення розвинулось у дитини:

@Гемолітична криза

Вазооклюзійна криза

Гіпопластична криза

Секвестраційна криза

Гіперспленізм

#

34.

Дитині 8 міс. З народження вигодовувалась лише коров'ячим молоком. Фізикально: розширення меж серця, систолічний шум на верхівці ІІ ст., пастозність шкіри та акроціаноз. УЗД серця: вади не виявлено. ЗАК: Hb 45 г/л, КП 0,7, Ht 0,2, залізо сироватки 5 мкМ/л. Оберіть початкову лікувальну тактику:

@Дожильна трансфузія еритроцитарної маси

Введення строфантину за екстренною схемою

Парентеральна вітамінотерапія

Внутрішньовенна трансфузія альбуміну

Дожильне введення діуретиків

#

35.

Дитині 3 роки. На 10 день після щеплення з'явились петехіальний сип на шкірі та носова кровотеча, селезінка та лімфовузли не збільшені. ЗАК: лейкоцити 8 Г/л, Hb 100 г/л, тромбоцити 2 Г/л. Кістковий мозок – без патології. Час зсідання крові за Лі-Уайтом – 4 хв. Тривалість кровотечі за Дюке – 18 хв. Яке захворювання найімовірніше у дитини?

@Імунна тромбоцитопенічна пурпура

Гіпопластична анемія

Хвороба вон Вілебрандта

Дисеміноване внутрішньосудинне зсідання крові

Хвороба Шенлейна-Геноха

#

36.

У хлопчика 9 років, хворого на гемофілію, множинні міжм’язові гематоми. При обстеженні – ЧСС 110 на хв, ЧД 36 на хв, АТ 75/45 мм рт.ст., кінцівки холодні. ЗАК: Hb 85 г/л, ер. – 2,8 Т/л, КП 0,9, ретикулоцити – 1\%, залізо сироватки 18 мкМ/л, білірубін загальний 22 мкМ/л, білок крові – 65 г/л. Найімовірніший генез анемічного синдрому у хворого:

@Гостра постгеморагічна анемія

Білководефіцитна анемія

Аутоімунна гемолітична анемія

Хронічна залізодефіцитна анемія

Гіпорегенераторна анемія

#

37.

Хлопчик 7 років хворий на гострий мієлолейкоз, М3. На 2-й день хіміотерапії розвинувся тяжкий геморагічний синдром. ЗАК: тромбоцити 60 Г/л, протромбіновий час 16 с, тромбіновий час 14 с, парціальний тромбопластиновий час 55 с, вміст VIII фактору 50\% від норми, фібріноген 1,8 г/л, продукти деградації фібрину +++. Найімовірніша причина кровотечі:

@Дисеміноване внутрішньосудинне зсідання

Дефіцит I, II, V, VII, X факторів зсідання

Тромбоцитопенія та тромбоцитопатія

Вроджений дефіцит VIII фактору зсідання

Гіпофібриногенемія

#

38.

У дитини, з народження хворої на анемію, раптово погіршився стан: тони серця глухі, АТ 50/0 мм рт.ст, різко збільшились розміри селезінки. Лабораторні дані: Hb 60 г/л, ретикулоцити 15\%, в мазку – серповидні еритроцити, лейкоцити 15 Г/л. Білірубін непрямий 40 мкМ/л, HbS 95\%. Чим найімовірніше ускладнилась хвороба:

@Секвестраційною кризою

Гіпергемолітичною кризою

Сепсисом

Гіпопластичною кризою

Коагулопатією споживання

#

39.

Тримісячна дитина млява, адинамічна, має світле волосся, блакитні очі, відстає у психомоторному розвитку, від неї йде „мишиний” запах. Поставте попередній діагноз.

@Фенілкетонурія

Гистидинемія

Лейкодистрофія

Мукополісахаридоз

Галактоземія

#

40.

Тримісячна дитина млява, адинамічна, має світле волосся, блакитні очі, відстає у психомоторному розвитку, від неї йде „мишиний” запах. Який метод обстеження Ви застосуєте для підтвердження діагнозу?

@Визначення фенілаланіну в плазмі крові

Визначення екскреції мукополісахаридів

Рентгенографію кісток черепа

Визначення фруктози в крові

Визначення активності гексозамінідази А

#

41.

Тримісячна дитина млява, адинамічна, має світле волосся, блакитні очі, відстає у психомоторному розвитку, від неї йде „мишиний” запах. Який метод лікування Ви запропонуєте батькам?

@Дієта з обмеженням фенілаланіну

Дієта з виключенням продуктів, що містять фруктозу

Дієта з обмеженням надходження гістидину

Дієта з обмеженням галактози

Дієта з обмеженням сахарози

#

42.

У новонародженої дитини після годівлі виникло невпинне блювання, невдовзі з’явилася жовтяниця, наросли гіпотрофія, гепатомегалія. З’явилися судоми. Ваш діагноз?

@Галактоземія

Фруктоземія

Гистидинемія

Фенілкетонурія

Лейкодистрофія

#

43.

У новонародженої дитини після годівлі виникло невпинне блювання, невдовзі з’явилася жовтяниця, наросли гіпотрофія, гепатомегалія, з’явилися судоми. Які рекомендації Ви можете дати батькам дитини?

@Дієта з обмеженням вживання продуктів, що містять галактозу

Дієта з обмеженням вживання продуктів, що містять фруктозу

Дієта з обмеженням вживання продуктів, що містять сахарозу

Дієта з обмеженням фенілаланіну

Дієта з обмеженням надходження гістидину

#

44.

У півторамісячної дитини після прийняття яблучного соку виникло блювання. У два місяці після введення в раціон тертого сирого яблука та інших фруктів блювання стало повторюватися регулярно. Дитина стала млявою, адинамічною. Ваш попередній діагноз?

@Фруктоземія

Фенілкетонурія

Галактоземія

Лейкодистрофія

Мукополісахаридоз

#

45.

Дівчинка, 12 років скаржиться на малий зріст, швидку втомлюваність. Відставати в зрості почала з 3-х років. Тіло будова пропорційна. Ріст — 123см, маса — 20 кг. Шкіра бліда, суха. Статеві органи недорозвинені, вторинні статеві ознаки відсутні. Кістковий вік — 7 років. Ваш діагноз?

@Гіпофізарний нанізм

Гіпотиреоз

Синдром Шерешевського-Тернера

Хондродистрофія

Конституційний нанізм

#

46.

Хлопчик, 14р., доставлений у непритомному стані. Захворів гостро 4 дні тому. З’явилася блювота, пронос, поліурія, полідипсія. Хворіє на цукровий діабет 3 роки. Шкіра суха, бліда. Тургор знижений. Пульс — 120 на хв. Тони серця ослаблені. Na сироватки — 160 ммоль/л, K сироватки — 3,0 ммоль/л, цукор крові — 35 ммоль/л. Ацетон сечі негативний. Ваш діагноз?

@Гіперосмолярна кома

Кетоацитодична кома

Гіпоглікемічна кома

Лактатацидотична кома

Гіповолемічний шок

#

47.

Дівчинка, 9р. скаржиться на на болі в ділянці шиї зліва з ірадіацією у вухо, t тіла до 390С, слабкість. Скарги виникли після перенесеного тонзиліта. Об-но: в ділянці щитоподібної залози зліва пальпується пухлиноподібне утворення, болюче при пальпації. Підщелепні л/в зліва, 1,5х1,5 см, болючі, рухливі при пальпації. Лейкоцити — 7,8 г/л, п – 10, ШОЕ — 20 мм/год. Гормони щитоподібної залози в нормі. Ваш діагноз?

@Гострий гнійний тиреоідіт

Підгострий тиреоідіт

Автоімунний тиреоідіт

Фіброзно-інвазивний тиреоідіт

Крововилив у щитоподібну залозу

#

48.

Дитина 12 років скаржиться на ниючі болі в верхній половині живота натще та через 1,5-2 години після їжі, печію, відрижку кислим, які турбують впродовж 2 років. Об’єктивно: живіт при пальпації м’який, болючий в епігастрії та пілородуоденальній ділянці. Ендоскопічно: слизова оболонка шлунка та дванадцятипалої кишки різко набрякла, гіперемована. рН-метрія: помірна гіперацидність. Ваш діагноз?

@Хронічний гіперацидний гастродуоденіт

Хронічний гіпоацидний гастродуоденіт

Виразкова хвороба шлунку

Виразкова хвороба дванадцятипалої кишки

Дискінезія жовчовивідних шляхів

#

49.

У дитини 8 років відмічаються переймоподібні болі в правому підребер’ї після вживання жирної, смаженої їжі, нудота, позитивні симптоми Кера, Грекова-Ортнера. Печінка нормальних розмірів. Дуоденальне зондування: скорочення тривалості 4 фази і зменшення об’єму, подовження 2 фази. Ваш діагноз?

@Дискінезія жовчовивідних шляхів за гіпертонічно-гіперкінетичним типом

Дискінезія жовчовивідних шляхів за гіпотонічно-гіперкінетичним типом

Дискінезія жовчовивідних шляхів за гіпертонічно-гіпокінетичним типом

Дискінезія жовчовивідних шляхів за гіпотонічно-гіпокінетичним типом

Функціональне захворювання шлунку

#

50.

Дитина 5-ти років кашляє три тижня без ознак інтоксикації, катаральних явищ та підвищення температури тіла. В загальному аналізу крові виявлено лейкоцитоз, абсолютний лімфоцитоз та нормальна ШОЕ. Яке захворювання має місце у дитини?

@Кашлюк

Респіраторно-сенцитіальна інфекція

Туберкульоз легенів

Муковісцидоз

Бронхіальна астма

#

51.

У дівчинки 12 років скарги на майже постійні ниючі болі у правому підребір?ї, зниження апетиту, нудоту. Об?єктивно: дівчинка підвищеного харчування, живіт симетричний, при пальпації - біль в правому підребір?ї, печінка не збільшена. При ультразвуковому дослідженні: жовчний міхур збільшений, з неоднорідним вмістом, після жовчогонного сніданку скоротився у поперечині на 18\%. Дитині необхідно призначити:

@Тюбажі з сорбітом

Спазмолітичні засоби

Протизапальні засоби

Панкреатичні ферменти

Електрофорез з новокаїном

#

52.

У хлопчика 12 років після загострення хронічного тонзиліту з’явилися скарги на поліартралгії. Хворіє протягом тижня. При обстеженні: набряк дрібних суглобів кистей рук, шкіра над суглобами гіперемована. Із носоглотки виділено гемолітичний стрептокок. Який діагноз найбільш імовірний?

@Реактивний артрит

Ревматоїдний артрит

Алергосепсис Віслера-Фанконі

Ревматична лихоманка

Синдром Рейтера

#

53.

Хлопчик 8 років перебуває у відділенні з приводу гострого гломерулонефриту. За останню добу стан погіршився: блювота, діарея, зменьшився діурез. Добова кількість сечі склала 150 мл. При біохімічному дослідженні зростання азотемії, гіперкаліемія – 7,2 ммоль/л, гіпонатріемія – 124 ммоль/л, гіпокальциемія – 1,9 ммоль/л, метаболічний ацидоз. Яке порушення метаболізму може привести до зупинки серцевої діяльності?

@Гіперкаліемія

Гіпонатріемія

Гіпокальциемія

Азотемія

Метаболічний ацидоз

#

54.

У дівчинки 10 років, що тривало хворіє на тяжку гормонзалежну бронхіальну астму при обстеженні виявлено підвищення тиску в системі легеневої артерії, гіпертрофія та дилатація правого шлуночку серця за даними доплерехокардіографії. На рентгенограмі виражена емфізема легень. Які патоморфологічні зміни є головними у розвитку легеневого серця цієї дитини?

@Альвеолярна гіпоксія

Пневмосклероз

Дифузний пневмофіброз

Легеневий васкуліт

Мікротромбоз капілярів

#

55.

У дівчинки 10 років під час уроку фізкультури в школі з’явилися скарги на слабкість, серцебиття, почуття стискання у грудях, запаморочення. Через 20 хвилин лікар швидкої допомоги при обстеженні визначив у дитини прискорення серцевого ритму (ЧСС – 190 за хв.). На електрокардіограмі реєструються комплекси QRS без деформації з частотою 196 за хвилину. Який захід невідкладної допомоги є першочерговим?

@Рефлекторна стимуляція вагуса

Верапаміл внутрішньовенно

Новокаїнамід внутрішньовенно

Обзидан внутрішньовенно

Корвалол внутрішньо

#

56.

У дівчинки 3,5 років після охолодження з?явилися скарги на біль у нижній частині живота, часте, болюче сечовиведення невеликими порціями. Біль переважно наприкінці акту сечовиведення. В аналізі сечі: білок 0,1г/л, лейкоцити – 15-20 в п/з, місцями скупчення, еритроцити - 5-8 в п/з (свіжі). Вкажіть найбіль імовірний етіологічний чинник захворювання дитини.

@Кишкова паличка

Протей

Гемофільна паличка

Стафілокок

Гемолітичний стрептокок

#

57.

У хлопчика 2 років раптово виник напад кашлю, утруднення дихання, охриплість голосу. Батьки звернулися з дитиною до лікарні. Клінічно виявляється коробковий відтінок перкуторного звуку та послаблення дихання праворуч. На рентгенограмі - ателектаз середньої та нижньої частки правої легені. Під час бронхоскопії видалено фрагмент волоського горіха з правого головного бронху. Яку терапію треба призначити першочергово для попередження хронізації процесу?

@Антибактеріальна

Гормональна

Бронхолітична

Дихальна гімнастика

Вібраційний масаж

#

58.

Дівчинка 6-ти років, що хворіє на тяжку бронхіальну астму, в приступному периоді скаржиться на різку слабкість, задишку, утруднення дихання, біль та стиснення за грудиною. При огляді холодний ціаноз шкіряних покривів, набряк шийних вен. Пульс слабкого наповнення. Тони серця ослаблені, тахікардія, акцент ІІ тону над легеневою артерією. Про яке ускладнення перебігу бронхіальної астми можна думати?

@Гостра правошлуночкова серцева недостатність

Гостра лівошлуночкова серцева недостатність

Тромбоемболія легеневої артерії

Гідроторакс

Обтурація бронхів стороннім тілом

#

59.

Дитина 7-ми років поступила у лікарню на 2-гу добу захворювання зі скаргами на різкий головний біль, повторне блювання, підвищення температури тіла до 39,2(С. При огляді: виражена блідість шкіри, на нижніх кінцівках рясний плямчастий висип, який не зникає при натисканні. Яке захворювання, найбільш ймовірно, має місце у даному випадку?

@Менінгококова інфекція

Кір

Скарлатина

Краснуха

Вітряна віспа

#

60.

Дитина 4,5 місячного віку захворіла гостро з підвищення температури тіла до 38,7(С, стала неспокійною, зригує. Об’єктивно: шкіра бліда з мармуровим рисунком, на нижніх кінцівках елементи геморагічно-некротичного висипу, велике джерельце напружено, вибухає, АТ 70/40 мм. рт. стовб., сечовиділення знижено. З ліквору виділено менінгокок. Оберіть антибіотик для лікування?

@Пеніцилін

Ципрофлоксацин

Бісептол

Гентаміцин

Левоміцетин

#

61.

До дільничного педіатра звернулась дитина, яка контактна по вірусному гепатиту А, зі скаргами на біль в животі, повторне блювання, нудоту. Який скринінговий тест дозволить виявити наявність гепатиту?

@Визначення активності трансаміназ

Визначення рівня лужної фосфатази

Визначення рівня загального білірубіну

Визначення активності (-амілази

Визначення рівня загального білка

#

62.

Дитина 2-х років хворіє на кашлюк в зв’язку з чим отримує еритроміцин та антитусивні препарати. Якою повинна бути тактика лікаря у відношенні подальшого щеплення дитини проти кашлюку?

@Не щепити

Щепити за віком АКДП

Щепити за віком ацелюлярною вакциною

Щепити АКДП-вакциною через 6 місяців після одужання

Щепити за віком, але не раніше ніж через 1 місяць після одужання

#

63.

Жінка з ВІЛ-інфекцією, яка під час вагітності отримувала антиретровірусну терапію, народила терміново дитину з вагою 3250г. Які рекомендації Ви надасте жінці у відношенні вигодовування дитини?

@Вигодовувати штучними адаптованими сумішами

Вигодовувати грудним молоком

Вигодовувати грудним молоком тільки після його пастеризації

Вигодовувати грудним молоком на фоні застосування антиретровірусних препаратів у дитини

Вигодовувати грудним молоком на фоні застосування антиретровірусних препаратів у матері

#

64.

У дитини 3-х років виявлено антитіла до ВІЛ-1 за методом імуноботингу. Яка Ваша тактика у відношенні подальшого щеплення дитини?

@Щепити за віком крім захворювань, для щеплення яких застосовуються живі вакцини

Щепити за віком крім захворювань, для щеплення яких застосовуються вакцини, які містять анатоксин

Щеплення не проводити

Щепити за віком, тобто відповідно до календаря щеплень

Щепити за віком крім захворювань, для щеплення яких застосовуються рекомбінантні вакцини

#

65.

У новонародженої доношеної дитини від 5 вагітності у першу добу діагностована гемолітична хвороба новонародженого, важка форма. Група крові матері 0(I)Rh негативна. Група крові дитини А(II) Rh позитивна. Білірубін у пуповинної крові – 80 мкмоль/л. Білірубін через 10 годин після народження 170 мкмоль/л. Оберить кров донора для проведення замінного переливання?

@Кров А(II) Rh негативна

Кров А(II) Rh позитивна

Кров 0(I) Rh позитивна

Еритроцитарна маса А(II) Rh позитивна, плазма АВ (IV)

Еритроцитарна маса 0(I) Rh позитивна, плазма АВ (IV)

#

66.

У недоношеної дитини, на 2 добу життя з’явилась висипка на шкірі тулуба, в попереку у вигляді не напружених пухирців, що зливаються. На 32 тижні вагітності у матері - підвищення температури тіла до 39°С, висипи на губах, шкірі. Дитина млява, погано ссе, тоніко-клонічні судоми, гепатоспленомегалія, кон’юктивіт, деревоподібний кератит. Найбільш вірогідна етіологія захворювання?

@Герпес

Цитомегаловірус

Хламідії

Бліда спірохета

Стафілокок

#

67.

У хлопчика 7 років після конфлікту в школі з’явився гострий біль в животі, нудота, блювання. В анамнезі перінатальне ураження ЦНС. Стан важкий за рахунок диспептичного, больового та інтоксикаційного синдромів. Об’єктивно: біль в правому підребір’ї, позитивні симптоми Ортнера, Мюсси. При УЗД- після пробного сніданку жовчний міхур скоротився на 75\%. Найбільш вірогідний діагноз?

@Гіпермоторна дискінезія жовчного міхура

Хронічний холецистит, період загострення

Хронічний гастродуоденіт, період загострення

Хронічний панкреатит, період загострення

Гіпомоторна дискінезія жовчного міхура

#

68.

У недоношеної дитини з вагою 2000 г діагностована внутрішньоутробна інфекція з ураженням печинки, мозку, геморагічним синдромом. Вагітність перебігала з рінофарингітом, слабкістю, субфебрілітетом. При проведенні ІФА у дитини виявлено: анти-герпес-IgG–:800, анти-токсоплазма-IgG – 1:200, анти-цитомегаловірус-IgG – 1:600, анти-цитомегаловірус-IgМ – 1:100. Яка найбільш вірогідна етіологія захворювання?

@Цитомегаловірус

Токсоплазма

Герпес

Цитомегаловірус і герпес

Токсоплазма і герпес

#

69.

Дитина 6 місяців після перенесеної кишкової інфекції має гіпотрофією ІІ ступеню, період реконвалесценції. Дієтотерапія на етапі оптимального харчування. При розрахунку харчування виник дефіцит білків в раціоні дитини. Вкажіть продукт для корекції дефіциту білку?

@Сир

Манна каша

Кефір

Овочеве пюре

М’ясний фарш

#

70.

На консультативный прием привезли ребенка 4 месяцев с жалобами матери на отставание в психомоторном развитии (мать не узнает, головку не держит). При осмотре: повышен мышечный тонус, спастические параличи конечностей, признаки гидроцефалии. Окулист выявил хориоретинит и атрофию зрительных нервов. На рентгенографии черепа - внутримозговые кальцификаты. Во время беременности мать не обследовалась. Живут в селе. Какой диагноз у больного?

@Внутриутробная инфекция, токсоплазмоз.

Внутриутробная инфекция, краснуха.

Сепсис.

Перинатальная энцефалопатия.

ДЦП.

#

71.

На прием обратилась мать ребенка 2 мес. с жалобами на повышение t до 38,6(С, вялости, периодически возбуждение, снижение аппетита, потерю веса, повторную рвоту. При осмотре: тремор конечностей, сознание сомнительное, генерализованные спонтанные судороги. На коже туловища, конечностей участки везикулезных высыпаний, располагающиеся на инфильтрированном основании с ореолом гиперемии вокруг. При пальпации их беспокойство. Выражен кератоконъюнктивит. Ваш диагноз?

@Врожденная герпетическая инфекция генерализованная форма.

Генерализованная форма ветряной оспы.

Сепсис, септицемия.

Пузырчатка новорожденных.

Везикулопустулез.

#

72.

Мать обратилась к участковому врачу с жалобами, что ее ребенок 2,5 месяцев стал вялым, периодически срыгивает, потерял в массе, не держит головку, тяжело дышит. При осмотре: сиалоаденит, гепаломегалия. На рентгенограмме признаки интерстициальной пневмонии. Заподозрена внутриутробная инфекция. Какое исследование необходимл для уточнения этиологии заболевания?

@Цитоскопия слюны и мочи.

Анализ крови на реакцию Видаля со стафилококком 505.

Анализ крови на стерильность.

Смывы из носоглотки на вирусы.

УЗИ органов брюшной полости.

#

73.

У недоношенного ребенка при рождении вес 2100,0 выявлены: микроцефалия, микроофтальмия, катаракта, порок сердца, нистагм, гипертонус мышц, гепатит. Мать в 1 триместре перенесла какое-то сыпное заболевание. Какое заболевание следует заподозрить у ребенка?

@Врожденная краснуха.

СПИД.

Токсоплазмоз.

Гипоксическая энцефалопатия.

Энцефалит.

#

74.

У новорожденного ребенка с весом при рождении 2,5 кг выявлены: катаракта левого глаза, микроофтальмия, порок сердца – стеноз легочной артерии; глухота. У матери в первом триместре беременности наблюдалась мелкая пятнисто-папулезная сыпь розового цвета в течение 3 дней, увеличение заднешейных и, особенно, затылочных лимфоузлов. Какое заболевание следует заподозрить у ребенка?

@Врожденная краснуха.

Врожденная корь.

Врожденная ветряная оспа.

Токсоплазмоз.

Врожденная цитомегаловирусная инфекция.

#

75.

Годовалый ребенок переносит пневмонию с выраженной дыхательной недостаточностью и интоксикацией. Внезапно состояние резко ухудшилось: нитевидный пульс, снижение АД, мышечная гипотония, “мраморность” кожи, “звездчатая” геморрагическая сыпь на коже живота, заторможенность. Кровоточивости из мест инъекций нет. Какое неотложное состояние развилось у ребенка?

@Острая надпочечниковая недостаточность

Энцефалическая реакция

Интоксикационный шок

ДВС-синдром

Синдром острой кровопотери

#

76.

У девочки вскоре после выписки из роддома появилась рвота и жидкий стул без примесей, обычной окраски. При осмотре признаки дегидратации. Температура тела нормальная, значительно увеличен клитор. О каком заболевании может идти речь?

@Врожденная дисфункция коры надпочечников

Истинный гермофрадитизм

Пилоростеноз

Кишечная инфекция

Энтеральный токсикоз

#

77.

Девочка 12 лет страдает сахарным диабетом, тип I. В школе внезапно потеряла сознание. По клиническим признакам высказано предположение о гипогликемической коме. Ваша тактика?

@Немедлено в/в стуйно ввести 20 мл 40\% р-ра глюкозы

Транспортировать в больницу для обследования

в/в капельно вводить 250 мл 5\% р-р глюкозы

Ждать результат исследования уровня гликемии затем ввести в/в стуйно ввести 20 мл 40\% р-ра глюкозы

в/в капельно вводить 250 мл 10\% р-р глюкозы

#

78.

У больного П., 56 лет, имеются массивные гипопротеинемические отёки на фоне синдрома мальабсорбции после давней гастрэктомии. Консультант для лечения отёков назначил 0,02 эналаприла и 0,120 фуросемида внутрь. Через 40 минут АД снизилось до 75/40 мм рт. ст. За сутки выделил 25 мл мочи. Концентрация креатинина выросла за сутки в 3 раза. Что привело к развитию анурии у больного?

@Гиповолемический шок;

Передозировка эналаприла;

Передозировка фуросемида;

Острая сердечная недостаточность;

Рефрактерность к диуретикам.

#

79.

Мальчик 12 лет наблюдается участковым врачом по поводу вегетососудистой дисфункции. Во время взятия крови из пальца внезапно появилось чувство тошноты, звон в ушах, головокружение, общая слабость, “потемнело” в глазах, потерял сознание. Кожные покровы бледные, зрачки сужены, конечности холодные. Тоны сердца приглушены. Дыхание поверхностное. Для установления диагноза необходимо прежде всего:

@Измерение АД

Исследовать кровь на сахар

Записать ЭКГ

Осмотр окулиста – глазное дно

Провести ЭХО-КГ

#

80.

Ребенок родился от 1 беременности, через 12 часов появилось желтушное окрашивание кожных покровов. Уровень неконъюгированного билирубина –140 мкмоль/л, конъюгированного – 12 мкмоль/л. Гемоглобин – 220 г/л. Группа крови ребенка В(Ш), резус-положительная, группа крови матери – 0(1), резус-положительная. Реакция Кумбса положительная. Укажите основной механизм развития желтухи.

@Изоиммунный гемолиз эритроцитов.

Аутоиммунный гемолиз эритроцитов.

Гетероиммунный гемолиз эритроцитов.

Физиологический дефицит глюкуронилтрансферазы печени.

Патологический дефицит глюкуронилтрансферазы печени.

#

81.

У матери в период беременности наблюдался гестоз второй половины беременности. Роды срочные, нормальные. Родився массой тела 3400,0, оценка по шкале Апгар 8/9 баллов. К груди приложен через 12 часов. На вторые сутки жизни появилась мелена. Тест Апта отрицательный. Количество тромбоцитов – 220 Г/л. Укажите механизм появления мелены у ребенка.

@Снижение количества активных витамин К-зависимых факторов менее физиологической нормы.

Снижение количества некарбоксилированных витамин К-зависимых факторов свертывания менее физиологической нормы

Тромбоцитопения.

Повышенное потребление факторов свертывания и тромбоцитопения.

Заглатывание ребенком крови матери.

#

82.

После оказания первичной помощи новорожденный ребенок дышит самостоятельно, частота сердечных сокращений составляет 105 в минуту, но отмечается цианоз кожных покровов. Какая последовательность дальнейших мероприятий по инициации дыхания?

@Провести дополнительную оксигенацию струйным потоком 100\% кислорода.

Провести тактильную стимуляцию

Провести искусственную вентиляцию легких под положительным давлением.

Ввести этимизол

Дополнительных мероприятий по инициации дыхания не требуется.

#

83.

У 3-хлетнего ребёнка в утреннее время появился ограниченный отёк левого глаза и верхней губы, а на шее – несколько уртикарных элементов. Накануне ел много шоколада, неделю тому назад перенёс ангину. Сердечные тоны ритмичные, систолический шум на верхушке. Печень - +1 см, селезёнка не пальпируется. Диурез достаточный. В общем анализе крови: Эр – 4,1 Т/л, Hb – 140 г/л, Л – 6,2 Г/л, э – 8\%, п – 2\%, с – 39\%, л – 50\%, м – 1\%, СОЭ – 8 мм/ч. Общий белок крови – 72,4 г/л, мочевина – 5,4 ммоль/л. Какое состояние развилось у данного ребёнка?

@Отёк Квинке

Острая почечная недостаточность

Острая сердечная недостаточность

Острый конъюнктивит

Отёчный синдром из-за гипопротеинемии

#

84.

У 6-и месячного ребёнка отмечается деформация грудной клетки, мышечная гипотония, отставание в моторном развитии. Диагностирован рахит II, острое течение. Какое мероприятие могло предотвратить развитие данного состояния?

@Приём масляного раствора витамина D с месячного возраста

Приём спиртового раствора витамина D с месячного возраста

Курс УФО в течение месяца

Приём витамина D в сочетании с курсом УФО в течение месяца.

Максимальное пребывание на свежем воздухе

#

85.

У ребенка 1,5-х лет, получающего гентамицин по поводу острой кишечной инфекции, отмечено отсутствие мочи в течение суток. При осмотре сопорозное состояние, бледность. Отечность век, голеней. АД – 120/80 мм рт. ст. Мочевина крови – 28 ммоль/л, креатинин крови – 0,23 ммоль/л. Калий крови – 6,6 ммоль/л. Проведенная проба с лазиксом не привела к появлению диуреза. Диагностирована острая почечная недостаточность. Укажите основной морфологический субстрат данного состояния у ребенка:

@Тубулорексис, тубулонекроз

Увеличение мезангиального матрикса

Расщепление базальной мембраны капилляров клубочка

Уменьшение клубочков в размерах

Кортикальный некроз

#

86.

У доношенного ребенка 14-ти дней жизни наблюдаются вялость, отказ от груди, срыгивание, отсутствие прибавки массы тела, повышение температуры тела до фебрильных цифр. Рефлексы периода новорожденности снижены. Кожные покровы серые с желтушным оттенком. Тургор мягких тканей снижен. Дыхание поверхностное, 68 в мин. В легких в нижних отделах дыхание ослабленное, мелкопузырчатые влажные хрипы. Передняя брюшная стенка отечна. Слизисто-гнойное отделяемое из пупочной ранки. Пальпируются пупочные сосуды. Печень +4 см. Селезенка + 2 см. Стул жидкий со слизью и зеленью. Укажите основной предварительный диагноз:

@Сепсис новорожденных

Гнойный омфалит

Пневмония новорожденных

Фетальный гепатит

Острый энтероколит

#

87.

Девочка 5 лет заболела около 2 мес. назад, когда появились припухлость, болезненность, ограничение объема движений в коленных, локтевых суставах. Получала НПВС с незначительным положительным эффектом. При осмотре коленные суставы шаровидной формы, межфаланговые – веретенообразной. Припухлость в области лучезапястных суставов, движения ограничены из-за болезненности. Пальпируются подмышечные, локтевые, паховые лимфоузлы до 0,8 см. в диаметре. Какой механизм развития заболевания у ребенка?

@Аутоиммунный

Иммунокомплексный

IgE-зависимый

Токсико-иммунологический

Инфекционно-аллергический

#

88.

У мальчика 7 лет, страдающего бронхиальной астмой, на фоне тяжелого приступа внезапно возникли нарушение ритма и глубины дыхания, чувство стеснения за грудиной, боль в сердце, резкая слабость. Кожные покровы цианотичные, покрыты холодным потом. Набухание шейных вен. В легких ослабленное дыхание. ЧД – 48 в мин. ЧСС – 140 в мин., АД – 90/60 мм.рт.ст. Границы сердца смещены вправо. Тоны сердца ослабленные, акцент II тона над легочной артерией. Печень на 3 см. ниже края реберной дуги. Мочеиспускания урежены. Какое неотложное состояние развилось у ребенка?

@Острая правожелудочковая сердечная недостаточность

Острая левожелудочковая сердечная недостаточность

Тотальная сердечная недостаточность

Астматический статус

Острая сосудистая недостаточность

#

89.

Ребенку 2-х месяцев, который родился в конце апреля, была назначена профилактическая доза витамина D3. В течение месяца после этого появились сонливость, сухость кожи и слизистых, повышенная жажда, частые срыгивания, периодически рвота, ослабление и учащение сердечных тонов, гепатоспленомегалия. Недостаточно прибавил в массе тела. При постановке пробы Сулковича констатирован резко положительный её результат. Диагностирован гипервитаминоз Д. Что является ведущим в патогенезе патологии уребенка?.

@Отложение кальция в стенках сосудов и внутрених органов

Нарушение цитратного обмена

Развитие аминоцидурии

Развитие гиперфосфатемии

Повышение уровня общего белка в крови

#

90.

У ребенка 3-х лет в анамнезе рецидивирующие ацетонемические состояния, связанные с приемом животных жиров. Страдает пищевой аллергией на шоколад, цитрусовые, орехи. Астенического телосложения. Бледен. Эмоционально лабилен, возбудим. Легко запоминает стихи. Периодически по ночам жалуется на боли в нижних конечностях. У бабушки желче-каменная болезнь, у отца – ожирение, гипертоническая болезнь. Укажите ведущий патогенетический механизм аномалии конституции у данного ребенка.

@Нарушение обмена пуринов с увеличиением их содержания в крови и моче

Снижение синтеза катехоламинов и глюкокортикоидов

Выраженная гидролабильность – склонность к задержке натрия в организме

Дефицит микроэлементов – цинка, меди, селена

Снижение уровня сывороточного тимозина и увеличение числа В-лимфоциов и Т-супессоров.

#

91.

У двомісячної дитини, яка хворіє на кашлюк з тяжкими приступами спазматичного кашлю, з’явилися в’ялість, апатія, сонливість, анорексія. Що з перелікованого є причиною ураження нервової системи у данному випадку?

@Гіпоксія

Гіпопротеїнемія

Гіпокаліємія

Гіпоглікемія

Інтоксикація

#

92.

Дитина 3 міс. поступила до лікарні з нейротоксичним синдромом. Яка анатомо-фізіологічна особливість нервової системи сприяла розвитку цього стану у дитини?

@Легке проникнення гематоенцефалічного бар’єру

Відсутність мієлінізації нервових волокон

Гіперпродукція ліквора

Менш виражені мозкові звивини

Сіра речовина

#

93.

Хлопчик 3-х років доставлений в стаціонар у тяжкому стані. Об’єктивно: сомнолентність, гіперрефлексія, судоми, гіперестезія, невпинна блювота, температура тіла 39,9оС, ЧСС 160/,хв., АТ 80/40 мм.рт.ст. Яке дослідження необхідно провести в першу чергу?

@Люмбальна пункція

Реоенцефалографія

Компьютерна томографія мозку

Рентгенографія черепа

Ехоенцефалографія

#

94.

У хворого 7 років раптово підвищилась температура до 39,2С, з’явилась слабкість, млявість, відмова від їжі. При огляді блідість, задишка, ціаноз носо-губного трикутника, гіпотонія, тахікардія. Зліва піл кутом лопатки укорочення перкуторного звуку, ослаблене дихання, крепітуючи хрипи. Для якого захворювання характерна ця клінічна картина?

@Гостра пневмонія

Обструктивний бронхит

Бронхіоліт

Хронічний бронхіт

Муковісцидоз

#

95.

У хворого С. 9 років вночі приступ ядухи. При огляді хворий у вимушеній позі з експіраторною задишкою, пероральний ціаноз, блідість. Перкуторно – в легенях тимпаніт, аускультативно видих утруднений, безліч сухих свистячих хрипів з обох боків легень. Який найбільш вірогідний діагноз?

@Бронхіальна астма

Обструктивний бронхіт

Гостра пневмонія

Бронхіолі

Муковісцидоз

#

96.

У дитини віком 1 рік 8 місяців після перенесеної ГРВІ знову підвищилась температура до субфебрільних цифр з’явився сухий, нестерпний кашель, задишка. При огляді: утруднення видиху, роздування крил носа, участ в акті дихання допоміжних м’язів. Перкуторно коробковий звук. При аускультації маса сухих свистячих та різнокаліберних вологих хрипів з обох боків. Найбільш вірогідний діагноз?

@Обструктивний бронхіт

Бронхіальна астма

Бронхіоліт

Гостра пневмонія

Муковісцидоз

#

97.

Мати прийшла з малюком на диспансерний огляд в поліклініку. Дитина на грудному вигодовуванні, починає промовляти окремі склади: “ма”, “ба”. Вільно бере іграшки з різних положень і довго ними бавиться, перекладає з однієї руки в іншу. Перевертається з живота на спину, намагається повзти. Добре їсть з ложечки, знімає їжу губами. Якому календарному віку відповідає нервово-психічний розвиток малюка?

@6 місяцям

4 місяцям

5 місяцям

7 місяцям

8 місяцям

#

98.

У дитини 3 років спостерігається підвищення температури тіла до 39, відсутність апетиту, слабкість, дизурія, біль у лівій ділянці живота, сеча мутна. Яке захворювання у дитини найбільш імовірне?

@Гострий пієлонефрит

Гострий цистит

Гострий гломерулонефрит

Тубулоінтерстиціальний нефрит

Токсичний нефрит

#

99.

У хлопчика 14 років вперше діагностували виразкову хворобу 12-палої кишки у стадії загострення. Призначте дієтичне годування хворому.

@Стол №1 А по Певзнеру на протязі 1 тиждня

Стол №1 А по Певзнеру на протязі 1 місяця

Стол №5 на протязі по Певзнеру 1 тиждня

Стол №5 на протязі по Певзнеру 1 місяця

Стол №1 Б по Певзнеру 1 місяць

#

100.

Хлопчик третьої доби життя, млявий, адинамічний, виражена загальна гіпотонія. Рефлекси Моро та Бабкіна майже не викликаються. Відсутні рефлекси хапальний та Робінзона. Спостерігається мозковий відтінок плачу. Найбільш інформативний метод допоміжного обстеження для уточнення діагнозу?

@Комп’ютерна томографія.

Офтальмоскопія

Рентгенографія черепа

Загальний аналіз крові

Діафаноскопія

#

101.

Дитина, народжена від V вагітності з гестозом I і II половини, в пологах виявлена аномалія вставлення головки, пологи за допомогою вакуум - екстракції. Маса при народженні 4000 г. Самостійно не дихає. Серцебиття чітке, шкіра ціанотична. Проводились реанімаційнй заходи. Стан дитини тяжкий. Дихання нерівномірне, ригідність м’язів потилиці. Фізіологічні рефлекси знижені судомна готовність. Ваш діагноз?

@Внутрішньочерепна пологова травма

Менінгіт

Сепсис

Внутрішньоутробна інфекція

Анемія

#

102.

Хлопчик 4 років. Скарги на різкі головні болі. В анамнезі травм ен було. На диспансерному обліку з гемофілією А. В минулому гемартрози, носові кровотечі. В сім’ї дід по материнській лінії хворий на гемофілію. Оглянутий неврологом, передбачається крововилив в тім’яну долю. Ваша тактика?

@Термінова госпіталізація. Введення кріопреціпітату в дозі 50 од/кг.

Переливання крові.

Введення гепарину

Введення вікасолу

Введення кріопреципітату в дозі 10 од/кг

#

103.

Хлопчик 10 років. Поступив зі скаргами на висипку на тілі, болі в животі. При об’єктивному обстеженні на шкірі тулуба і кінцівок різного розміру крововиливи. В ан. крові: Hb 60 г/л, ер. 2,8 х 109/л, лейк. 6,8 х 109 /л, п.-2, с.-64, э- 2, л.- 28, м. –4, ШОЕ- 6 мм/год, ретикулоцити 0,2 \%тромбоцити –18 000. Ваш попередный дыагноз?

@Тромбоцитопенічна пурпура

Анемія

Геморагічний васкуліт

Гемофілія

Хвороба Віллібранда

#

104.

У дитини 12 років після перенесеної ангіни 3 тижні тому біль у серці, слабкість задишка у спокої, артрит колінного та гомілкового суглобів. Печінка + 3 см, селезінка не збільшена. В аналізах крові лейкоцитоз, нейтрофільоз, ШОЕ 25 мм/год. На ЕКГ зареєстровані шлуночкові екстрасистоли, подовжений інтервал P-Q. Про яке захворювання можна думати у дитини?

@Ревматизм

Неревматичний кардит

Ревматоїдний артрит

Системний червоний вовчак

Вірусний гепатит

#

105.

У дитини 3 років слабкість, акроцианоз, гіперемія слизових; 5 днів тому одноразово діарея. Границі серця розширені, аритмія, трьохчленний ритм галопу, мезосистолічний шум на верхівці. Печінка +4 см, селезінка +2 см. В легенях вислуховуються вологі хрипи з обох сторін в нижніх долях. Про яке захворювання можна думати у дитини?

@Неревматичний кардит

Обструктивний бронхіт

Ентероколіт

Ревматизм

Пневмонія

#

106.

У немовляти шостої доби життя в нижній половині живота біля пупка на кінцівках на тлі еритематозної плями з’явилися поодинокі пухирі в диаметрі до 0,5 – 1 см з серозно-гнійним вмістом, загальний стан дитини не змінився. Встановіть діагноз.

@Пухирчатка новонародженого, проста форма

Пухирчатка новонародженого, злоякісна форма

Сифілітична пухирчатка

Псевдофурункульоз Фігнера

Ексфоліативний дерматит Ріттера

#

107.

У стаціонар дитячої лікарні доставлен хлопчик 5 років зі скаргами на носову кровотечу, появу на шкірі синців, біль у животі. З анамнеза: у дитини раніше були носові кровотечі, 5 днів тому було підвищення температури до 37,6?С, дитина стала кволою, потім з’явились экхімози різній величини, несиметричніна сам перед на ногах, потім на тулубі.У загальному анализі крові: Нв- 100 г/л, Эр. - 4,0 х 1012/л, Лей. – 7 х 109/л, тромбоцити 40 тыс. в мм3, ШОЕ 10 мм/год.. Яка хвороба у дитини?

@Тромбоцитопенічна пурпура

Геморагичний васкуліт

Анемія

Лейкоз

Гемофілія

#

108.

На ЭКГ дитина 10 років різке прискорення серцевого ритму (170’), зубец Р нашарується на Т, деформує його, помірне подовження інтервалу PQ, комплекс QRS не змінюється. Яка патологія у дитини?

@Пароксизмальна тахікардія предсердна форма

Гіпертрофія предсердій

Гіпертрофія шлуночків

Синдром WPW

Екстрасістолія

#

109.

На ЭКГ дитини 7 років зубец Р високий 3,5 мм, загострен у II,III, аVF відведеннях, в V1 – високий, двуфазний. Про що треба думати?

@Гіпертрофія правого передсердя

Міокардит

Стеноз аорти

Гіпертрофія лівого передсердя

Дістрофія міокарду

#

110.

У дитини на протязі першого року вакцинація проти кашлюку не проводилась у зв’язку з перинатальним ураженням центральної нервової системи. В якому віці треба в подальшому провести вакцинацію?

@Не треба вакцинувати зовсім.

Після 2-х років

Після 3-х років

Після 4-х років

Після 5 років

#

111.

Дівчина, 7 років. Скарги на біль у епігастрії, нудоту зранку, зниження апетиту. Хворіє на протязі місяця, як розпочалося навчання у школі. Симптоми з’являються після стресу, порушення розкладу харчування. Спадковість не обтяжена. При обстеженні: блідість шкіри, неприємний запах з рота, хворобливість при глибокій пальпації у області епігастрія. Лабораторні аналізи крові, сечі, калу без патології. При фіброезофагогастродуоденоскопії видимих змін не виявлено. Найбільш імовірний діагноз.

@Функціональна шлункова диспепсія

Виразкова хвороба

Гельмінтоз

Хронічний холецистит

Гостра кишкова інфекція

#

112.

Хлопець, 15 років скаржиться на інтенсивний біль у епігастрії, нудоту, блювання. Напади болю турбують через 2-3 часи після їди, вночі. Диспепсичні симптоми виражені після вживання жирної, гострої їжі. Хворіє на протязі 2 місяців, не лікувався. Останнім часом болі більш інтенсивні, довгі. У діда рак шлунку. Під час ендоскопічного обстеження виявлено дефект слизової оболонки цибулини дванадцятипалої кишки, діаметром 5-6 мм, з дном сірого кольору. Для призначення оптимальної етіотропної терапії захворювання яке ще обстеження слід провести у першу чергу?

@Тест на Н.pylori

Загальний аналіз крові

Аналіз кала на ферментативну активність

Рентгенографію органів шлунково-кишкового тракту

Аналіз крові на печінкові проби

#

113.

Дитині 6 років: єкспіраторна задишка, дистанційні хрипи, ПШВ 70 \% від норми, хлориди поту 15 мМ/л. Наибільш імовірно це:

@Бронхіальна астма

Муковісцидоз

ГРВІ, гострий бронхіт

С-м Хаммена - Річа

С-м Картагенера

#

114.

У хлопчика 4 місяців, який знаходиться в інфекційному відділенні з діагнозом гнійний менінгіт, відмічається погіршення стану. Дитина втратила свідомість, з’явилися клоніко-тонічні судоми, ністагм, вибухання джерельця, позитивний симтом Грефе. Який стан ускладнив перебіг гнійного менінгіту?

@Набряк мозку

Абсцес мозку

Інфекційно-токсиновий шок

ДВЗ-синдром

Нейротоксикоз

#

115.

У будинку немовлят зимою на протязі тижня захворіло 7 дітей. загальний стан середнього ступеню тяжкості, температура - субфебрильна, повторна блювання, зниження апетиту. Живіт м'який. Випорожнення пінисті, водянисті, рідкі, 7-10 разів на добу. Яке захворювання можна припустити?

@Ротавірусна інфекція

Шигельоз

Сальмонельоз

Аденовірусна інфекція

Ентеровірусна інфекція

#

116.

Хлопчик К., 8 днів, поступив у відділення патології новонароджених у зв'язку з появою на шкірі тулуба,стегон поліморфних, млявих пухирів зкаламутним вмістом. Діагностована: пухирчатка новонароджених.Яка анатомо-фізіологічна особливістьшкіри сприяє появі цієї патології?

@Слабо розвинена базальна мембрана.

Стончений зернистий шар епідермісу.

Тонкий роговий шар.

Добра васкулярізація шкіри.

Підвищена резорбтивна функція шкіри.

#

117.

Мати звернулась до дільничного педіатра зі скаргами на те, що у дитини через 2 тижні після народження з явилось блювання, більш виражене в положеннні на спині, лівому боку, під час крику. У вертикальному положенні воно зменшується. Дитина погано набирає масу. При рентгенологічному дослідженні – зворотна течія барієвої суміші у стравохід зі шлунку на вдосі. Який попередній діагноз?

@Халазія

Пілоростепоз

Пілороспазм

Синдросм невропатичного блювання

Грижа стравохідного отвору діафрагми

#

118.

До лікаря звернулася дитина 10 років зі скаргами на підвищення температури тіла до 38,3оС, біль у горлі, затруднення носового дихання. Об’єктивно: збільшення 3-х груп лімфатичних вузлів, лакунарна ангіна, гепатоспленомегалія. Запідозрений інфекційний мононуклеоз. Який додатковий метод обстеження слід назначити для підтвердження діагнозу?

@Загальний аналіз крові з визначенням мононуклеарів.

Печінкові проби

Цитоскопічне дослідження пунктату з лімфотичних вузлів.

Мазок з ротоглотки на мікрофлору та чутливість її до антибіотиків.

Коагулограму.

#

119.

У новонародженої дитини через 12 годин після народження констатовано різке погіршення стану: появився різкий руховий неспокій, безсоння, клонічні судоми. Вагітність 1-а доношена у 18-ти річної жінки. Пологи своєчасні, стрімкі. Дитина народилася живою, без асфіксії, з масою тіла 4150,0, довжиною 52 см. Аналіз крові: Ер- 4,7*1012 /л, Нв-130 г/л. Найбільш ймовірною причиною погіршення стану дитини є:

@Внутрішньочерепний крововилив.

Гіпоксично-ішемічне ураження головного мозку.

Внутрішньошлуночковий крововилив.

Спінальна шийна травма.

Спінальний шок.

#

120.

Стан новонародженої дитини різко погіршав через 2 години після пологів з появою різкого рухового неспокою, судомної готовності, клонічних судом, дитина відмовилася від грудей. Вагітність 1-а, доношена, перебігала з гестозом другого триместру. Пологи своєчасні, вторинна пологова слабкість. Родозбудження ензапростом. Дитина народилась з масою тіла 4600,0. Дитину слід годувати:

@Через зонд постійний нозогостральний материнським молоком.

Прикладанням до материнських грудей.

Повністю парентерально без ентерального годування.

Материнським молоком з пляшки-поїлки.

Частково парентерально.

#

121.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 1108 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.205 сек.)